Júniusban 1,5 százalékkal emelkedett a mezőgazdaság termelőiárszintje

agrarszektor.hu
Júniusban az agrártermékek termelőiár-szintje 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Míg a növényi termékek ára 1,7 százalékkal mérséklődött, az élő állatok és állati termékeké 8,9 százalékkal emelkedett. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdasági termelés ráfordításiár-szintje 5,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KSH ma kiadott mezőgazdasági termelői árakról szóló jelentése alapján a gabonafélék ára júniusban 7,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011 azonos időszakában. A búza és a kukorica ára lényegében stagnált az előző hónapokhoz képest.

A zöldségfélék termelőiár-indexe 16 százalékkal nőtt június folyamán az előző év azonos időszakához viszonyítva. A júniusban jelentős súllyal megjelenő zöldborsó árnövekedése 14 százalékos, azonban ez az emelkedés a fogyasztói árakban részben csak közvetett módon (a hűtőipari termékeken keresztül) érvényesül. Jelentős értékesítés történik friss fogyasztásra ebben az időszakban zöldpaprikából, melynek ára 42,7 százalékos növekedést mutatott.

A gyümölcsök ára az első öt havi csökkenés után júniusban növekedésbe fordult és 7,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. Ennek oka elsődlegesen a cseresznye és a meggy lakossági piaci árának növekedése, miközben az exportra történő értékesítési ár csökkent. A gyümölcsökön belül a meggyfélék ára 14,1 százalékkal nőtt, az alma ára viszont 11,3 százalékkal elmaradt a tavalyitól.

A vágóállatok termelői ára 10,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés ára az átlaghoz képest kiugróan, 20,7 százalékkal növekedett, így a felvásárlási ára kismértékkel a decemberi ár alatt maradt (387 Ft/kg)

A vágómarha ára az előző évi 52,9 százalékos növekedés után idén további 1,6 százalékos emelkedést mutatott. A vágócsirke ára két év óta hónapról-hónapra folyamatosan növekedett, így kilónkénti felvásárlási ár a 2010. júniusi 210 forintról 264 forintra nőtt ez év júniusában. 2012 júniusában az állati termékek ára, az élő állatok áránál sokkal lassabb ütemben, 4,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ennek hátterében az áll, hogy a tej felvásárlási árának emelkedése - az elmúlt két év folyamatos növekedését követően - a túltermelés miatt megtorpant, majd három hónap alatt megközelítőleg 10 százalékot esett. Ennek következtében a felvásárlási ár literenként 82 forintra esett vissza. Az étkezési tyúktojás árának növekedése is megállt, és a februári szintre csökkent. Mivel tavaly az ár decemberben hirtelen kezdett el emelkedni, ezért az alacsony év eleji bázishoz viszonyítva így is 39,9 százalékos az árnövekedés.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?