Az ausztrálok nem viccelnek: meglepő módszerrel növelnék meg a terméshozamokat

agrarszektor.hu
Az ausztrál NuPlant vállalat olyan robotizált növényklónozó rendszert fejlesztett ki, amely a nemesítési programoknál jelentősen javított növényeket biztosít több faj esetében. Az új rendszer precíziós robotikát alkalmaz, hogy az egyes növekedési fázisokhoz testre szabható feltételek mellett egészségesebb klónokat hozzon létre a szülői anyagból.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az ausztrál NuPlant által kifejlesztett SmartClone névre keresztelt növényklónozó rendszer precíziós robotikát alkalmaz annak érdekében, hogy az egyes növekedési fázisokhoz testre szabható feltételek mellett robusztus klónokat hozzon létre a szülői anyagból. Az új technológia erősebb és egységesebb palántákat ígér a nagyobb, saját laboratóriumokkal rendelkező termelők és növénynemesítő cégek számára, ráadásul azzal is kecsegtet, hogy a termeléshez kevesebb munkaerőre és alacsonyabb növényenkénti költségekre lesz szükség a jövőben - írta meg a Future Farming. Az új növényklónozási technológia a legnagyobb értéket az intenzív növénytermesztésben teremti meg, beleértve a burgonyát, a szőlőt, a bogyós gyümölcsöket és a kendert, ahol a hatékony szövettenyésztés kritikus fontosságú a jó egészségi állapotú, nagy terméshozamú növényekhez. Fontos szerepet játszhat továbbá az egészségesebb faültetési állomány előállításában és számos dísznövényfaj kínálatában.

Az automatizált növényklónozás jobb minőségű palántákat biztosít

A burgonyaiparban például egyenletes minőségre van szükség. Amikor kézzel, szövettenyészetben ültetvényeket hozunk létre, és ezt folyamatosan ismételjük, több kórokozót építünk fel, és a termelő terméshozama csökken. Az ő technológiájával a növényklónozás automatizált, és ez jobb minőségű palántákat eredményez

- magyarázta Drew Ryder, a NuPlant szóvivője.

Bob Teasdale, a NuPlant vezérigazgatója szerint a növények szövetkultúrán keresztüli klónozása már évek óta létezik, és továbbra is fontos technológia a növényfejlesztés szempontjából. Mint fogalmazott, az alkalmazott klónozási folyamatok azonban kézi és következetlenek. A cég automatizált eljárásai növelik a szövettenyésztés sebességét és következetességét, így világszerte életképesebbé teszik azt a növénynemesítők számára, és lehetővé teszik az egészségesebb növények gyorsabb előállítását.

Csökkenő munkaerőköltségek

A NuPlant szerint a SmartClone növényklónozó rendszer több növényfaj esetében egyötödére csökkenti a munkaerőköltségeket a hagyományos szövettenyésztési módszerekhez képest. Ráadásul a hagyományosan nehéz fajok is klónozhatók, méghozzá ellenőrzött, nagyüzemi környezetben, gazdaságilag életképes áron, magas túlélési arány mellett. Egy szőlőre vonatkozó mintatanulmányban a rendszer 86%-os teljes költségmegtakarítást ért el a hagyományos klónszaporításhoz képest, figyelembe véve a konténert, a táptalajt, a munkaerőt, a faiskolai átültetést, a tartózkodási időt és a lemorzsolódást. A burgonya esetében a megfelelő megtakarítást 58%-ra becsülték.

A palánták fejlődési ideje is felgyorsul

A NuPlant szerint a rendszerük segítségével létrehozott palánták jelentősen felülmúlják a hagyományos szövettenyésztésből előállított palántákat, mivel akár 10-szer nagyobb biomasszával, jobb gyökérzettel és normális élettannal rendelkeznek. Bob Teasdale szerint a technológiának köszönhetően a palántaneveléssel töltött idő a megszokott 14-16 hétről alig 8 hétre csökken, és a növények 95%-a fejlődik ki rendesen, míg a hagyományos szövettenyésztésnél ez az arány csak 70%-os.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?