2023. október 5. csütörtök Aurél
Az ausztrálok nem viccelnek: meglepő módszerrel növelnék meg a terméshozamokat

Az ausztrálok nem viccelnek: meglepő módszerrel növelnék meg a terméshozamokat

agrarszektor.hu
Az ausztrál NuPlant vállalat olyan robotizált növényklónozó rendszert fejlesztett ki, amely a nemesítési programoknál jelentősen javított növényeket biztosít több faj esetében. Az új rendszer precíziós robotikát alkalmaz, hogy az egyes növekedési fázisokhoz testre szabható feltételek mellett egészségesebb klónokat hozzon létre a szülői anyagból.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az ausztrál NuPlant által kifejlesztett SmartClone névre keresztelt növényklónozó rendszer precíziós robotikát alkalmaz annak érdekében, hogy az egyes növekedési fázisokhoz testre szabható feltételek mellett robusztus klónokat hozzon létre a szülői anyagból. Az új technológia erősebb és egységesebb palántákat ígér a nagyobb, saját laboratóriumokkal rendelkező termelők és növénynemesítő cégek számára, ráadásul azzal is kecsegtet, hogy a termeléshez kevesebb munkaerőre és alacsonyabb növényenkénti költségekre lesz szükség a jövőben - írta meg a Future Farming. Az új növényklónozási technológia a legnagyobb értéket az intenzív növénytermesztésben teremti meg, beleértve a burgonyát, a szőlőt, a bogyós gyümölcsöket és a kendert, ahol a hatékony szövettenyésztés kritikus fontosságú a jó egészségi állapotú, nagy terméshozamú növényekhez. Fontos szerepet játszhat továbbá az egészségesebb faültetési állomány előállításában és számos dísznövényfaj kínálatában.

Az automatizált növényklónozás jobb minőségű palántákat biztosít

A burgonyaiparban például egyenletes minőségre van szükség. Amikor kézzel, szövettenyészetben ültetvényeket hozunk létre, és ezt folyamatosan ismételjük, több kórokozót építünk fel, és a termelő terméshozama csökken. Az ő technológiájával a növényklónozás automatizált, és ez jobb minőségű palántákat eredményez

- magyarázta Drew Ryder, a NuPlant szóvivője.

Bob Teasdale, a NuPlant vezérigazgatója szerint a növények szövetkultúrán keresztüli klónozása már évek óta létezik, és továbbra is fontos technológia a növényfejlesztés szempontjából. Mint fogalmazott, az alkalmazott klónozási folyamatok azonban kézi és következetlenek. A cég automatizált eljárásai növelik a szövettenyésztés sebességét és következetességét, így világszerte életképesebbé teszik azt a növénynemesítők számára, és lehetővé teszik az egészségesebb növények gyorsabb előállítását.

Csökkenő munkaerőköltségek

A NuPlant szerint a SmartClone növényklónozó rendszer több növényfaj esetében egyötödére csökkenti a munkaerőköltségeket a hagyományos szövettenyésztési módszerekhez képest. Ráadásul a hagyományosan nehéz fajok is klónozhatók, méghozzá ellenőrzött, nagyüzemi környezetben, gazdaságilag életképes áron, magas túlélési arány mellett. Egy szőlőre vonatkozó mintatanulmányban a rendszer 86%-os teljes költségmegtakarítást ért el a hagyományos klónszaporításhoz képest, figyelembe véve a konténert, a táptalajt, a munkaerőt, a faiskolai átültetést, a tartózkodási időt és a lemorzsolódást. A burgonya esetében a megfelelő megtakarítást 58%-ra becsülték.

A palánták fejlődési ideje is felgyorsul

A NuPlant szerint a rendszerük segítségével létrehozott palánták jelentősen felülmúlják a hagyományos szövettenyésztésből előállított palántákat, mivel akár 10-szer nagyobb biomasszával, jobb gyökérzettel és normális élettannal rendelkeznek. Bob Teasdale szerint a technológiának köszönhetően a palántaneveléssel töltött idő a megszokott 14-16 hétről alig 8 hétre csökken, és a növények 95%-a fejlődik ki rendesen, míg a hagyományos szövettenyésztésnél ez az arány csak 70%-os.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?