Az ausztrálok nem viccelnek: meglepő módszerrel növelnék meg a terméshozamokat

Az ausztrálok nem viccelnek: meglepő módszerrel növelnék meg a terméshozamokat

agrarszektor.hu
Az ausztrál NuPlant vállalat olyan robotizált növényklónozó rendszert fejlesztett ki, amely a nemesítési programoknál jelentősen javított növényeket biztosít több faj esetében. Az új rendszer precíziós robotikát alkalmaz, hogy az egyes növekedési fázisokhoz testre szabható feltételek mellett egészségesebb klónokat hozzon létre a szülői anyagból.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ausztrál NuPlant által kifejlesztett SmartClone névre keresztelt növényklónozó rendszer precíziós robotikát alkalmaz annak érdekében, hogy az egyes növekedési fázisokhoz testre szabható feltételek mellett robusztus klónokat hozzon létre a szülői anyagból. Az új technológia erősebb és egységesebb palántákat ígér a nagyobb, saját laboratóriumokkal rendelkező termelők és növénynemesítő cégek számára, ráadásul azzal is kecsegtet, hogy a termeléshez kevesebb munkaerőre és alacsonyabb növényenkénti költségekre lesz szükség a jövőben - írta meg a Future Farming. Az új növényklónozási technológia a legnagyobb értéket az intenzív növénytermesztésben teremti meg, beleértve a burgonyát, a szőlőt, a bogyós gyümölcsöket és a kendert, ahol a hatékony szövettenyésztés kritikus fontosságú a jó egészségi állapotú, nagy terméshozamú növényekhez. Fontos szerepet játszhat továbbá az egészségesebb faültetési állomány előállításában és számos dísznövényfaj kínálatában.

Az automatizált növényklónozás jobb minőségű palántákat biztosít

A burgonyaiparban például egyenletes minőségre van szükség. Amikor kézzel, szövettenyészetben ültetvényeket hozunk létre, és ezt folyamatosan ismételjük, több kórokozót építünk fel, és a termelő terméshozama csökken. Az ő technológiájával a növényklónozás automatizált, és ez jobb minőségű palántákat eredményez

- magyarázta Drew Ryder, a NuPlant szóvivője.

Bob Teasdale, a NuPlant vezérigazgatója szerint a növények szövetkultúrán keresztüli klónozása már évek óta létezik, és továbbra is fontos technológia a növényfejlesztés szempontjából. Mint fogalmazott, az alkalmazott klónozási folyamatok azonban kézi és következetlenek. A cég automatizált eljárásai növelik a szövettenyésztés sebességét és következetességét, így világszerte életképesebbé teszik azt a növénynemesítők számára, és lehetővé teszik az egészségesebb növények gyorsabb előállítását.

Csökkenő munkaerőköltségek

A NuPlant szerint a SmartClone növényklónozó rendszer több növényfaj esetében egyötödére csökkenti a munkaerőköltségeket a hagyományos szövettenyésztési módszerekhez képest. Ráadásul a hagyományosan nehéz fajok is klónozhatók, méghozzá ellenőrzött, nagyüzemi környezetben, gazdaságilag életképes áron, magas túlélési arány mellett. Egy szőlőre vonatkozó mintatanulmányban a rendszer 86%-os teljes költségmegtakarítást ért el a hagyományos klónszaporításhoz képest, figyelembe véve a konténert, a táptalajt, a munkaerőt, a faiskolai átültetést, a tartózkodási időt és a lemorzsolódást. A burgonya esetében a megfelelő megtakarítást 58%-ra becsülték.

A palánták fejlődési ideje is felgyorsul

A NuPlant szerint a rendszerük segítségével létrehozott palánták jelentősen felülmúlják a hagyományos szövettenyésztésből előállított palántákat, mivel akár 10-szer nagyobb biomasszával, jobb gyökérzettel és normális élettannal rendelkeznek. Bob Teasdale szerint a technológiának köszönhetően a palántaneveléssel töltött idő a megszokott 14-16 hétről alig 8 hétre csökken, és a növények 95%-a fejlődik ki rendesen, míg a hagyományos szövettenyésztésnél ez az arány csak 70%-os.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03