2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Karrier

Áttörő újításokon ment keresztül a MATE: így fejlesztették a képzéseket

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) 315 656 528 Ft támogatással fejlesztette duális és kooperatív képzéseit 2017 szeptembere és 2021 májusa között. A projekt kapcsán az Egyetem számos új duális alap- és mesterszakot indított, megduplázta a duális hallgatókat fogadó vállalati partnereinek számát és tizenhat újgenerációs digitális tananyagot is kidolgozott.
 
 

Mint azt Prof. Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a projekt kapcsán hangsúlyozta, a megvalósult fejlesztések jelentősége messze túlhaladja a befektetett összeg kereteit, mind az Egyetem, mind a duális szakokon diplomát szerző hallgatók előmenetele szempontjából - olvasható a MATE közleményében. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.
A MATE-ra felvételizők ma már tizenhárom duális alapszakon és nyolc duális mesterszakon szerezhetnek alapvetően fontos elméleti és a munka világában azonnal hasznosítható gyakorlati tudást. Vállalati partnereink száma ráadásul a projekt időtartama alatt jelentősen megnövekedett, így jelen pillanatban 106 céggel 160 együttműködési megállapodásunk van érvényben. Vannak ugyanis olyan vállalatok, amelyek több szakról is fogadják a duális képzési formában tanuló hallgatóinkat.  

Mint arra Dr. Szabó István oktatási és nemzetközi rektorhelyettes rámutatott, az egyetemek tevékenysége eleinte kizárólag a tudományos pillérre épült, mára azonban a gyakorlati tudás szerepe rendkívül felértékelődött. A 21. század igényeinek megfelelően az erős és mély tudományos alapok mellett közvetlenül hasznosítható gyakorlati ismereteket is át kell adni a hallgatóknak, melyre a duális és kooperatív képzési forma kiváló lehetőségeket biztosít. A duális képzésre két lépcsőben kell felvételizni: egyrészt elegendő pontszámmal kell rendelkezni a hőn áhított szakra, másrészt meg kell felelni a kiválasztott vállalati partner által szervezett elbeszélgetésen is. Sikeres felvételi esetén a hallgatók az egyes félévek első 13 hetében egyetemi oktatásban részesülnek, majd a szorgalmi időszak lezártával kezdődhet a vállalati partnernél töltött gyakorlati idő.

Bár elsőre úgy tűnik, hogy a cégeknél töltött idő miatt nem jut kellő idő a vizsgákra való felkészülésre, a gyakorlat azt mutatja, hogy duális hallgatóink a vizsgákon is jobban teljesítenek. Kitartó és elhivatott munkájuk eredményeként pedig diplomaszerzés után azonnal számíthatnak a partnercégek állásajánlatára is  

– mondta Dr. Bodnár Ákos projektvezető, a MATE Duális és Gyakorlati Képzési Osztályának vezetője.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben