2021. március 7. vasárnap Tamás

Hírek - Karrier

Újabb átalakulás az agrár-felsőoktatásban: nagy változás történt a Soproni Egyetemen

Az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI) - kiválva a megszűnő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központból - a Soproni Egyetemhez csatlakozik február 1-jétől, tudatta a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-vel. Az átalakulás célja, hogy egységes oktatói és kutatói bázis jöjjön létre az egyetemen.
 
 

Február 1-jétől az ERTI mind a száz munkatársa, kutatók és kutatásban dolgozó szakemberek az egyetem keretein belül folytatják pályafutásukat. Az integráció eredményeként öt kutatóállomással (Sárvár, Budapest, Mátrafüred, Püspökladány és Sopron), valamint három arborétummal (Sárvár, Kámon és Püspökladány) bővül a felsőoktatási intézmény.

A közlemény idézi Fábián Attilát, az egyetem rektorát, aki szerint a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. januári és az ERTI februári integrációjával létrejött az az intézményi rendszer, amely kutatási és gyakorlati oldalról egyaránt támogatja az egyetem négy karán folyó képzéseket. A cél nem kisebb, mint egy nemzetközi szinten is meghatározó zöld egyetem kialakítása, tette hozzá a rektor.

Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója szerint a közös munka kiemelt célja, hogy a 21. századi kutatási eredményeket közvetlenül a felsőoktatás szolgálatába állítsák. A kutatók a tavaszi félévben már bekapcsolódnak a doktori képzésbe, emellett a mintegy kétszáz tartamkísérletük, laboratóriumi infrastruktúrájuk, a klímaváltozásra adott gazdálkodói válaszokat segítő döntéstámogatási rendszerek fejlesztésével kapcsolatos ismereteik, a digitalizációval, távérzékeléssel, bioökonómiával kapcsolatos tapasztalataik, valamint a nemesítési és genetikai eredményeik azonnali bevezetése is hozzájárulhat a jövő kihívásaira választ adó tudás megszerzéséhez, ismertette a főigazgató.

A felsőoktatási modellváltás részeként a Soproni Egyetem 2020 augusztusában, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. pedig idén januárjában került a Soproni Egyetemért Alapítvány fenntartásába. Az egyetemen jelenleg mintegy 2 800 hallgatót oktatnak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu