Készítsünk otthon saját szárított bazsalikomot

agrarszektor.hu
Az emberek nagy része biztosan szokott néhanapján bazsalikomot használni a konyhában a főzések során. Sokan a szárított, zúzott változatot részesítik előnyben, és vannak akik a friss bazsalikomra esküsznek. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy nagyon egyszerűen, speciális eszközök és berendezések nélkül készíthetünk szárított bazsalikomot a friss cserepes növényből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szárított bazsalikom elkészítéséhez két lehetőség közül is választhatunk. Az egyik a levegőn történő, a másik pedig a sütőben való szárítás. Mindkét módszer nagyon egyszerű, de van, amelyik időigényesebb. Sokan használnak azonban mikrohullámú sütőt a szárításhoz, ez azonban nem a legjobb megoldás, sőt egyáltalán nem ajánlott.

Mikrohullámú sütőt ne, pirítós sütőt igen!

Az olyan fűszernövények, mint a bazsalikom, amelynek az illóolaja tartalmazza a legtöbb aromát, egyáltalán nem alkalmasak a mikrohullámú sütőben való szárításra. Sőt, valójában egyik fűszernövényt se szárítsuk ott, ugyanis a mikrohullámú sütő hullámai tönkre tehetik a fűszernövényekben rejlő illóolajokat. Ezzel szemben a pirítós sütő vagy a hagyományos sütő úgy működnek, mint egy kisebb méretű kemence.

A bazsalikom szárításának első lépése, hogy kiválasztjuk a megfelelő, egészséges friss bazsalikom növényt, amelyet szárítani szeretnénk majd. Szedjük le a növényt és a leveleket a kertből, de mindig figyeljünk arra, hogy olyat válasszunk, amely már érett. Alapvetően azonban az összes olyan levél megfelel, amelyik már teljesen kifejlett, szép nagy méretű, ép és egészséges. Érdemes a vágás előtt megvárni, amíg - fajtától függően - megfelelő méretűek lesznek a levelek. A szárításhoz vagdossuk le a leveleket a szárról, ehhez érdemes éles ollót vagy kést használnunk, mert így megkönnyíthetjük a betakarítást.


Mindig azon a napon szedjük le a bazsalikomot, amelyik napon el akarjuk kezdeni a szárítást. Tehát mindig a lehető legfrissebb leveleket használjuk a szárításra. Ha levágtuk a leveleket a szárról, mossuk meg őket alaposan, és ha lehet akkor olyan hőmérsékletű vizet használjunk, mint amilyen hőmérséklet a növény élőhelyén volt. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy sokkos állapotba kerüljenek a levelek, ami idő előtti bondorodásához vezethet.

Szárítsunk bazsalikomot a sütőben

A sütő, vagy kenyérpirító használata előtt távolítsuk el alaposan a leveleket a szárról, ugyanis a szár hajlamos megégni a sütőben, és ezzel jelentősen ronthat a levelek ízén. Alapos tisztításra lesz szükségünk a sütés előtt, és mindig nagyon éles ollót vagy kést használjunk. Ha van nap által égetett rész a levél bármely részén, azt is mindenképp vágjuk le és távolítsuk el.

Ha megtörtént a tisztítás, helyezzük a leveleket tepsibe, vagy bármilyen sütőlapra, amelyet sütőben is lehet használni, akár valamilyen kerámia edényt is választhatunk. Állítsuk a sütőt 60-80 fokra (az alacsonyabb hőmérséklet a megfelelőbb, de azzal picit tovább tart majd a szárítás). Fontos, hogy a leveleket nem sütnünk kell, hanem szárítani, ezért olyan funkción használjuk a sütőt, amelyik ennek megfelel.


Körülbelül hat órán keresztül szárítsuk a leveleket, de érdemes folyamatosan ellenőriznünk őket, látni fogjuk, ha már készen van a szárítás. Ezután kapcsoljuk ki a sütőt, de hagyjuk benne a leveleket, amíg dehidratálódnak. Egy óra múlva vegyük ki a sütőből a leveleket, és ellenőrizzük le újra. Ha jól sikerült a szárítás, akkor az ujjainkkal össze tudjuk törni a leveleket könnyedén, azonban ha nem száradtak meg eléggé, akkor érdemes visszatenni őket a sütőbe még néhány órára. Ilyenkor viszont legyünk óvatosak, és folyamatosan ellenőrizzük őket, nehogy megégjenek. 

Szárítsunk bazsalikomot a szabad levegőn

Ez egy egyszerűbb, és természetesebb módszer, de sokkal időigényesebb. Készítsünk kisebb kötegeket a levágott bazsalikomokból. Akasszuk a kötegeket fejjel lefelé száraz meleg helyre, ahol nem éri őket napfény. Sokan azért szeretik ezt a módszert, mert nagyon jó illatot áraszt a bazsalikom és emiatt a konyhában szárítják a növényt.

Alternatív megoldás lehet, ha a levágott leveleket, akár szárral együtt egy tálba rakjuk, és ott szárítjuk őket. Ebben az esetben mindennap át kell forgatnunk a leveleket, nehogy komposztálódni kezdjenek. Ha rendszeresn átforgatjuk a leveleket, akkor így is megszáradnak, de akár több hétig is eltarthat a művelet.

Azt mondják, a levegőn szárított bazsalikom sokkal finomabb és ízletesebb. Hátránya azonban, hogy 4-6 hét mire készen lesz, attól függően, milyen módszerrel csináljuk, és milyen az éghajlat és a klíma a lakóhelyünkön.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?