2022. október 2. vasárnap Petra

Ne dobd ki a banánhéjat: 5 tipp, hogy mire használhatod a kertben

agrarszektor.hu
A legtöbb háztartásában szinte mindennapos élelmiszer a banán, aminek a héja általában a kukákban landol. Kár, mert a kertben nagy hasznát vehetnénk. A kidobásra szánt banánhéjakat megéri inkább összegyűjteni, ugyanis rengeteg tápanyagot juttathatunk ki velük növényeinknek.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Kevesen gondolnák, de a banánhéj olcsó vitaminforrás is lehet a növényeink számára. Azon kivül, hogy az év szinte bármely napján a rendelkezésünkre állhat, nem csak a kert növényeihez, hanem a szobanövényekhez is használhatjuk őket.

1. Készítsünk "növényteát" banánhéjból

Készítsünk teát banánhéjból, de vigyázat, ez nem olyan tea lesz, amely emberi fogyasztásra is alkalmas. A már érett banán héját tegyük egy vízzel teli befőttes üvegbe, és két napig áztassuk benne. Szedjük ki a héját a vízből, ha letelt a két nap, és a "banánhéj-teát" öntsük rá növényeinkre. Az oldat tápanyagai jó hatással lesznek a növényekre, felerősítik őket, és újabb lendületet adnak a növekedésüknek.

2. Használjuk fel közvetlenül a kertben

Felhasználhatjuk a friss héjakat is, vagy akár a banántea elkészítése után megmaradt héjat is. Egyszerűen vágjuk fel a héjat 2 centiméteres darabokra, majd helyezzük őket a földbe még mielőtt beültetnénk a növényeket. Minden esetben győződjünk meg róla, hogy elég mélyre raktuk a banánhéj darabokat, és nem fogják majd akadályozni a növények gyökereinek növekedést. A héj felvágásával egy bomlási folyamatot indítunk el - ahogyan folyamatosan bomlik a banánhéj, úgy engedi ki majd magából a földbe a tápanyagokat és a vitaminokat.

3. Használjunk banánhéjat a komposztban

A legtöbb ember számára a komposztról a banán jut eszébe először, mint összetevő, ugyanis szinte minden komposzt tartalmaz banánhéjat. Érdemes először a banánhéjjal kezdeni a komposztunk elkészítését, majd ezután hozzáadni az egyéb maradékokat, így létrehozva egy szupergazdag komposztot.

4. Szárítsuk meg a banánhéjat és használjuk műtrágyaként

Szárítsuk ki a héjat, majd vágjuk apró darabokra. Szórjuk meg ezzel a tápanyagokban gazdag porral a talajt mielőtt elültetjük a növényeinket, de akár a növény mellé a föld felszínére is szórhatjuk, hogy ezzel gyorsítsuk a növények fejlődését.

5. Készítsünk ecetet banánból

Figyelem, ez ismét egy olyan oldat lesz, amely emberi fogyasztásra alkalmatlan. Furcsának tűnhet az ötlet, de a savas talajt kedvelő növények, mint az áfonya is, meg fogják hálálni a "banánecetet". Az ecet elkészítéséhez a banánt vízben kell erjeszteni, és az erjedés során létrejött vizet fogjuk felhasználni. A felhasználáshoz az erjedt vizet 4-6 hétig kell állni hagyni, így létrehozhatjuk a saját ecetünket, amellyel már csak meg kell öntöznünk a savas talajokat kedvelő növényeinket.

 

Bónusztippek a banánhéj felhasználására:
- Akár 1-2 hét alatt meggyógyíthatjuk vele a szemölcsöt.
- Dörzsöljük a banánhéj fehér belsejét a fogunkhoz, ezzel ugyanis könnyedén fehéríthetjük fogainkat.
- Ha a cipőnket megdörzsöljük a banánhéj belsejével, sokkal fényesebb lesz.
- Zúzódások kezelésére is használhatjuk a héj belső részét.
- A banánhéj segít a pattanások gyógyításában is.

 


CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34