Óriási hiba a lehullott falevelek kidobása: ezzel a módszerrel értékesek is lehetnek

agrarszektor.hu
Minden évben az ősz szerves része a falevelek összegyűjtése, a legtöbben azonban vagy zsákba rakják őket, vagy elégetik. Nem mindenkinek jut eszébe, hogy hasznosan is fel lehet használni a lehullott faleveleket, mégpedig úgy, ha a komposztba rakjuk őket.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Szinte minden falevél komposztálható, mindössze arra kell figyelnünk, hogy a különböző fajok leveleinek lebomlási ideje más és más. Nehezen komposztálható például a dió, a vadgesztenye, a platán, a bükk, a tölgy és a nyárfa lombja, a tűlevelek pedig különösen lassan bomlanak le. Ugyanakkor az éger, a juhar, a kőris, a mogyoró, a fűzfa, a gyümölcsfák, a hársfa és a nyírfa levelei a könnyen komposztálhatók közé tartoznak.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Sokan azt gondolják, hogy a dió és a gesztenye levelei nem komposztálhatók, valójában azonban csak arról van szó, hogy mind a kettő lassan bomlik le, és körülbelül négy év ugyanis mire érett komposzt lesz belőlük. Nem igaz tehát, hogy nem használható a leveleikből kapott komposzt, mert csírázásgátló, valamint növekedésgátló anyagok vannak benne. A komposztálás során ugyanis ezek az anyagok lebomlanak, így a különböző gátló hatások nem jelentkeznek. 

Ha nagyon sok a falevelünk, akkor érdemes a komposztáló közelében egy dróthálóval elkerített részen tárolnunk az összegyűjtött leveleket. Mielőtt az elkerített részbe beszórjuk a komposztálásra szánt faleveleket, fűnyíróval aprítsuk fel őket, így kevesebb helyet foglal a levélhalom, és hamarabb lebomlik. A leveleket hagyjuk egész télen ebben az elkülönített részben, majd tavasszal apránként tegyük a komposztálóba a levélmaradványokat, de hagyhatjuk őket külön is. 

A különböző fák leveleit nyugodtan összekeverhetjük, de mivel a falevelek széntartalma magas, ezért annak érdekében, hogy gyorsabban komposztálódjanak, rakjunk hozzájuk nitrogénben gazdag anyagokat, mint például a fűnyesedék. A tölgy, a kőris, a nyárfa, a vadgesztenye, és a dió levele sok csersavat tartalmaz, ezt a savasságot azonban mész hozzáadásával csökkenhetjük, ráadásul ez a komposztálást is meggyorsítja. 

A jó minőségű érett komposztot nem csak a kertben szórhatjuk szét. A következő szezonban átültetésre váró szobanövények ugyanis meghálálják a friss, tápanyagokban gazdag talajt. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?