Az árnyékban is van élet: ezek a zöldségek a kert sötét oldalán is megteremnek

agrarszektor.hu
Nem minden kertész van megáldva folyamatosan napfényben fürdő veteményessel, nem kell azonban lemondaniuk a friss zöldségekről az árnyékos kerttel rendelkezőknek sem. Akadnak ugyanis olyan ehető növények, amelyek a félárnyékban, illetve a kevésbé napos részeken is termeszthetők.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Habár a legtöbb embernek a veteményeskertről a napfényes ágyások jutnak eszébe, de nem minden kertész rendelkezik ilyen ideális kerttel - írja hobbikert.hu. Egyes zöldségfélék, mint például a paradicsom, a paprika és a tök valóban a napos termőhelyet szeretik, akadnak azonban olyan zöldségek is, amelyek teljes napfény nélkül is jól fejlődnek. A lényeg tehát, hogy az árnyékos kerttel rendelkezőknek sem kell lemondaniuk a friss kerti zöldségekről, hiszen a kert adottságainak maximális kihasználásával finom salátaféléket, borsót és más ízletes zöldségféléket takaríthatunk be tavasztól egészen az ősz végéig.

Az általánosságban elmondható, hogy ha a terméséért vagy gyökeréért, gumójáért termesztünk egy zöldséget, annak teljes napfényre lesz szüksége. Ha a leveléért, száráért vagy rügyeiért termesztjük, akkor azonban egy kis árnyék nem fog gondot okozni. Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy egyetlen zöldség sem fejlődik teljes árnyékban, a következő növények ugyanakkor beérik napi 3-6 óra napsütéssel, illetve nagyjából egyenletes, foltos árnyékban is gyarapodni fognak:

  • egyes salátafélék, mint például a fejessaláta, rukkola, endívia vagy a zsázsa
  • brokkoli
  • karfiol
  • borsó
  • cékla
  • kelbimbó
  • retek
  • mángold
  • leveles zöldségek, mint például a spenót, új-zélandi spenót, sóska
  • bab

Bizonyos szempontból a részleges árnyékban történő zöldségtermesztés könnyebb, mint teljes napfényben. Nem kell olyan gyakran öntöznünk, és azok a növények, amelyek a nagy melegben hajlamosak a felmagzásra, mint például a fejessaláta vagy a spenót, némi árnyék mellett hosszabb ideig fognak növekedni. Ha előre tudjuk tehát, mely növényeket termeszthetjük sikeresen részleges árnyékban is, több termést fogunk tudni betakarítani a kertből. 

Ha napfényes terület is akad a kertünkben, azt kihasználhatjuk az olyan napimádó növények termesztésére, mint például a paprika, a paradicsom, a padlizsán, a kukorica vagy a tök. A többi növényt, amelyek árnyékban, félárnyékban is jól elvannak, bárhová máshova elültethetjük. Nevelhetünk például céklát vagy mángoldot félárnyékos évelőágyásunk szegélynövényeként. Termeszthetünk salátát vagy retket konténerekben vagy virágládákban. Használjuk ki mind a napsütötte, mind az árnyékos helyeket, hogy ezzel kétszerezzük meg a betakarítható zöldségek mennyiségét.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?