Ütős tippek kertészeknek: ezekkel a trükkökkel rengeteg időt és pénzt takaríthatsz meg

Ütős tippek kertészeknek: ezekkel a trükkökkel rengeteg időt és pénzt takaríthatsz meg

agrarszektor.hu
A legtöbb ember számára költségesnek, és borzasztóan munkaigényesnek tűnhet egy kert fenntartása, sokan talán ezért sem vágnak bele a saját veteményes kialakításába. Nem feltétlenül kell azonban mindent méregdrágán beszerezni, hiszen rengeteg olyan bevált házi praktika létezik, amellyel például növelhetjük a talajunk tápanyagtartalmát, távol tarthatjuk a növényeinktől a kártevőket, de arra is léteznek trükkök, hogyan turbózzuk fel zöldségeink és gyümölcseink terméshozamát. Összegyűjtöttük a 10 legütősebb házi fortélyt, amit minden kertésznek ismernie kell.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A saját kiskert, illetve veteményes kialakítása nem feltétlenül kell, hogy drága és időigényes hóbort legyen - írja a www.attainable-sustainable.net. Számtalan olyan házi praktika létezik, amellyel könnyedén helyettesíthejük a kertészkedéshez szükség, sokszor csak drágán beszerezhető eszközöket és termékeket, így időt és pénzt takaríthatunk meg. Mutatunk 10 olyan trükköt, amelyek segítségével csökkenthetjük bizonyos kórokozók és kártevők megjelenését a kertünkben, odacsalogathatjuk a beporzókat a növényeinkhez, ráadásul kevesebb munkával varázsolhatunk magunknak termésekben gazdag kertet.

1. Készíts komposztot

Könnyedén készíthetünk otthon komposztot bizonyos konyhai hulladékok, szerves anyagok, kerti hulladékok (szalma, szárított levelek) és növényevő állatok ürülékéből. Habár a komposztálás egyszerű folyamat, akad azért néhány szabály, amelyet érdemes betartani, ilyen például, hogy rendszeresen forgassuk át a készülő komposztunkat, és figyeljünk arra, hogy soha ne legyen se túl nedves, se túl száraz a halom. Az odafigyelésért cserébe tápanyagokban gazdag komposztunk keletkezik majd, nem kell feleslegesen elégetnünk, vagy a szemétbe dobnunk a szerves anyagokat, és a növényeink, valamint a kertünk is meghálálja majd erőfeszítésünket. És ha mindez nem lenne elég, a különböző tápanyagokra sem kell annyi pénzt költenünk.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Használj mulcsot

Érdemes füvet, szénát vagy faforgácsot használni talajtakarónak a növények köré, ezzel ugyanis megakadályozhatjuk a gyomnövények elszaporodását, és megőrizhetjük a nedvességet a növényeink és a talaj számára. Ráadásul mivel ezek természetes anyagok, lebomlásukkal tápanyagokat szolgáltatnak majd a növényeinknek. A talajtakarókat ajánlott minden évszakban alkalmazni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Adj Epsom-sót a talajhoz, így növelve annak magnézium- és kéntartalmát

Az erősen savas talajokban a növényeknek bizony rendesen meg kell küzdeniük a különböző tápanyagokért, ezek a talajok ugyanis megkötik a foszfort, amelyre a növényeknek a virágzáshoz és a termésképzéshez nagy szükségük van. Érdemes a savas talajokra Epsom-sót szórni, ezzel ugyanis nem csak a pH-ját növelhetjük, hanem a magnézium- és kéntartalmát is, ezek pedig elengedhetetlenek a növények növekedéséhez, virágzásához és termésképzéséhez. Az Epsom-sót a növény szára köré szórjuk, és a növekedési időszakban ezt a folyamatot 6 hetente ismételjük meg.

4. Keverj hamut a talajba, mielőtt gyökérzöldséget ültetnél

A hamu káliumot tartalmaz, amely a növények növekedéséhez elengedhetetlen. Érdemes hamut kevernünk a talajba a gyökérzöldségek elültetése előtt, ezzel ugyanis segíthetjük a termések fejlődését. Vigyázzunk azonban, mert a hamu növeli a talaj pH-ját, ezért inkább csak savas, vagy semleges talajok esetén használjuk.

5. Alakíts ki tökéletes növényházasságokat a gyümölcsfák és a zöldségek, valamint a fűszernövények között

Jó ötlet fűszernövényeket és különböző zöldségeket ültetni a gyümölcsös sorai közé, illetve a gyümölcsfák mellé. A fűszernövények vonzzák a beporzó rovarokat, amelyek szükségesek a jó gyümölcsterméshez, erős illatuk azonban megzavarja a károsítókat. A gyümölcsfák is jó hatással vannak a többi növényre, a közelükbe ültetett zöldségek ugyanis védve lesznek a széltől, és a vízellátottságuk is biztosított lesz.

6. Tegyél zúzott tojáshéjat a káposztafélék köré

A tojáshéjban rengeteg a kalcium, így tökéletes tápanyagforrás lehet a káposztafélék számára, hiszen támogatja azok növekedését. Ráadásul kitűnő védelmet biztosít a meztelen csigák ellen, akiknek kedvelt csemegéi a különböző káposztafélék, és rövid idő alatt képesek tönkretenni az egész termést. A tojáshéj azonban megsebzi a csigák testét, és ezzel elriasztja őket. A módszer a nagyobb csigáknál nem működik, náluk érdemes sörrel teli edényeket kihelyezni a növények köré, ettől ugyanis bódult állapotba kerülnek a csigák, és nem törődnek majd a káposztafélékkel. 

7. Tartsd távol a kártevőket, és ültess fűszernövényeket a zöldségek közé

Érdemes fűszernövényeket ültetni a zöldségek közé, így ugyanis hasznos növénytársításokat alakíthatunk ki a kertben. A káposztafélék mellé például ültessünk kaprot, ami távol tartja a káposztalepkét a növényektől, emellett a sárgarépa és kapor magokat együtt vetve a kapor segíti a sárgarépa kelését, megtámasztja a csíranövényeket, illóolajaival pedig védi a répát. A kapor az uborkának is jó társa lehet, segíti ugyanis a csírázásban és növeli az ellenálló képességét, a bazsalikom pedig odavonzza a beporzókat, és védi az uborkát a lisztharmat ellen.

EZ IS ÉRDEKELHET

8. Öntözd meg a növényeket a fagyok előtt

A növények többségét kevésbé károsítják a fagyok, ha jól beöntözzük őket, ezért is van, hogy sok gyümölcsösben fagyvédelmi öntözéssel védik a fákat a kemény mínuszoktól. Ilyenkor a fákat éjszaka jól megöntözik vízzel, a törzstől kezdve egészen a lombig, a víz megfagy a fán, így védelmet nyújt számára a fagyok ellen. A kertben elég ha jó alaposan meglocsoljuk talajt, amely így több hőt képes megtartani, mint a száraz, és tovább védi a növényeket a hidegtől.

9. Használj fahéjat a különböző gombák és baktériumok ellen

A palántanevelés kezdetekor szórjunk fahéjat a talajra a magok köré, ezzel ugyanis megakadályozhatjuk a növények későbbi kirohadását. Amikor elvetjük a magokat, hintsünk egy kis fahéjat a talaj felszínére, és ezt egészen addig ismételjük meg havonta legalább egyszer, amíg ki nem ültetjük a növényeket a végleges helyükre. A fahéj meggátolja a penészgombák és a baktériumok megjelenését a növényeken és a talajban, ráadásul mivel természetes anyagról van szó, így sem az emberre, sem a háziállatokra nem veszélyes.

10. Ültess körömvirágot a zöldségek köré

A füves területekből kialakított kertekben gyakran több évig képtelenség termékeny veteményest kialakítani, amiért általában a különböző, talajban élő fonálférgek a felelősek, ezek ugyanis megtámadják a zöldségek gyökerét, és felfalják azokat. A körömvirág mérgező ezekre a fonálférgekre, így ha zöldségek mellé ültetjük, távol tartja majd a károsítókat tőlük. Ráadásul ha vége a szezonnak, egyszerűen csak aprítsuk össze a körömvirág növényeket, és ássuk be a talajba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58