Pofonegyszerű: így ismerheted fel a gyümölcsfák 4 leggyakoribb betegségét

Pofonegyszerű: így ismerheted fel a gyümölcsfák 4 leggyakoribb betegségét

agrarszektor.hu
A kertészek többsége bizony rendesen megrémül, amikor észreveszi, hogy elkezdett sárgulni a gyümölcsfa levele, vagy különböző foltok jelennek meg rajta, esetleg lisztes bevonat fedi őket. Van azonban néhány olyan betegség, amelyet viszonylag könnyen fel lehet ismerni, és ha ezt időben megtesszük, akkor akár azt is megakadályozhatjuk, hogy jelentős károkat tegyenek a növényünkben. Összegyűjtöttük a négy leggyakoribb gombás, illetve baktériumos megbetegedést, valamint azt is megmutatjuk, hogyan lehet védekezni ellenük, és mi a teendő, ha már azonosítottuk a betegséget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Levélrozsda

Ez a gombás betegség főként a levelek fonákán és a szárakon jelentkezik - írja a www.bhg.com. A leveleket barna foltok borítják, majd lehullanak, és a növény elpusztul.  A rozsda nedves környezetben fejlődik, így túlöntözés vagy gyakori permetezés után figyelhetjük meg a leggyakrabban. Az első foltok megjelenése után mindig azonnal távolítsuk el a fertőzött leveleket, valamint csökkentsük az öntözést, de érdemes minden esetben gombaölő szeres kezelést végezni, amit a növekedési időszak alatt ismételjünk meg többször is.

Tűzelhalás

A tűzelhalás a teljes növényt fertőzheti. Megjelenésekor a lágy részek, mint a virág, levél, termés és sarjhajtások egyaránt elfeketednek, és vizenyős foltok alakulnak ki rajtuk, amik a fertőzés előre haladtával egyre terjednek. A baktérium károsításának következtében a virágok elhervadnak, szintén vízzel átitatottá válnak, és elszáradnak, hasonlóan a termésekhez, ami viszont ritkább tünet. Jellemző vonása még a betegségnek, hogy az elfeketedett és szikkadt növényi részek és a termések a fákon maradnak, nem esnek le. A növény részein megjelenő baktériumcseppek szél, rovarok, méhek, madarak és különböző művelő eszközök közreműködésével, valamint virágporral jutnak el egyik fáról a másikra. A tűzelhalásnak mindenképpen a nedves, csapadékos idő az optimális, ami, ha meleggel párosul, a fertőzés létrejöttével mindenképpen számolni kell. A tűzelhalás elleni védekezés a fajtaválasztással kezdődik, ennél a betegségnél ugyanis kiemelten hangsúlyos a megelőzés. Ugyanakkor a baktérium okozta betegség ellen használhatók növényvédő szerek is, de főleg preventív jelleggel. 

Lisztharmat

Ez a gombás megbetegedés a fiatal leveleken, szárakon és virágokon fertőz. Ilyenkor fehéres, porszerű foltok jelennek meg rajtuk, melyek a növény elgyengülését és kiszáradását okozzák. A lisztharmat elsősorban meleg és nedves környezetben alakul ki. Az első foltok megjelenése után távolítsuk el a beteg leveleket, emellett ajánlatos csökkenteni az öntözést is, valamint feltétlenül alkalmazzunk gombaölő szeres kezelést, többször ismételve. 

Levélfoltosság

A levélfoltosság első látható tünetei növekvő nekrotikus foltok, sárga-sötétbarna szélekkel, majd ahogy telik az idő a levélfoltok széttörnek, és a levelek "átlyuggatott" hatást keltenek. A fertőzés általában az alsó leveleken kezdődik, és a betegség előrehaladtával felfelé halad a növényen. A betegség kialakulásának általában előfeltétele a magas relatív páratartalom, de a levélzetre fröccsenő öntözővíz is elősegíti a betegség terjedését. Ha azonosítottuk a betegséget, a legfontosabb teendő, hogy azonnal távolítsuk el a fertőzött növényi részeket. 

Mi a teendő, ha azonosítottuk a betegséget?

Minden esetben nagyon fontos, hogy pontosan azonosítsuk a betegséget, hiszen sok esetben pusztán külsőleg tűnik vészesnek a helyzet, és amint megváltozik az időjárás, azonnal el is tűnnek a tünetek. Ha biztosan felismertük a betegséget, az első teendőnk mindig az legyen, hogy a sérült és fertőzött növényi részeket eltávolítjuk, és kidobjuk a kukába. A betegséget elkerülése végett jó ötlet akár növénytársítást alkalmazni, akár több fajtát ültetni egy-egy gyümölcsből. A kevesebb néha több elvén nem árt tudni, jó hogy a túl sok víz, műtrágya és talajtakaró gyakran kedvez a kártevők és a kórokozók megjelenésének. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55