Végzetes hiba a kertben: ezt rontják el a legtöbben esős időben

Végzetes hiba a kertben: ezt rontják el a legtöbben esős időben

agrarszektor.hu
Míg a fák és cserjék jóléte nem feltétlenül ad aggodalomra okot vihar idején, a kisebb növények könnyen megsérülhetnek, vagy akár el is pusztulhatnak rossz időben. Szerencsére a kisebb növényeket könnyebb megvédeni, ha gyorsan intézkedünk, így könnyen elkerülhetjük a vihar okozta károkat a kertben, udvarunkon. Éppen ezért most mutatunk néhány módszert, amellyel megvédhetjük növényeinket, veteményesünket a zivataroktól és a heves esőzésektől.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A villámárvizek, hirtelen jött felhőszakadások nemcsak az utakon okoznak problémát, hanem a kertekben, veteményesekben is. Ha megnézzük az előrejelzéseket, bizony a következő pár napban is bőven várható eső, felhőszakadás, zivatar, sőt még jégeső is - írja a HelloVidék. Csütörtökön az előrejelzés szerint általában erősen, napközben egyre inkább gomolyfelhős időre számíthatunk jellemzően kevés napsütéssel. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat továbbra is elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet.Pénteken az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Több helyen előfordul záporeső, zivatar. Általában mérsékelt lesz az északi, északkeleti szél, csak zivatar térségében lehetnek erős lökések.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Gondolkodjunk előre

Védjük a gyökereket! Egy egyszerű megelőző intézkedés az, hogy talajtakaróval megvédjük a növények gyökereit az időjárási károktól. A gyökér körüli réteg megvédi a növényt a heves esőzést követő hidegkárosodástól. Távolítsuk el a sérült hajtásokat, leveleket, szárakat még a rossz idő előtt! Eső és vihar előtt távolítsunk el minden elhalt hajtást és végtagot a növényekről, hogy azok a lehető legcsupaszabbak legyenek, ezzel csökkentve a további szakadások, törések és összegabalyodás kockázatát.

2. Fedjük le, amit tudunk

Fedjük le a növényeid tálakkal, vödrökkel vagy más megfelelő méretű cserepekkel, edényekkel, hogy elkerüld a szél és az eső által okozott károkat. Ne felejtsd el lemérni a burkolatokat, hogy ne akadályozzák vagy törjék le növényedet. Annak érdekében, hogy biztosan ne boruljanak fel a burkolatok, tegyünk alájuk kisebb kődarabokat, kavicsokat, de a téglák jól működhetnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Ideje betakarni a növényeket

Ha bizonyos növényeket erős szövetbe, például zsákvászonba csomagolsz, megvédhetjük őket az időjárás viszontagságaitól. Nagyobb növények, szőlők és cserjék esetén csomagold be a növényt zsákvászonba, és kösd meg nehéz zsineggel, ahol szükséges. Az újonnan ültetett fák esetében legalább a törzset hasonló módon kell becsomagolni. Használjunk vízálló burkolatot, például ponyvát, hogy ezzel takarjuk le a fiatal és törékeny növényeket, beleértve a fűszernövényeket és zöldségeket, ha az eső kemény és tartós. Ügyeljünk arra, hogy a burkolat a megfelelő irányba ferdén legyen, hogy biztosítsa a megfelelő vízelvezetést a környező lombozatról. Szerencsére a kisebb növényeket könnyebb megvédeni, ha gyorsan intézkedünk, hogy elkerüljük a vihar okozta károkat a kertben vagy a tereprendezésben.

4. Használjunk karókat!

Az újonnan ültetett fák és cserjék sok kárt szenvednek a vihar idején. Ezeket a növényeket karók segítségével kell lehorgonyozni, amelyeket biztosan és stabilan a földbe szúrunk le. A heves esőzések a magasabb, kevésbé stabil növényeket megtépázhatják, különösen, ha erős széllel párosulnak. Nyomjunk egy fa vagy fém támaszt a földbe, és finoman kössük hozzá a növényt. Ez megóvja a fizikai sérülésektől, és megakadályozza, hogy elpattanjon.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. El kell vezezni a vizet!

Annak elkerülése érdekében, hogy a víz összegyűljön bárhol a kertben, és ellepje a növények, gondoskodjunk a megfelelő vízelvezetésről. A veteményeskert megfelelő vízelvezetésének biztosítása az egyik legfontosabb dolog, amit tehetünk, hogy megóvjuk a heves esőtől. Ellenkező esetben az összes víz összegyűlik a növények és a gyökerek körül, ami olyan problémákhoz vezethet, mint a gyökérrothadás.

Számos különböző módszer létezik a kertben lévő vizesedés enyhítésére:

  • Az egyik, hogy a talaj laza és nem tömörödött. Ezt úgy érhetjük el, hogy villával vagy más eszközzel rendszeresen levegőztetjük a talajt. Tegyünk lyukakat a talajba a villánk segítségével!
  • A vízelvezetés javításának másik módja szerves anyagok, például komposzt vagy trágya hozzáadása. Ez segít levegőzsebek kialakításában a talajban, amelyek lehetővé teszik a víz gyorsabb lefolyását.
EZ IS ÉRDEKELHET

Vihar után ellenőrizzük a kertet!

Ahogy lehetőségünk van, ellenőrizd a zöldség gyökereit. Ha elállt az eső, győződjünk meg arról, hogy a talajeróziót követően nem láthatók az egyes növények gyökerei. Ha azt vesszük észre, hogy valahol láthatóvá váltak a gyökerek, tegyünk rá talajt vagy komposztot, mielőtt kiszáradnának, és károsítanák a növényt. Ellenőrizzük a cserepeket, hogy nem sérültek-e meg. Nézzük meg a lefedett növényeket is, hogy minden rendben van-e velük. Érdemes a fákat is átpásztázni. A leesett ágakat, leveleket, törmeléket összetakarítani, hogy a kertben további kárt ne okozzanak. Ha ezzel megvagyunk, szedjük össze a védelemre használt eszközöket és tegyük olyan helyre, amihez bármikor hozzáférünk, ha szükség van rájuk!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?