Elárulta a trükköt a sztárkertész: így garantáltan sok barack lesz a fádon

Elárulta a trükköt a sztárkertész: így garantáltan sok barack lesz a fádon

agrarszektor.hu
Lassan a háztáji kertekben is itt a gyümölcsszezon, már érik a korai cseresznye, piroslik a meggy, pár hét és szedhető lesz a kajszi is. De mit tehet az ember a még szebb és nagyobb gyümölcsökért? Milyen kártevőkre kell odafigyelnie, hogyan sokszorozhatja meg most, még a beérés előtt a termést? Ezekre a kérdésekre válaszolt Kósa Dániel, gyümölcs szakirányú kertészmérnök.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A tavaszi virágzás időszakában - már, ahol nem fagyott el - szépen megtermékenyültek a bibék, és elkezdődött a termés növekedése. Kósa Dániel kertészmérnök elmondása szerint az áprilisi hidegfrontok miatt a cseresznye fő virágzásakor nem voltak olyan aktívak a beporzó rovarok, így kevesebb lehet a termés - írta meg a HelloVidék. A szakember beszélt arról is, hogy a cseresznyék és meggyek lassan beérnek, ahogy egy két korai kajszi is. De mit tehet az ember még a beérés előtt a szebb, nagyobb és egészségesebb gyümölcsökért?

1. Ahhoz, hogy nagyobb legyen, nem egyszer ritkítani kell

A barackoknál főleg, de az almáknál - valamint minden olyan gyümölcsnél, amelyeknél fontos szempont az, hogy mekkora a termés - is szükség lehet a termésritkításra. Ennek legegyszerűbb módja, ha az ember kézzel letör a gyümölcsökből, vagy egy rúddal leveri a termés egy részét. Van lehetőség vegyszeresen is a termés ritkítására, de ez nem jellemző a kiskerti gyümölcsösökre.

Ennek a technológiának a célja az, hogy ne teremjen túl sokat a fa, ugyanis ekkor nagyon aprók lesznek a gyümölcsök. Ha a fán túl sok a termés, akkor saját magától is leveti a fa a többletet, de ezt jobb megelőzni, és kézbe venni az irányítást. Almánál előfordulhat, ha sokat terem, hogy a következő évben egyáltalán nem hoz gyümölcsöt

- közölte Kósa Dániel.

A szakember hozzátette, az, hogy mennyit kell ritkítani a termésből, sok tényezőtől függ. Elsősorban a fa korától, és fajtájától, továbbá attól is, hogy mennyit öntözik, mennyi a plusz tápanyag kijuttatás, és milyen a talaj.

2. Mennyit kell öntözni?

Ahhoz, hogy a termés bőséges legyen, illetve szépen fejlődjenek, nagyra nőjenek, szükség van öntözésre. A kérdés itt az, mennyire? Kósa Dániel szerint a gyümölcsökre is igaz, hogy a terméshozás időszakában igénylik a teljes vízigényük 60-65%-át. Ennek hiányában szintén előfordulhat terméshullás, ha nincs rendesen begyökeresedve a növény. Egy termőkorú fa gyümölcsérési időszakában nyugodtan ki lehet juttatni számára 10-15 liter vizet egy nap. Ameddig a gyümölcseik zöldek, és fejlődnek, addig ezek a részek is fotoszintetizálnak. A fejlődő gyümölcsök beltartalmi összetétele nagymértékben kálium túlsúlyos, ami vonzza a vizet, így növekedik. Az öntöző vízhez tápoldatot kell adagolni, hogy a megnövekedett igényeit maradéktalanul kielégítse az ember - tanácsolta a kertészmérnök.

3. Védeni kell a termést a kártevőktől

Az év közbeni növényvédelem mindig egy nehéz kérdés, és mindenki másra esküszik, de ahogy Kósa Dániel elmondta, az elmúlt hét csapadékos, de meleg időjárásában nagy a pára, így érdemes gombák ellen permetezni. Ahogy a szakember fogalmazott, a kártevők közül a levéltetvek, a legyek, a molyok, a araszolók, az ormányosok ellen célszerű védekezni. A legpontosabb hatás érdekében jó beszerezni egy feromon csapdát, melyen a rajzást tudja figyelni az ember, így maximalizálva a kezelés hatását.

Szerek tekintetében a kiskerti felhasználásra árusított szerek korlátozottak, valamint nem olyan hatóanyag mennyiséggel állnak rendelkezésre. Mindenképpen kéthetente váltsunk a hatóanyagon, így elkerülhető a rezisztencia kialakulása

- tette hozzá Kósa Dániel.

3+1 Még néhány tipp a gyümölcs kártevői ellen

Kósa Dániel beszélt arról is, hogy a cseresznyelégy május végén, június elején rakja le a petéit az érésben lévő cseresznyébe. Ez ellen időben ki kell függeszteni sárga lapokat a fákra. A sárgabarack és a meggynél le kell vágni a száraz ágakat, moníliafertőzés esetén pedig el is kell égetni azokat. A levéltetvek ellen pedig ajánlatos csapdákat kiakasztani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?