Ezekkel a növényekkel télen sem lőhetsz mellé: így lesz a legnagyobb fagyban is színes a kerted

agrarszektor.hu
Az örökzöldekre sokan tekintenek unalmas növényekként, pedig ha jobban belegondolunk, ezek azok a fajok, amelyek télen-nyáron ott virítanak a kertünkben. Elég csupán arra odafigyelnünk, hogy ideális helyre és megfelelő méretű gödörbe ültessük őket, valamint a kemény telek után szakszerűen nyírjuk meg a növényeket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az örökzöldek felhasználása szempontjából megkülönböztetünk szoliter, sövény és talajtakaró örökzöldet. A sövény fajtákon belül pedig megkülönböztetünk nyírható és nyíratlan felhasználásra alkalmas növényeket. Az örökzöld bokrokról sokan gondolják, hogy unalmasak, mondván állandóan zöldek, vannak azonban olyan fajok/fajták, amelyek télen, a tartós hideg hatására vöröses, barnás, bronzos elszíneződésre képesek. Ilyenek akár a tuják, vagy a borókák is, amelyek pont emiatt igen kedveltek. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az örökzöldek metszése általában kevés odafigyelést igénylő folyamat, mert számos faj úgy is szépen fejlődik, ha szinte egyáltalán nem metszik meg őket, eltekintve néhány károsodott ág levágásáról. A buxusokat és a sövény növényeket azonban érdemes és ajánlatos is rendszeresen nyírni, alakítani. A nyírható örökzöldek metszését általában késő tavasszal, illetve kora nyáron kell megejteni, az örökzöld hajtások beérése miatt azonban ennél későbbre nem érdemes hagyni. Amíg viszont nem ér össze egyöntetűen az örökzöld sövény, addig egyedenként is ajánlatos a metszésük.

Az örökzöldek nyírása leginkább a kemény telek után előforduló fagykárok miatt fontos. Ilyenkor első lépés a kár felmérése, ennek az eredménye dönti el ugyanis, hogy milyen mértékben kell majd beavatkoznunk. Amennyiben nagy károsodás érte a növényeket, érdemes tavasszal frisset ültetnünk a helyébe, ugyanakkor ha csak gyenge fagykárt szenvedett az örökzöld, akkor metszéssel tudunk javítani a helyzeten. Nem kell mást tennünk, mint kivágni az elfagyott, esetleg elszáradt részeket. Az örökzöldek nyírása egyébként kifejezetten jót tesz nekik a fejlődésben, illetve a növény habitusának kialakításában. 

Az örökzöldek ültetése előtt érdemes feltérképezni a rendelkezésre álló helyet, a környezeti viszonyokat és a növények gondozását is. Az ültetés optimális időpontja a növény kiszerelésétől is függ, hiszen ezek általában konténeres vagy földlabdás kiszerelésben kerülnek értékesítésre. A földlabdás növényeket késő ősszel és kora tavasszal ültethetjük, ezzel szemben a konténeresek már akár nyáron is. A nyári ültetésnél azonban figyeljünk arra, hogy elengedhetetlen a rendszeres locsolás, hiszen a faiskolában is öntözött körülmények között nőnek fel a növények. Az ültetés távolságánál mindig vegyük figyelembe, hogy milyen lesz a növények körülbelüli végleges szélessége, és milyen felhasználási célra szánjuk majd. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?