Gazos a kerted? Így irtsd ki a gyep egyik legnagyobb ellenségét!

A kártevőkön és kórokozókon kívül a gyomok okozhatják a legnagyobb fejfájást a kiskert tulajdonosoknak. Egy egészséges, megfelelően gondozott gyep látványát jelentősen elronthatja ugyanis a sok gaz a fűben. Az egyik legnépszerűbb közülük a talpas muhar, utána jártunk, hogyan irthatjuk ki a kertünkből.

A legtöbb kertész életét évről-évre megnehezíti a sok gyom a kertben, a gazoláson kívül kevés eredményes módszer létezik az eltávolításukra. Az egyik, de talán a leggyakoribb gyom a talpas muhar, amely egy erőszakosan terjedő, vagyis invazív faj, és képes akár az egész gyepet kiszorítani a kertből jelenlétével. Ez az egynyári gyomnövény júniustól októberig virágzik, szemtermései pedig az érést követő tavasszal (május-júniusban) tömegesen csíráznak - írja a anovenydoki.hu.

Fotó: anovenydoki.hu

Nehéz távol tartani a kertből, van azonban néhány tipp, amellyel megelőzhetjük a talpas muhar megjelenését. A talajfelszín folyamatos nedvesen tartása elősegíti a gyom terjedését, ezért kerüljük a túlzott öntözést. A hidegre azonban érzékeny, így a gyepszellőztetés segíthet kordában tartani a terjedését. 

Ha megfelelően gondozzuk a gyepet és tápanyagutánpótlással megőrizzük annak jó kondícióját, a muhar nem tudja kiszorítani a területről. Ha mégsem sikerül megakadályozni a gyomnövény terjedését kertünkben, a védekezés ellene nehéz, ugyanis a fű is és a talpas muhara is egyszikű, a gyepben használt gyomírtók pedig csak a kétszikűek ellen hatásosak. Létezik egy szer, amellyel gyéríthető, de beszerzése engedélyhez kötött, ezért ebben az esetben érdemes szakember segítségét kérni.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Minden esetben ajánlott elolvasni a használatra vonatkozó utasításokat.
Gyomirtás-kisokos nemcsak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben permetezéskor

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől