Gyomirtás-kisokos nemcsak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben permetezéskor

Gyomirtás-kisokos nemcsak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben permetezéskor

agrarszektor.hu
Rengetegen használnak különböző gyomirtókat a kertben, a permetezés során azonban érdemes néhány dologra odafigyelni. A legfontosabb minden esetben a megelőzés kell, hogy legyen, tehát a vegyszerek alkalmazása helyett inkább törekedjünk arra, hogy gazmentes legyen a kertünk. Ugyanakkor ha már bekövetkezett a baj, akkor a herbicidek használata előtt minden esetben olvassuk el a címkén található utasításokat, és ha a lépéseket pontosan követjük, akkor garantáltan kipusztul majd az összes gyom a kertben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gyomok a kertészek egyik legnagyobb ellenségei, képesek egyik pillanatról a másikra, észrevétlenül birtokba venni az egész kertet, kiszorítva ezzel a fogyasztásra termesztett növényeket. Ma már számos gyomirtó szer létezik, rengeteg termék közül válogathatunk, permetezés előtt azonban nem árt tájékozódni az alkalmazandó herbicidről. Minden esetben olvassuk el tehát a címkét, és a biztonságos használat érdekében pontosan kövessük a rajta lévő utasításokat. Emellett fontos, hogy megismerjük a kiirtandó gazokat is, illetve az azok körül található növényeket - írja a bhg.com. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. Kezdd a megelőzéssel

A gyomok ellen folytatott harc általában már azelőtt elkezdődik, mielőtt megjelennek a kertben. Érdemes tehát minden esetben a megelőzéssel kezdeni, és olyan kertet kialakítani, amely nem kedvez a gazok kialakulásának. Figyeljünk oda az egészséges növényápolásra, mindig a mikroklímának megfelelő növényeket ültessünk, gondoskodjunk talajtakaróról, valamint a megfelelő öntözésről is. Ha mindezeket szem előtt tartjuk, akkor a gyomoknak esélyük sem lesz megtelepedni a kertünkben. Ajánlott hetente legalább egyszer bejárni a kertet, és kihúzogatni kézzel az észlelt betolakodókat, erre a legalkamasabb időpont kora reggel, késő délután, illetve locsolás, vagy eső után van. 

2. Ismerd meg az ellenséget (gyomot) és a környezetét

A gyomirtás során az első lépés a kiirtandó gaz megismerése kell legyen: milyen növényről is van szó pontosan? A gyomirtó termékek fajspecifikusak, tehát ami elpusztítja az egyiket, nem biztos, hogy a másikkal is ezt teszi. Mielőtt kiválasztjuk a permetezőszert, nézzük meg azt is, mi nő a gaz közelében, hiszen figyelnünk kell arra, hogy a fogyasztásra szánt növényekre ne kerüljön a gyomirtóból. Így kerüljük azt is, hogy szélben permetezünk, ha lehet a kora reggeli, vagy késő dálután, szélcsendes időszakot válasszuk ki erre a munkára.

3. Nézz utána, milyen hatása lehet a szernek, nemcsak a gyomokra, de a többi növényre és az állatokra is

A gyomirtók olyan kémiai anyagok, amelyek a növények működésére hatnak, ebből adódóan nemcsak a gazok pusztítják el, de a zöldségeket, virágokat, gyümölcsöket is. Bánjunk tehát óvatosan ezekkel a szerekkel, hiszen ha nem használjuk megfelelően őket, akkor akár az állatainkra is veszélyt jelenthetnek.

4. Mindig kövesd a címkén található utasítást!

A termékeken lévő címkét ajánlott minden esetben elolvasni, számtalan olyan információt tartalmazhat ugyanis, amely elengedhetetlen a biztonságos gyomirtáshoz. Oda kell tehát figyelni a herbicidek rendeltetésszerű használatára. 

5. Vegyszerek helyett érdemes a természetes gyomirtókat is kipróbálni, alkalmazni

Sokan azt gondolják, hogy a szerves, illetve természetes herbicidek jóval biztonságosabbak, mint a szintetikus termékek, pedig ez nem feltétlenül igaz. Ez a tévhit döntően annak köszönhető, hogy előbbiek gyorsabban lebomlanak, mint néhány kémiai szer, amelyek valószínűleg hosszabb ideig a talajban, esetleg a növényekben maradhatnak. Rengetegen tartanak attól is, hogy a hagyományos gyomirtók veszélyesek lehetnek az állatokra, esetleg a fogyasztásra termesztett növényekre, pedig ha körültekintően, a címkét pontosan elolvasva használjuk a vegyszereket a kertben, akkor nem kell aggódnunk, hogy baj lesz. Ugyanakkor mindenképp érdemes a természetes szereket is kipróbálni, alkalmazni, végső esetben pedig marad a bevált, kézi módszer. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02