Íme a titok: így lehet egész nyáron át pompázó virágoskerted az erkélyen

Íme a titok: így lehet egész nyáron át pompázó virágoskerted az erkélyen

agrarszektor.hu
Szereted a virágokat és szívesen termesztenéd őket, de nincsen kerted? Semmi gond! Nem muszáj hatalmas udvarunknak lennie ahhoz, hogy szebbnél szebb növények díszítsék az otthonunkat. Ha van egy kis erkélyed, már nyert ügyed van! Csak kövessük az alábbi tippeket, és ne hagyjuk, hogy a kerthiány megakadályozzon minket abban, hogy gyönyörű virágokat neveljünk!

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kevés szebb dolgot lehet elképzelni az udvarban egy szép nagy kertnél, telis-tele különböző növényekkel, ám, ha lakásban élünk, ugyanúgy ékes díszek lehetnek a virágok. Gondoljunk csak bele, milyen jó ránézni egy erkélyre, ami mindenféle színben pompázik és mellé még kellemes illatot is áraszt magából - most éppen egy ilyen mesés erkély megvalósításához gyűjtöttünk össze praktikákat - írja a balconygardenweb.com.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A három legfontosabb tényező 

1. Az éghajlat

Ha valaki például trópusi éghajlaton lakik, nem termeszthet olyan virágokat, amik a hideg időjárást is bírják. Ebben az esetben olyan fajtákat kell választani, melyek a meleg időjárást kedvelik. Ilyenek az orchideák, a muskátlik, a hibiszkusz és a jázmin is. Ez természetesen fordítva is igaz, hideg éghajlat esetén ne termesszünk olyan növényeket, amik a melegebb időjárást szeretik. Ilyen a körömvirág, a petúnia és a szegfű is.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Az erkély tájolása és a napsugárzás

Nem meglepő módon, sokat számít, hogy mennyi napsugárzás éri az erkélyünket egy nap alatt, hiszen egyes növények kifejezetten kedvelik az erős, tartós napfényt, ám bőven akadnak olyan is, melyek jobban érzik magukat az árnyékos területeken. Éppen ezért, figyeljük meg, hogy átlagosan mennyire süti a balkont a nap és mennyi ideig van árnyékban, majd ez alapján válasszuk ki a virágainkat.

3. Mennyit tudunk foglalkozni a növényekkel

Ez szintén kulcsfontosságú, mindenképpen tartsuk szem előtt, mielőtt belevágunk a termesztésbe. Ha sokat dolgozunk, és alig vagyunk otthonunkban, akkor válasszunk olyan növényeket, amelyek nem igényelnek sok gondozást. Ilyenek például a kaktuszok, a kasvirág és a bazsarózsa. 

Először csak néhány cseréppel kezdjük a termesztést

Ha még kezdők vagyunk, akkor ne árasszuk el rögtön az erkélyt növényekkel, adjunk egy kis időt magunknak. Kezdetben 3-5 virág bőven elegendő lesz, majd szépen lassan, ahogyan egyre tapasztaltabbak leszünk, újabb növényeket kezdhetünk el gondozni egészen odáig, míg tele nem lesz a balkon. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A megfelelő növények kiválasztása

Először 2-3 egynyári, illetve ugyanennyi évelő növényt vásároljunk. Érdemes először őshonos növényeket kipróbálni, a rózsa például nagyszerű választás lehet, de azt tartsuk szem előtt, hogy nem hanyagolhatjuk el, törődnünk kell velük. Az egynyári növényeket viszonylag egyszerű termeszteni, az évelőkkel ellentétben rövid ideig élnek és szaporán virágoznak. 

Ne termesszünk egynyári növényeket magokról

Bár elsőre talán jó ötletnek tűnhet, a magról történő termesztés nem egyszerű feladat, így - főleg kezdőként - ne ezt a módszert válasszuk. Ezen kívül sok időt igénybe vesz, na meg persze sok gondozást is. 

Variáljuk a fajtákat

Ne termesszünk egyetlen fajtát, különösen akkor, ha egynyári növényt választunk. Számos módon variálhatjuk a virágainkat, különböző cserepekben. Például, fehér virágokat mélyzöld vagy sötétebb színű növényekkel párosítsuk, így látványban sem lesznek utolsók, csak úgy ragyogni fog az erkélyünk.

Fontos a szezonalitás

Ahhoz, hogy egész évben pompázó virágoskertünk legyen az erkélyen, válasszunk olyan növényeket, amelyek az év különböző időszakaiban virágoznak. Vásároljunk minden évszakban más és más növényeket, majd távolítsuk el őket, ha már nem hoznak virágot. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy az év minden szakaszában szemet gyönyörködtető balkonunk legyen.

Játsszunk a színekkel

Arra figyeljünk, hogy 2-3 színnél többet ne válasszunk a zöld mellett, így az erkély nem lesz "túl sok", de vonzani fogja a tekinteteket, és nagyszerű hangulatot fog teremteni. A legjobb az, ha azonos vagy nagyon hasonló színeket választunk, és különböző tónusú, árnyalatú virágokat termesztünk. Csodálatos lesz!

Variáljunk a cserepekkel is

A növényeink mellett az is fontos, hogy maguk a cserepeink hogyan néznek ki. Ebben az esetben is válogathatunk a színek és a formák között, azt pedig itt is vegyük figyelembe, hogy a kevesebb néha több! Ne akarjunk minden létező színben és formában válogatni, próbáljunk igazodni a virágaink színéhez és méretéhez. Például: ha piros vagy sárga virágunk van, akkor fehér, világoszöld, szürke, vagy bármilyen más, nem rikító szín nagyszerűen passzolhat hozzájuk. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Vásároljunk kiegészítőket

Számos kiegészítő közül választhatunk, ám érdemes madáretetőt vagy madárházat is beszerezni, hiszen így nemcsak a szép madarakat, hanem akár a pillangókat is bevonzhatjuk az erkélyünkre - egy madarakkal, pillangókkal teli balkon pedig egyenese mesébe illő.

Az illatok varázsa

Ne feledkezzünk meg erről sem, hiszen a kinézeten kívül az illatok is csak úgy csalogatják az állatokat, - sok esetben még az embereket is - na meg persze saját magunknak is egy ajándék lehet!

Mini tó az erkélyre

Saját tava bizony nemcsak a kerttulajdonosoknak lehet! Csodálatos kiegészítője lehet otthonunknak, a vízi növények pedig rendkívül mutatósak. Éppen ezért, nagyszerű ötlet, ha egy saját kis mini tavat hozunk létre az erkélyen.

Amikre különösen figyeljünk

Az öntözés létfontosságú a növények esetében, azonban nagyon figyeljünk arra, hogy megfelelő vízhez juttassuk a virágainkat, és persze arra is, hogy lehetőleg az alsó szomszédot ne áztassuk el. Ha gyomlálunk vagy kártevőket távolítunk el, akkor viseljünk kesztyűt!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?