Pofonegyszerű: így lehet ingyen paradicsompalántád minden évben

Sokan nem tudják, de paradicsompalántát nem csak magról lehet nevelni, vagy készen lehet vásárolni a boltokban, hanem nagyon egyszerűen és gyorsan otthon is el lehet készíteni. Nincs is másra szükség hozzá, mint egy már viszonylag fejlett paradicsommnövényre, illetve egy arról eltávolított nagyobb mellékhajtásra. A Japánban élő Zsíros Deszka néven vloggerkedő magyar férfi egyik videójában megmutatta, hogyan is lehet ingyen paradicsompalántánk minden évben. A vlogger egyébként többek között mezőgazdasággal, azon belül pedig zöldségtermesztéssel is foglalkozik a távoli országban.

Szinte minden kertész tudja, aki már termesztett valaha paradicsomot, hogy ezt a növényt mindig kacsolni kell. Ez annyit jelent, hogy a főszárból jövő mellékhatjásokat mindig le kell tördelni, és el kell távolítani azért, hogy a növény az energiáit a főszárra összpontosítsa, mert így sokkal több, és jobb minőségű terméseket hoz majd a paradicsomunk. Sokan nem tudják azonban, hogy a letördelt friss hajtásokat elültetve, azok ugyanúgy gyökereket eresztenek majd, és könnyedén nevelhetünk belőlük újabb paradicsomnövényeket. Habár ez a folyamat eltarthat 1-2 hétig is akár, de érdemes türelmesnek lennünk, hiszen az ilyen mellékhajtásokból nevelt növények kitűnőek lehetnek arra, hogy, ha a főnövényünkkel bármi történne, így könnyedén pótolni tudjuk. 

Figyeljünk arra, hogy nem mindegy, mekkora a mellékhajtás, érdemes hagyni, hogy picit nagyobbat növesszen a növény, és ezt törjük le, illetve ültessük el. Ültetés előtt a nagyobb leveleket vágjuk le a hajtásról, hogy a növény az energiákat ne a levelek növesztésére fordítsa, hanem inkább a gyökérnövesztésre. Érdemes a hajtás alját kicsit ferdén levágni, és így beszúrni a földbe, ha lehet minél mélyebben. Ha lehetséges, az így elültetett hajtást tartsuk hűvös, árnyékos helyen, 18-20 fokon, gondoskodjunk elegendő fényről a növény számára, de ne tegyük tűző napra. A paradicsom egyébként egy nagyon szívós növény, de azért öntözzük rendszeresen, és tartsuk mindig nedvesen a földjét, ne hagyjuk, hogy kiszáradjon.

 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A paradicsom betegségei elleni védekezés egyszerű: mutatjuk, mik a paradicsom betegségei és a paradicsom palánta betegségei, ezekkel a praktikákkal védd meg kertedet akár házilag!
Ezek a paradicsom betegségei: így működik a paradicsom betegségei elleni védekezés

Ha nem figyelsz, ezek a bakik akár végzetesek is lehetnek.
10 szobanövény-gyilkos hiba, amit sokan elkövetnek: ezekkel igazi pusztítást végezhetsz


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu