Támadnak a csupasz csigák: így tartsd távol őket!

A legtöbb kertésznek évről-évre egyre komoly problémát okoznak a házikertben a meztelencsigák. Szinte minden dísznövényt kedvelnek, és általában a levelek megrágásával okozzák a legnagyobb károkat. A védekezés azonban egyre nehezebb ellenük, jelenleg ugyanis mindössze egyetlen hatóanyag engedélyezett Magyarországon a meztelencsigák elűzésére.

A meztelencsiga szinte az egyik legkellemetlenebb kártevő a házikertekben. Széles a tápnövényköre, szinte minden dísznövényt kedvel, kedvence pedig az árnyékliliom. Általában a leveleket rágja meg, főként a levéllemezt, kártételével pedig hamar látványos pusztulást okozhat a kertekben – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a anovenydoki.hu.

A kártevő a nedves, párás, csapadékos időjárást és körülményeket kedveli, ilyenkor ugyanis felgyorsulnak az életfolyamatai. A száraz, csapadék nélküli időszakban a meztelen csigák elbújnak a nyirkos helyekre, mint például a pince, ha azonban nagyobb mennyiségű csapadék hullik, de nincs tartósan hőmérséklet csökkenés, előmerészkednek, de nem nagy mértékben. Általában azokban a házikertekben fordulnak elő, ahol van rendszeres öntözés, és párás mikroklíma tud kialakulni. 

A legnagyobb problémát talán az okozza, hogy jelenleg Magyarországon kizárólag a metaldehid hatóanyag tartalmú növényvédő szerek engedélyezettek ellenük. Ennek akad olyan formája, amelyet kis kék granulátumok formájában kell kilyuttatni a földre, ezt vannak, akik méterenként szórják ki kisebb adagokban, de van olyan kertész is, aki a növényeket szórja körbe a granulátummal.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezek a feladatok várnak rád januárban a kiskertben.
Hóban, szélben, fagyban: van teendőd most is, ha nem akarsz tavasszal katasztrófát

Szokatlanul agresszívan támad a nagy rózsa-levéltetű.
Brutálisan elszaporodott a rózsatermelők legnagyobb ellensége


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu