Tényleg gond, hogy már január elején nyílik a hóvirág? - Itt a válasz

A napokban több kép is megjelent arról az interneten, hogy Nagykanizsán már január elején nyílik a hóvirág. Nyilván sokan az enyhe télnek tudták be a dolgot, az agrárszektor.hu azonban utánajárt, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságtól megtudtuk, hogy ez nem az a faj, amely Magyarországon őshonos, hanem egy a Balkánon és Kis-Ázsiában honos igénytelenebb faj, a török hóvirág. Mint kiderült, míg az előző évszázadban az volt a jellemző, hogy március elején virágzott a hóvirág és ez eltartott két hétig, addig napjainkban akár január végén-február elején elkezdődhet a virágzás, ám ez egy teljes hónapig is tarthat.

Több kép is megjelent arról az interneten a napokban, hogy már január elején nyílik a hóvirág Nagykanizsán, az agrárszektor.hu pedig szeretett volna utánajárni, hogy ez mennyire normális, illetve jellemző-e hazánkban. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának tájékoztatása szerint Magyarországon kerti körülmények között előfordul nagyon korai virágzás, de ez a hóvirág faj nem a mi kikeleti hóvirágunk (Galanthus nivalis), hanem a török hóvirág (Galanthus elwesii), mely a Balkánon és Kis-Ázsiában honos, de igénytelensége és nagy virágai miatt elterjedt kerti dísznövényünk. Hozzátették, az őshonos hóvirág fajunknál ennyire korai virágzás nem jellemző.

Forrás: MTI/Varga György

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy nem sérülnek-e majd később a virágok, ha most hirtelen beáll egy keményebb fagy. A nemzeti park igazgatósága hangsúlyozta, a hóvirág virága nagyobb hidegeket is elvisel fagykár nélkül, a maghozás elmaradását a korai virágzáskor inkább a megfelelő megporzás hiánya okozza.

Forrás: MTI/Varga György

Az utóbbi évtizedekben egyre gyakoribb enyhe telű évekre jellemző, hogy sokkal hamarabb megkezdődik a virágzás a kora tavaszi növényfajoknál - közölte lapunkkal a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága. Egy az átlagosnál enyhébb tél esetén a megszokottnál jóval korábban nyíló növényfajoknál a virágzási idő nagyon elnyúlik. Míg az előző évszázadban az volt a jellemző, hogy március elején virágzott a hóvirág és ez eltartott két hétig, addig napjainkban akár január végén-február elején elkezdődhet a virágzás, ám ez eltarthat akár egy teljes hónapig is. Ez összefügg azzal, hogy a téli időszakban még nem aktívak a megporzó méhfajok, így a megporzás hiányában tovább nyílnak korai vadvirágaink - emelték ki. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ezek a feladatok várnak rád januárban a kiskertben.
Hóban, szélben, fagyban: van teendőd most is, ha nem akarsz tavasszal katasztrófát