A Hajdúságban erősített Andrej Babis magyar vezércége

Terménytárolóval és terményszárítókkal bővítette kapacitásait a cseh Agrofert csoport tulajdonában lévő bábolnai IKR Agrár Kft. Az Andrej Babis üzletember-politikus érdekeltségébe tartozó magyar cég ma a második legnagyobb agrárintegrátor szervezetnek számít a hazai piacon a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. mögött.

Összesen 35 ezer tonna kapacitású terménytárolót, illetve két, egyenként 20 tonna/órás kapacitású terményszárítót vásárolt a hozzájuk tartozó erőművel együtt Hajdúnánáson a bábolnai IKR Agrár Kft. Az agrárszektor.hu információi szerint a cég a tranzakciót már le is bonyolította. A vállalat az ingatlanok és az ingóságok megvásárlási szándékát előzőleg bejelentette a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is, de a GVH nem talált okot az összefonódás-vizsgálat elrendelésére.

Az IKR Agrár a terménytárolót és a terményszárítókat helyi gazdálkodóktól, illetve a tulajdonukban álló Trimag Kft.-től és Farm-95 Kft.-től vásárolta meg. A cég Hajdúnánáson részben napraforgót tárol majd az étolajgyártó kiskunfélegyházi NT Kft. számára, amelyben szintén az Agrofert csoport a tulajdonos. Emellett ott tárolják majd a környéken megvett további terményeket is, amelyekkel kereskedni kíván a társaság.

Mint ismert, az Agrofert Andrej Babis tulajdonában van, így az IKR Agrár Kft. is a cseh üzletember-politikus érdekeltségébe tartozik. A bábolnai cég tavaly több mint 86 milliárd forintos árbevételt ért el, amellyel a hazai agrárintegrátori piac második legnagyobb vállalatának tekinthető. A piacvezető szerepet a Csányi Sándor tulajdonában álló nádudvari KITE Zrt. tölti be, amely 247,5 milliárdos forgalmat bonyolított le 2016-ban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06