2022. augusztus 18. csütörtök Ilona

A Hajdúságban erősített Andrej Babis magyar vezércége

Terménytárolóval és terményszárítókkal bővítette kapacitásait a cseh Agrofert csoport tulajdonában lévő bábolnai IKR Agrár Kft. Az Andrej Babis üzletember-politikus érdekeltségébe tartozó magyar cég ma a második legnagyobb agrárintegrátor szervezetnek számít a hazai piacon a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. mögött.

Összesen 35 ezer tonna kapacitású terménytárolót, illetve két, egyenként 20 tonna/órás kapacitású terményszárítót vásárolt a hozzájuk tartozó erőművel együtt Hajdúnánáson a bábolnai IKR Agrár Kft. Az agrárszektor.hu információi szerint a cég a tranzakciót már le is bonyolította. A vállalat az ingatlanok és az ingóságok megvásárlási szándékát előzőleg bejelentette a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) is, de a GVH nem talált okot az összefonódás-vizsgálat elrendelésére.

Az IKR Agrár a terménytárolót és a terményszárítókat helyi gazdálkodóktól, illetve a tulajdonukban álló Trimag Kft.-től és Farm-95 Kft.-től vásárolta meg. A cég Hajdúnánáson részben napraforgót tárol majd az étolajgyártó kiskunfélegyházi NT Kft. számára, amelyben szintén az Agrofert csoport a tulajdonos. Emellett ott tárolják majd a környéken megvett további terményeket is, amelyekkel kereskedni kíván a társaság.

Mint ismert, az Agrofert Andrej Babis tulajdonában van, így az IKR Agrár Kft. is a cseh üzletember-politikus érdekeltségébe tartozik. A bábolnai cég tavaly több mint 86 milliárd forintos árbevételt ért el, amellyel a hazai agrárintegrátori piac második legnagyobb vállalatának tekinthető. A piacvezető szerepet a Csányi Sándor tulajdonában álló nádudvari KITE Zrt. tölti be, amely 247,5 milliárdos forgalmat bonyolított le 2016-ban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?