Az Opus szerez többséget a nagy búzafeldolgozóban

MTI
A Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global Nyrt. tulajdonába kerül a visontai Viresol Kft. 51 százaléka. A keményítő-, alapanyaggyártással és forgalmazással foglalkozó cég több mint felét 26,7 milliárd forintért vásárolja meg az Opus.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mintegy 26,7 milliárd forintos piaci értéken a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Nyrt. igazgatósága elfogadta a visontai Viresol Kft. 51 százalékos üzletrészének apportját - közölte az Opus Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. A Viresol eddig a felcsúti Mészáros és Mészáros Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. és a tiszakécskei Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. tulajdonában volt. A Viresol a régió egyik legnagyobb modern keményítőipari üzeme, a cég keményítő-, valamint alapanyaggyártással és forgalmazással foglalkozik.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

A független szakértő által elvégzett jövedelem alapú (diszkontált cash flow) módszertani értékelés szerint a Viresol 100 százalékos saját tőkéjének nettó, kötelezettségek nélkül számított becsült piaci összértéke meghaladja az 52,3 milliárd forintot. A tőkeemelés során kibocsátandó új részvényeknél a februárban bejelentett 611 forintos árfolyamot veszik figyelembe.

MTI Fotó: Komka Péter

A Viresol Kft. (Visonta Projekt Kft. néven) 2015-ben azzal a céllal jött létre, hogy megépítse Magyarország egyetlen és a régió egyik legnagyobb búzafeldolgozó üzemét. Tavaly tavasszal indult a Mátrai Erőmű ipari parkjában a zöldmezős beruházás, jelenleg a próbaüzem előkészítése zajlik. A hulladékmentes technológiával működő gyár évi 250 ezer tonna hazai búza feldolgozásával keményítőt, alkoholt, valamint takarmány-alapanyagokat állít elő a hazai és régiós élelmiszer-, gyógyszer- és vegyipar számára.

A nagyfokú előzetes érdeklődés miatt a beruházás közben döntöttek a termékportfólió és a kapacitás bővítéséről, az újabb üzemegységek 2019 tavaszától további alapanyagokat állítanak elő. Az üzem nettó értékesítési árbevétele meghaladja majd az évi 100 millió eurót és összesen 280 embernek ad munkát.

Az Opus Global Nyrt. igazgatósága annak érdekében döntött a tőkeemelések előkészítéséről, hogy a tőzsdei társaság üzletrészek apportjával szerzett új vagyonelemekkel kiegészülve a BÉT egyik meghatározó, a magyar gazdaság húzóágazatait jól tükröző ipari és termelő társaságává fejlődjön - derül ki a cég tájékoztatójából. Az Opus saját tőkéjét jóval 100 milliárd forint fölé növelheti a megkezdett tőkeemelés-sorozat. A Viresol 51 százalékának megszerzésével az Opus konszolidációs hatáskörébe olyan válallat kerül, amely a társaság várható eredményére, profittermelő képességére és tőkeszerkezetére jelentős pozitívum hatást gyakorolhat .

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13