2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Jó szomszédi iszony: drónról szórták a mérget a budai luxuskerületben

agrarszektor.hu
Még mezőgazdasági területeken sem lehet legálisan bevetni permetező drónt, de a jelek szerint egy magyar villatulajdonosnak mégis sikerült valakit rávennie arra, hogy gépével egy idegen birtok fölé repülve gyomirtóval szórja meg a fákat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A XII. kerület Hegyvidék része a főváros egyik legszebb és legdrágább környéke, ahol zöld növényzet uralja az udvokat. Most egy szomszédvita következtében egy társasház lakói éppen ezt veszítették el - írja az index.hu. A szóban forgó társasházat csak egy kis utca választja el a szomszédos villától. A villának nemrég új tulajdonosa lett, aki átfogó felújításba kezdett az ingatlanon. Hamarosan a társasház lakóit is megkereste azzal, hogy úgy tudja, a kertben álló gesztenyefákat - mint sok más gesztenyefát az országban - megtámadta az aknázómoly. Felajánlotta, hogy vállalja a fák visszavágásának költségét - ez megnöveli az élettartamukat -, valamint felajánl 2 millió forint készpénzt a társasháznak.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Ezt a lakók azonban elutasították. Arra gyanakodtak, hogy a gesztenyefák egyszerűen árnyékolták a csinosodó villa erkélyét. Ezt alátámasztja, hogy a szomszéd a saját területén is növénystuccolásokat végzett az erkély körül. Augusztus végén feltűnt egy drón. A lakók beszámolói alapján a hatrotoros eszköz a hajnali órákban repült be a telek fölé, többen felébredtek a zajra. Másnap vették észre, hogy valamiféle anyag borítja a növények leveleit, az autók szélvédőjét, de az épületre is jutott belőle.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az esetről értesítették a katasztrófavédelmet és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) is, végül a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalának Élelmiszer-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya tartott helyszíni szemlét, a vizsgálat után a következőt írták: "A növényzet több helyen, eltérő mértékben károsodott [...] Az észlelt tünetek alapján gyomirtó szer felhasználása volt valószínűsíthető."

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint kiderült, nagy mennyiségű totális gyomirtó, egész pontosan glifozát hatóanyag, valamint gombaölőszer is volt a kipermetezett lében. A vegyszer észlelése után mintegy 10 nappal az egyik gesztenyefa teljesen lecsupaszodott, és a többi fán is - főleg a lombkorona felső részén - perzseltek voltak vagy hiányoztak a levelek. Az alábbi fotón a részben csupasz faágak, illetve az örökzöldek perzselt levelei láthatók.

A hatályos szabályozás szerint tilos drónról permetezni, még külterületen is, nemhogy a város közepén. A tények jelenleg annyit támasztanak alá, hogy valaki valahogy glifozátot jutatott egy budapesti ház kertjébe. A XII. kerületi rendőrség nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen, ami jelenleg is folyamatban van.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31