Újra reneszánszát éli a kender Nyugaton - Mi mikor lépünk?

Újra reneszánszát éli a kender Nyugaton - Mi mikor lépünk?

agrarszektor.hu
Ahogy a máktermesztést szigorúan szabályozzák az ópium miatt, úgy a kendertermesztés felett is szigorúan őrködik a hatóság a pszihoaktív THC-tartalom okán. A rostkender és a magkender iránt mégis töretlen a kereslet, hiszen számtalan termék készíthető belőlük. Stabil magyar feldolgozó-termeltető háttérrel újra sikersztorivá válhatna ez az univerzális növény.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kendert évszázadok óta termesztjük Európában, ki ne ismerné például a kenderkötelet? Manapság az építőipar igényli a legtöbb kenderrostot, de csomagolóanyagok és textilipari termékek gyártáshoz is szükség van rá, összesen több mint 150-féle termék készíthető belőle. Magja 30-33 százalék olajat tartalmaz, fajtáttól függően eltérő alkoloida-tartalommal, ma leginkább a reformkonyha, a tudatos vásárlók igénylik.

A kender hektáronként 6-7 tonna rosttermésre képes, a magkender átlaghozama pedig 550-600 kilogramm.

Ma a rostkendernek nagyobb a piaca

Az USDA adatai szerint a rostkendert tonnáként 115 euróért lehet eladni, így egy átlagos 6,5 tonnás termés 747,5 euró (250 ezer Ft/ha) bevételt hoz. A mag tonnánként 800 euróért talál gazdára, ami 600 kilogrammos átlaghozammal számolva 480 eurót (160 ezer Ft/ha) jelent. (Az alibaba.com-on hasonló árak szerepelnek, 160-180 ezer forintra jön ki egy hektár magtermésének árbevétele.) A kendertermesztés legköltségesebb mozzanata a betakarítás, ami nehezen gépesíthető, bár léteznek speciális kenderarató kombájnok. Maga a kender nem igényel növényvédelmet, de mélyrétegű, meszes, jó vízgazdálkodású talajokra való, nagyobb tápanyagkiegésztésre elsősorban káliumból szorul.

Mivel egyes fajtái pszihoaktív anyagok forrása is, termesztését számtalan bürokratikus akadály nehezíti. Németországban például 14 éven át tiltották a termesztését. 2010-ben engedelyezték először az ipari célú kender vetését legfeljebb 0,2 százalék THC-tartalommal, és az idei lesz az első olyan év, amikor gyógyászati célokból termelt kendert is betakarítanak, de ennek sem lehet nagyobb a pszihoaktívanyag-tartalma. Ugyanakkor a cannabidiol (CBD) gyógyhatását egyre inkább elfogadja az orvostársadalom, ezért meredeken nő az igény rá.

Megugrott a kereslet

2017-ben Németország a gyógyászati célú kannabisz termesztésére is engedélyt adott, először 3 vállalkozás kapott licenszet 4 évre. Tavaly itt összesen 547 vállalkozás foglalkozott kendertermesztéssel, a növény termőterülete egyetlen év alatt 45 százalékkal  nőtt.

Magyarországon 2 ezer hektárra becsülhető a magkender termőterülete, a rostkender termesztése szinte teljesen megszűnt annak ellenére, hogy 1900-ban még mi voltunk a világ legnagyobb rostkendertermelője 82 ezer hektárral (!). Nyugaton töretlen a kereslet a rostkender iránt, a hollandok például 4 millió eurós beruházással szervezték meg Romániában a rostkender termelését és feldolgozását. Magyarországon pedig egy német zoknikészítő küzd a rostkendertermesztés feltámasztáséért, mivel meggyőződése, hogy korlátlan lenne a termék piaca. 2015 óta létezik a Békés megyei kender projekt, ezt 2016 óta Bernhard Lindner koordinálja.

A kenderolaj iránt hazánkban is növekszik az érdeklődés. 2018-ban 16 tonna kendermagot importáltunk Ukrajnából. A legnagyob kendermagvásárló Lengyelország, 2018-ban már 361 tonnát importált az ukrán termésből: két év alatt négy és félszeresére növelte behozatalát ebből a termékből.

Ami Magyarországot illeti, mi inkább igyekszünk magunknak megtermelni a kendermagot, amihez vetőmagot is importálunk keleti szomszédunkból: 2018-ban 21 tonnát, és ezzel mi voltunk a legnagyobb vásárlójuk. Európán belül a franciák és a hollandok forgalmaznak még kendervetőmagot pár ezer tonnás mennyiségben.

Címlapkép: https://www.youtube.com/watch?v=GJKnz9hlB3Q

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?