Újra reneszánszát éli a kender Nyugaton - Mi mikor lépünk?

Újra reneszánszát éli a kender Nyugaton - Mi mikor lépünk?

agrarszektor.hu
Ahogy a máktermesztést szigorúan szabályozzák az ópium miatt, úgy a kendertermesztés felett is szigorúan őrködik a hatóság a pszihoaktív THC-tartalom okán. A rostkender és a magkender iránt mégis töretlen a kereslet, hiszen számtalan termék készíthető belőlük. Stabil magyar feldolgozó-termeltető háttérrel újra sikersztorivá válhatna ez az univerzális növény.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kendert évszázadok óta termesztjük Európában, ki ne ismerné például a kenderkötelet? Manapság az építőipar igényli a legtöbb kenderrostot, de csomagolóanyagok és textilipari termékek gyártáshoz is szükség van rá, összesen több mint 150-féle termék készíthető belőle. Magja 30-33 százalék olajat tartalmaz, fajtáttól függően eltérő alkoloida-tartalommal, ma leginkább a reformkonyha, a tudatos vásárlók igénylik.

A kender hektáronként 6-7 tonna rosttermésre képes, a magkender átlaghozama pedig 550-600 kilogramm.

Ma a rostkendernek nagyobb a piaca

Az USDA adatai szerint a rostkendert tonnáként 115 euróért lehet eladni, így egy átlagos 6,5 tonnás termés 747,5 euró (250 ezer Ft/ha) bevételt hoz. A mag tonnánként 800 euróért talál gazdára, ami 600 kilogrammos átlaghozammal számolva 480 eurót (160 ezer Ft/ha) jelent. (Az alibaba.com-on hasonló árak szerepelnek, 160-180 ezer forintra jön ki egy hektár magtermésének árbevétele.) A kendertermesztés legköltségesebb mozzanata a betakarítás, ami nehezen gépesíthető, bár léteznek speciális kenderarató kombájnok. Maga a kender nem igényel növényvédelmet, de mélyrétegű, meszes, jó vízgazdálkodású talajokra való, nagyobb tápanyagkiegésztésre elsősorban káliumból szorul.

Mivel egyes fajtái pszihoaktív anyagok forrása is, termesztését számtalan bürokratikus akadály nehezíti. Németországban például 14 éven át tiltották a termesztését. 2010-ben engedelyezték először az ipari célú kender vetését legfeljebb 0,2 százalék THC-tartalommal, és az idei lesz az első olyan év, amikor gyógyászati célokból termelt kendert is betakarítanak, de ennek sem lehet nagyobb a pszihoaktívanyag-tartalma. Ugyanakkor a cannabidiol (CBD) gyógyhatását egyre inkább elfogadja az orvostársadalom, ezért meredeken nő az igény rá.

Megugrott a kereslet

2017-ben Németország a gyógyászati célú kannabisz termesztésére is engedélyt adott, először 3 vállalkozás kapott licenszet 4 évre. Tavaly itt összesen 547 vállalkozás foglalkozott kendertermesztéssel, a növény termőterülete egyetlen év alatt 45 százalékkal  nőtt.

Magyarországon 2 ezer hektárra becsülhető a magkender termőterülete, a rostkender termesztése szinte teljesen megszűnt annak ellenére, hogy 1900-ban még mi voltunk a világ legnagyobb rostkendertermelője 82 ezer hektárral (!). Nyugaton töretlen a kereslet a rostkender iránt, a hollandok például 4 millió eurós beruházással szervezték meg Romániában a rostkender termelését és feldolgozását. Magyarországon pedig egy német zoknikészítő küzd a rostkendertermesztés feltámasztáséért, mivel meggyőződése, hogy korlátlan lenne a termék piaca. 2015 óta létezik a Békés megyei kender projekt, ezt 2016 óta Bernhard Lindner koordinálja.

A kenderolaj iránt hazánkban is növekszik az érdeklődés. 2018-ban 16 tonna kendermagot importáltunk Ukrajnából. A legnagyob kendermagvásárló Lengyelország, 2018-ban már 361 tonnát importált az ukrán termésből: két év alatt négy és félszeresére növelte behozatalát ebből a termékből.

Ami Magyarországot illeti, mi inkább igyekszünk magunknak megtermelni a kendermagot, amihez vetőmagot is importálunk keleti szomszédunkból: 2018-ban 21 tonnát, és ezzel mi voltunk a legnagyobb vásárlójuk. Európán belül a franciák és a hollandok forgalmaznak még kendervetőmagot pár ezer tonnás mennyiségben.

Címlapkép: https://www.youtube.com/watch?v=GJKnz9hlB3Q

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?