Folyamatosan állnak le az európai burgonyafeldolgozók a koronavírus miatt

Folyamatosan állnak le az európai burgonyafeldolgozók a koronavírus miatt

agrarszektor.hu
A Covid-19 európai burgonyaágazatra gyakorolt hatása igen szerteágazó. Számos feldolgozóegységet (teljesen vagy részben) bezártak Nyugat-Európában, főleg azokat, amelyek gyorséttermi láncok és friss sütőipari üzletek felé szállítottak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A burgonyafeldolgozó gyárak eddig inkább a fagyasztott termékek (európai) forgalmazására fókuszáltak, de attól tartanak, hogy az elkövetkező hetekben fokozatosan lassul az értékesítés, és vele együtt a gyártás, mivel a hűtőtárolók megteltek - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A burgonyapehely-gyártás ugyanakkor egyelőre stabil. A tengeri szállítás - Belgiumból - újból elindulhatott Ázsia felé, ám bevételi oldalról inkább a feldolgozott termékek iránti kereslet hiányzik.

A termelők, kereskedők többféle intézkedést hoztak a késztermékek iránti kereslet hiányának kompenzálására, mint további fagyasztók keresése, a szerződéses mennyiségek június-augusztus hónapokra késleltetése, alternatív értékesítési lehetőségek keresése (például: állateledel). De már vannak térségek (pl. a landes-i tartományok), ahol csökkentik a korai burgonya ültetésre tervezett területeket. Egyelőre senki sem tudja, mikor és milyen ütemben indulnak újra a globális piacok a válság után. A cél továbbra is a jelenlegi szerződések fenntartása, de ez többé-kevésbé reális a szegmensektől (friss krumpli vs. fagyasztott krumpli) és fajtáktól függően.

Belgium

A belföldi frisspiac egyelőre szintén fenntartható. Az export folyamatos, különösen Romániába és Lengyelországba szállítanak. Feldolgozott burgonya esetében azonban szinte nincs kereskedelem jelenleg, mivel a piacokat akadályozza az ipari kereslet hiánya. Ez az árakban is megmutatkozik: ipar számára 1,5- 4 euró/mázsa heti árakon dolgoznak.

Hollandia

A hazai frisspiac előkészítői a legőrültebb heteken mentek keresztül, amikor a fogyasztók készletezni akartak. A kereslet most nyugodtabb, de az aktivitás továbbra is magasabb, mint a "normál". Az export is jól működött és már a múlthét óta szerencsére csökkent a nyomás. A feldolgozási tevékenység felére csökkent, és a szezon befejezésével kapcsolatos nagy bizonytalanságok miatt egyáltalán nincs kereslet. A keményítőipar felé vezető út (állami támogatással vagy anélkül) továbbra is nyitva áll. 

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése céljából ezenkívül áprilisban a burgonyaágazat szereplői ingyenes sült krumplit kínálnak olyan "kritikus foglalkozású" emberek számára, akik biztosítják, hogy Hollandia továbbra is működik a válság idején. Piaci árak a héten: alap, ömlesztett friss termék - 9,00-13,00 euró/ tonna; a válogatott kiváló minőségű - 14,00-17,00 euró/mázsa.

Franciaország

A friss piacokon a kereskedelem továbbra is szabályos, anélkül, hogy elérné az előző heti mennyiséget. Az export során néhány keleti rendeltetési hely (Lengyelország, Románia) aktívabb jelenléte tartja fenn a feldolgozóipari szektort. Németország és Anglia szintén vásárol, de ipari feldolgozásra nagyban csökkent az igény. Az árak a szegmensektől függően nagyon heterogének, de globálisan felfelé emelkednek: 10 és 20 euró/mázsa között az alapvető fajták esetében, a mérettől és a moshatóságtól függően, 20 és 30 euró/mázsa, szilárd húsú fajták esetén.

Németország

A frisspiac iránti kereslet továbbra is nagyon jó, és a várakozások szerint a legnagyobb zsákok és csomagolások újra megjelentek a szupermarketekben, sőt még inkább a boltokban és a helyi piacokon. Az is látszik, hogy több - eredetileg az ipar számára szánt fajta - megjelenik a helyi értékesítési csatornákon is. A húsvéti burgonya fogyasztási igényének növekednie kell. A korai burgonya ültetése teljes sebességgel folytatódott a múlt héten.

Az árak a friss piacon: kemény húsú 24 euró/mázsa, a lágyabb és étkezési esetében ez 22,67 euró/mázsa. Legfeljebb további 3 euró/mázsa áremelkedés mutatkozik extraminőség esetén. A bioburgonya termelői ára 63-65 euró/tonna körül mozog. A szupermarketekben továbbra is nagyon jó az értékesítés és az előkészítők-csomagolók tevékenysége dinamikus! Feldolgozópiacon a heti árak: 10 euró/mázsa, ez volt két héttel ezelőtt. Új ajánlat egyelőre nincs.

Nagy-Britannia

A frisspiacokon az aktivitás az elmúlt két hét rohanása után ismét lecsökkent. Arra számítanak, hogy a héten körülbelül -20% -kal stabilizálódik a háztartási fogyasztás, és beáll egy normál szintre. Az éttermek és gyorséttermek jelenlegi bezárása mellett a feldolgozóiparnak nincs értékesítési garanciája a következő évre. Egyelőre, amire leszerződtek, átveszik, de úgy tűnik, további mennyiségekre nem mutatkozik igény. A chipek iránti kereslet azonban töretlen.

Oroszország

A Tomszk régióban felállítják a burgonyatenyésztési és vetőmagközpontot, amely új orosz burgonyafajták létrehozására, valamint új vetőmag-előállítási technológiák fejlesztésére összpontosít. A projektet a Kolpakov és Agrofirm Zorkalcevszkaja mezőgazdasági vállalkozások hajtják végre, a szibériai Mezőgazdasági Kutatóintézettel együtt Tomszk régió mezőgazdasági fejlesztésének szövetségi tudományos és műszaki programja részeként. Oroszország - félve az ellátási problémáktól - ezzel is függetlenítené magától Európától. Amint a tervezett kapacitást 2025-re elérték, a központ várhatóan évente 1370 tonna burgonya-vetőmagot fog előállítani, amelyet a piacon értékesítenek. Több, mint 80,2 millió rubelt (1,1 millió USD) fektettek be a projektbe (ideértve több mint 29,1 millió rubelt a szövetségi költségvetésből, 1,82 milliót a regionális költségvetésből és 49,3 milliót más forrásokból).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?