Új képzés indul a Szent István Egyetemen a gyógynövények szerelmeseinek

Új képzés indul a Szent István Egyetemen a gyógynövények szerelmeseinek

agrarszektor.hu
Gondolta volna, hogy a mézeskalács ízesítése mellett a szegfűszeg torokgyulladásra is kiválóan alkalmazható? Tudta, hogy a kakukkfű lehet citromillatú is? Hallott már arról, hogy a gyógynövény-kivonatokkal gátolható egyes magvak vagy éppen a burgonya csírázása? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat az, aki a Szent István Egyetem (SZIE) Gyógy- és Aromanövények Tanszékén most induló Gyógynövényismerő és -felhasználó képzésre jelentkezik, tudhattuk meg az egyetem közleményéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A SZIE Kertészettudományi Karán működő Gyógy- és Aromanövények Tanszék kutatásainak fókuszában a gyógynövények mélyebb megismerése, a hazai alapanyagtermelés támogatása áll. A szakértők - hazai és külföldi hallgatók segítségével - olyan kérdésekre keresnek választ, mint például miként tárolhatók a zöld fűszernövények a legkisebb aromaveszteség nélkül, vagy melyik levendulafajtát milyen célra érdemes telepíteni.

A gyógynövények ismerete azonban a hétköznapok során is hasznos lehet, ráadásul a tendencia azt mutatja, hogy egyre gyakrabban választunk hazai vagy más égövről származó gyógynövényeket, gyógynövény-készítményeket a szintetikus gyógyszerek helyett. A téli időszakban például előtérbe kerülnek a megfázásra, meghűlésre alkalmazható gyógyfüvek, így immunrendszerünk erősítéséhez a C-vitamin-tartalmú csipkebogyóra, az Amerikából honosított kasvirágra vagy éppen az egzotikusan hangzó ginzenggyökérre is érdemes több figyelmet szentelnünk. Abban az esetben is gazdag eszköztár áll rendelkezésünkre, amennyiben már kialakult tüneteket kell kezelnünk. A felsőlégúti panaszok enyhítésére szolgálhat a klasszikus hársfatea, a görcsös köhögést pedig a kakukkfű, a fehérmályva gyökere vagy a szöszös ökörfarkkóró virágai is enyhíthetik. Inhalálásra legnépszerűbb a kamilla virágzatából, a borsmenta vagy az eukaliptusz leveleiből készített lepárolt illóolaj. Kevésbé ismert tény, hogy a mézeskalács ízesítésekor használt szegfűszeget a torokgyulladás kezelésére is hatékonyan alkalmazhatjuk fájdalomcsillapítóként, de ugyanerre a panaszra javasolt az északról származó izlandi zuzmó is.

A természet kincseihez nem csak a téli megbetegedések alkalmával fordulhatunk. Hasznos segítséget nyújthatnak a sokunkat érintő krónikus panaszok esetében is. Gyomorhurut vagy visszatérő emésztési problémák esetén különösen ajánlott a cickafark hajtása vagy virágzata, a gyömbérgyökér vagy a jólismert köménymag. A babateák nélkülözhetetlen alapanyaga az édeskömény, míg alvászavar esetén a macskagyökér, a komlótoboz és a citromfű tehet jó szolgálatot. Bár az egyes gyógynövényeket a hétköznapok során is alkalmazhatjuk, mégis érdemes szem előtt tartani, hogy alkalmazásuk nem veszélytelen. A piacon található számos készítmény közül sajnos nehéz kiválasztani a minőségileg hatásos és ugyanakkor biztonságos termékeket, éppen ezért kiváló lehetőség a SZIE képzése, melynek keretein belül professzionális ismereteket kaphatunk a témában.

A Budai Campuson található Gyógynövényismerő és -felhasználó képzésre január 11-ig lehet jelentkezni. A posztgraduális szakirányú továbbképzésről, illetve a jelentkezési feltételekről bővebb információk ezen az oldalon találhatóak. A gyógynövényágazathoz kapcsolódó általános és technológiai ismeretek elsajátítására a Szent István Egyetem gyöngyösi Károly Róbert Campusán és a keszthelyi Georgikon Campusán is lehetőség van.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02