Itt a legfrissebb becslés az idei lengyel zöldségtermésről: lehetnek még meglepetések

agrarszektor.hu
A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) jelenlegi becslése szerint a szántóföldi zöldségfélék termelése 3,9 millió tonna körül alakul, ami közel 2 százalékkal alacsonyabb a tavalyi évinél. A betakarítás végső szintjét elsősorban a vegetációs időszak következő hónapjainak időjárási viszonyai befolyásolják, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az alacsony hőmérséklet és a gyakori esőzések miatt az idei szezonban a zöldségek vetése két-három hetes késéssel kezdődött és időben elhúzódott. A növények kelése is késett és egyenetlen volt, ami kedvezett a gyomok fejlődésének. A tenyészidőszak kezdetén a számos, helyenként heves esőzés következtében a túlságosan nedves talaj megnehezítette a szükséges agrotechnikai műveletek időben történő elvégzését - írta meg a NAK.

Május végén és június elején a levegő hőmérséklete jelentősen megemelkedett és a talajban lévő víztartalékok kezdtek kifogyni. Az ország számos régiójában a talaj túlzottan kiszáradt és szükségessé vált az területek öntözése.

A június végi és július eleji esőzések növekedésével az ország legtöbb részén jelentősen javultak a termesztési feltételek. Az esőzések egyes régiókban intenzívek és hevesek voltak (jégeső, jégviharok), ami helyi áradásokhoz és a termőterületek károsodásához vezetett. A kártevők és gombabetegségek okozta nyomás is nőtt. Ennek következtében a termények kereskedelmi értéke romolhat.

A terméshozam magas lehet, különösen a középkésői és késői fajták esetében, mivel június végén és júliusban Lengyelországban uralkodó időjárási viszonyok kedvezőek voltak a zöldségek biológiai tömegének gyors növekedéséhez. Ebben a szakaszban az összes (korai és késői) zöldségtermesztés 3,9 millió tonnára becsülhető, ami körülbelül 2%-kal kevesebb, mint tavaly. A betakarítás végső szintjét elsősorban a vegetációs időszak következő hónapjainak időjárási viszonyai befolyásolják. A jelenlegi helyzetet figyelembe véve a legtöbb alapvető szántóföldi zöldségfaj termelése az előző szezonhoz képest enyhe csökkenést mutat.

A becslések szerint az idei káposztatermés valamivel meghaladja a 700 ezer tonnát, a karfiol pedig 145 ezer tonna körül lesz. A hagymatermés, a sárgarépaterméshez hasonlóan, mintegy 630 ezer tonnára becsülhető. Az idei szezonban a céklatermés valamivel kevesebb mint 240 ezer tonna, a paradicsomtermés pedig körülbelül 160 ezer tonna lesz. Az uborkatermelés becsült szintje 120 ezer tonna. Az egyéb zöldségfajok teljes termésmennyiségét több mint 1,2 millió tonnára becsülik, ezen belül a tök, a petrezselyem, a zeller, a brokkoli és a csemegekukorica teszi ki a legnagyobb részt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?