Döntött a brit kormány: szabad utat kaptak a génszerkesztett növények

Döntött a brit kormány: szabad utat kaptak a génszerkesztett növények

MTI
Engedélyezni fogja a brit kormány a génszerkesztési technikák alkalmazását olyan haszonnövények kutatására, kifejlesztésére, amelyek nagyobb hozammal bírnak, kevesebb rovarölőszer szükséges termesztésükhöz és csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A génszerkesztés jóval gyorsabban és pontosabban képes változásokat előidézni a növény- vagy állatfajok jellegzetességeiben, mint a hagyományos fajnemesítés, amelyet évszázadok óta alkalmaznak erősebb, egészségesebb termények és állatok létrehozására.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az új szabályozás kialakításakor a brit kormány elválasztotta a génszerkesztést a génmódosítástól. Az előbbi egy célzott, rendkívül pontos beavatkozás egy faj DNS-ébe, utóbbi egyik faj DNS-ének átvitelét jelenti egy másik fajba. Az Európai Unió mindkét eljárást azonos korlátozásoknak veti alá, az Európai Unióból való kiválás nyomán vált lehetővé az Egyesült Királyság számára az uniós szabályoktól való eltérés. Az új szabályozás lehetővé teszi génszerkesztett növények szántóföldi termesztésének kipróbálását Angliában hónapokon keresztül tartó és több ezer fontba kerülő engedélyezési folyamat nélkül, a tudósoknak csak bejelentési kötelezettségük lesz. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.
EZ IS ÉRDEKELHET

A génszerkesztés képes hasznosítani a természet biztosította genetikai forrásokat. Ez egy olyan eszköz, amely segíthet minket abban, hogy megbirkózzunk a legnagyobb kihívásokkal az élelmiszerbiztonság, a klímaváltozás és a biológiai sokféleség elvesztése terén - írta közleményében George Eustice környezetvédelmi miniszter. A döntést annak ellenére hozta a brit kormány, hogy az általa indított konzultáción a válaszadók 87 százaléka aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a génszerkesztés kockázata nagyobb, mint a hagyományos fajnemesítésé, és úgy vélte, hogy ugyanúgy kell szabályozni, mint a génmódostást. A tárcavezető ígéretet tett arra, hogy szorosan együtt fognak dolgozni a gazdák csoportjaival és környezetvédelmi szervezetekkel a lehető legjobb szabályozásért.
A tudományos közösség azonban méltatta a döntést. 

EZ IS ÉRDEKELHET
A génszerkesztés a legizgalmasabb technológia, amelyet a növénytermesztés tudománya terén dolgozva az elmúlt években láttam. Lehetővé tesz kis változtatásokat a termény DNS-ében, amelyekre a betegségeknek, az időjárási szélsőségeknek való ellenállás, a jobb tápérték elérése terén szükségünk van  

- magyarázta Wendy Harwood, a 110 éves norwichi növénykutató és genetikai központ kutatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?