2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Lezárult a fontos kutatás: évekig vizsgálták ennek a magyar régiónak a növényeit

MTI
Lezárult a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó, 1,9 milliárd forintos program, amely az Európai Unió és a magyar kormány 1,604 milliárd forintos támogatásával valósult meg - közölte a konzorciumvezető Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. az MTI-vel.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A 2017 augusztusban indult program a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán nyert több mint 1,604 milliárd forintból, valamint a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. által biztosított csaknem 300 millió forintból valósult meg. A több helyszínen lezajlott, négyéves kutatási folyamatban a konzorciumvezető mellett a Debreceni Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Soproni Egyetem vett részt. A programról korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A közlemény az agrárökonómiai, zöldfelület-gazdálkodási kutatás érintette a hatóanyagáért termesztett növények vizsgálatát, az érzékeny területek szántóföldi hasznosítására alkalmas növények genetikai kutatását, a növényvédelemben új informatikai módszerek kidolgozását, illetve a szennyezett talajok kezelésének mikéntjét fitoremediációs és környezetkémiai vizsgálatok segítségével. A programban négy év alatt mintegy 160 kutató, szakértő és segítő személyzet működött közre, 22 kutatási témában.

A program fő célja az volt, hogy a klímaváltozáshoz adaptálható, a száraz-kontinentális éghajlaton elterjeszthető fajok, fajták termeszthetőségét megalapozza - írták, hozzátéve: a kutatási folyamatokba bevont növények, az új technológiák és módszerek mindegyike a Pannon régió növényei genetikai állományának megőrzését, fenntartását szolgálja. A projekt eredményeként egyedülálló együttműködési hálózat jött létre a magyar agrár kutatás-fejlesztési szektorban, és tucatnyi új, piacosítható termék, módszer, technológia keletkezett, amelyek a következő években érik el árbevétel növelő hatásukat a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-nél - derült ki a tájékoztatóból.

A nyilvános cégadatok szerint a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban meghaladta a 2,234 milliárd forintot az előző évi 1,903 milliárd forint után. Az árbevétel teljes mértékben belföldi értékesítésből származott. A társaság adózott eredménye tavaly több mint 513 millió forint, 2019-ben több mint 261 millió forint volt.

A cégnél csaknem százötven ember dolgozik, területe a Tiszántúl Nagykunsági részén, Jász-Nagykun-Szolnok megye középső részén van. A társaság földterületei 8 község határában helyezkednek el, mintegy 3900 hektáron. A zrt. fő tevékenységi körei a növénytermesztés, a vetőmag feldolgozás, a mezőgazdasági gépi szolgáltatás, az állattenyésztés, valamint a lovászat és a vadászat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?