Aggasztó hírek jöttek a paradicsomtermesztőktől: ennek sokan nem fognak örülni

Aggasztó hírek jöttek a paradicsomtermesztőktől: ennek sokan nem fognak örülni

agrarszektor.hu
A paradicsomfeldolgozókat tömörítő WPTC kiadta az első, idei évre vonatkozó előrejelzését, de a becslést számos tényező nehezíti. Noha 2022-re 2 százalékos növekedést jósolnak a globálisan feldolgozott ipari paradicsom volumenét illetően, a szervezet határozottan jelezte, hogy óriási bizonytalanságok vannak az ágazaton belül, így később komoly eltérések is lehetnek ehhez az első prognózishoz képest.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A WPTC (World Processing Tomato Council) március 15-én kiadta a 2022-es évre vonatkozó első feldolgozóipari prognózisát, melyben a globálisan feldolgozott ipari paradicsom volumenét 39,7 millió tonnára becsüli. Ez körülbelül 2%-os növekedést jelent a 2021-es évhez képest, ám a szervezet minden lehetséges módon jelezte, hogy a becslésnek óriási a bizonytalansága - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Ezért elsősorban az orosz-ukrán háború háború, a versenyképesebb kultúrák megjelenése Kínában és a kaliforniai vízhiány lehet felelős, de más, jelentős országokban is vannak olyan tényezők, amelyek miatt jelenleg igen nehéz jósolni. A szervezet emiatt úgy fogalmazott, hogy az első prognózis inkább feldolgozóipari szándékot, semmint konkrét mennyiségeket jelez. A Mediterrán térséget, tágabban pedig Oroszországot és Ukrajnát is magában foglaló AMITOM régió esetében például kisebb mértékű visszaesést jósol a WPTC a globális növekedés ellenére. De mit mond a WPTC az egyes országokról, illetve a becsült idei, feldolgozásra kerülő mennyiségekről?

AMITOM régió

Magyarország: 100 ezer tonna. 2021-ben a szeptember végén befejeződött betakarítás után a jelentett végleges mennyiség 115 ezer tonnát ért el, ami lényegesen magasabb lett, mint az év elején becsült 100 ezer tonna - ennek magyarázata, hogy a szezon közepe-vége felé optimális időjárási viszonyok uralkodtak, ami kompenzálta az év eleji, elsőre ijesztőnek tűnő veszteségeket. Ráadásul a termés minősége is jó volt (átlag Brix 5 körül, ez az utóbbi 5 évet tekintve a legmagasabb), az 1450 hektáros termőterületen pedig 79 t/ha-os országos átlaghozamot sikerült elérni.

Az azonban továbbra is gondot jelent, hogy a jövedelmezőség alacsony, és a zöldborsóhoz hasonlóan a gazdák fokozatosan új kultúrák termesztésének irányába mozdulnak el (elsősorban a takarmánykukorica lett vonzó a kifejezetten magas világpiaci áraknak köszönhetően), illetve további probléma az alapanyagárak ugrásszerű növekedése, ami borítékolhatóan a nyers paradicsom árának növekedését vetíti előre a 2022-es évre. Az AKI PÁIR adatai szerint az ipari feldolgozásra szánt paradicsom felvásárlási ára 2021-ben 34,2 ezer forint/tonna körül mozgott, ami átlagosan 12%-os emelkedést jelentett a 2020-as szinthez képest.

Franciaország: 170 ezer tonna. Tavaly a szezon eleji kedvező becslésekhez képest végül csak 164 ezer tonnát dolgoztak fel az országban, így az eredetileg tervezett 185 ezer tonnát nem sikerült elérni, bár a cél 90%-ban teljesült. A csökkenés a biotermesztés esetében volt szembetűnő, amelynek termelése csak a célérték 80%-át érte el (20 978 tonna, míg az idény eleji várakozások még 26 000 tonnáról szóltak). A veszteségek nagy részét a délnyugati régió rossz időjárása okozta itt gyakran hűvös és nagyon csapadékos viszonyok uralkodtak. A délkeleti régió jó szezont zárt, bár szeptemberben egy teljes héten át teljesen leállt a feldolgozás az esőzések miatt. A teljes terület a 2020-as 2217 hektárról 2559 hektárra, a bioterület pedig 392 hektárról 566 hektárra nőtt 2021-re.

Görögország: 380 ezer tonna. A WPTC szerint nehéz meggyőzni a termelőket arról, hogy ipari paradicsommal foglalkozzanak, mivel más kultúrák, így a takarmánykukorica és a gyapot is jóval vonzóbb számukra.

Olaszország: 5,4 millió tonna. Az AMITOM térség legnagyobb termelőjénél még mindig folynak az évente szokásos, gyakran elhúzódó ártárgyalások - eddig csak északon sikerült egyezségre jutni a bio paradicsom áráról. Ez 140 euró/tonna lett, ami 5 euróval magasabb a tavalyinál. A taljánoknál is komoly vetélytársnak számít a kukorica és a szója, ezek kevésbé kockázatos, és kevésbé költséges kultúrák igen hasonló vagy magasabb jövedelmezőséggel. A 2021-es végleges termés a korábbi becsléseknél magasabb, 6,05 millió tonna lett, melyet 71 217 hektárról takarítottak be. A tavalyi növekedés nagyrészt annak volt köszönhető, hogy északon nagyon jó szezont tudhattak maguk mögött a gazdák, a régióban az összes termés mennyisége elérte a 3,09 millió tonnát, ami jelentősen meghaladta a szerződésekben szereplő mennyiségeket (erre korábban még nem volt példa).

Az időjárás általában kedvező volt, néhány sporadikusan lecsapó, lokálisan károkat okozó jégkártól eltekintve. Az északi régióban a 38 621 hektárnyi vetésterületen a termésátlag valamivel több mint 80 t/ha volt 4,88 volt átlagos Brix mellett. Délen a 2020-as rossz termés után a 2021-es szezon szintén nagyon jól sikerült, olyannyira, hogy az elmúlt tíz év legjobbja lett: 32 596 hektárról átlagosan 90,87 t/ha termésmennyiséggel lehetett számolni, ami 2,96 millió tonna termést jelent. A térségben az egyetlen probléma Casertában jelentkezett a szezon elején, ahol igen hűvös időjárás uralkodott. Pugliában elegendő víz volt az Occhito tározóban, így a régió nagyon jó hektáronkénti terméshozamot ért el. A termés minősége nagyon jó volt, magas Brix-értékkel és jó gyári kihozatallal.

Oroszország: 600 ezer tonna. Az orosz-ukrán háború, valamint az orosz termékek exportját sújtó uniós és nemzetközi szankciók erősen befolyásolhatják az ágazatot.

Portugália: 1,45 millió tonna. Tavaly a végső termés 1,6 millió tonna volt 103 t/ha-os átlaghozammal. Összességében nagyon szép, jó minőségű és színeződésű termést takarítottak be 5,1-es átlagos Brix értékkel. A szezon során az időjárás szinte végig optimális volt.

Spanyolország: 2,5 millió tonna. A tavalyi évben komoly területcsökkenés következett be, elsősorban a vízhiány, valamint a kompetitív termékek árának emelkedése (napraforgó, kukorica) miatt. A 2021-es szezon elején meglehetősen nagy volt a bizonytalanság, mivel a 2020-as rossz évet követően az ártárgyalások keményen, kedvezőtlenül alakultak, és Andalúziában a gazdák csak 40%-os vízhozamot kaptak. Végül azonban a becslések szerint az alapanyagok ára átlagosan +11%-kal emelkedett, és a vártnál nagyobb termőterület került betelepítésre. A szezon során júliusban és augusztusban is igen kedvező volt az időjárás, ami magas terméshozamokat, jó minőséget és színeződést eredményezett. Később, szeptemberben minden régióban többször is heves esőzések okoztak helyenként jelentős károkat. Ez oda vezetett, hogy a gazdák sok helyen nem tudták betakarítani a termést, így a paradicsom egy része a földeken maradt. Északon az esőzések után súlyos fertőzések következett be, ami jelentős károkkal járt: a becslések szerint körülbelül 15%-os veszteséget okozott a régióban. Spanyolországban tavaly 3,185 millió tonna paradicsomot dolgoztak fel 34 100 hektárnyi területről, 93 t/ha átlagtermés mellett.

Ukrajna: 500 ezer tonna. Az ukrán ipari paradicsom termőterületének majdnem 40%-a pont abban a Herszon régióban terül el, amely már orosz megszállás alatt van. A másik nagy, a teljes terület 50%-át adó Mikolajiv régióban pedig éppen most folynak a harcok. Ez annyit már biztosan jelent, hogy a szezon legalább három hetet csúszik, és ez a legkedvezőbb forgatókönyv. Még nem lehetetlen az 500 ezer tonnás termés elérése, de ez már nem a gazdákon, hanem a fegyvereken vagy a tárgyalások kimenetelén múlik. Tavaly már a szezon kezdetétől fogva kihívást jelentett a hideg és csapadékos tavasz. A betakarítás későn, augusztusban kezdődött, és bár ez az időszak már meglehetősen jól alakult, és végül a minőség a vártnál kedvezőbb lett, a terméshozam a vártnál alacsonyabb volt, ezért a feldolgozott mennyiség 800 ezer tonna körül alakult, átlagos minőséggel.

Törökország: 1,95 millió tonna. Itt is a terület kis méretű csökkenése várható, elsősorban a kukorica népszerűbbé válása miatt, ráadásul a gazdák kormányzati támogatást kapnak, ha búzást vagy kukoricát vetnek - ez már a török kormány felkészülése az ukrán háború miatt várhatóan kieső importtételekre. Tavaly a déli országrészben a nagyon meleg időjárás miatt a szezon elején a termésmennyiség némileg csökkent, a szezon végén pedig a szállítási kapacitások és a munkaerő hiánya miatt néhány régióban a paradicsom a földeken maradt. Északon több helyen exportra történő frisspiaci értékesítést jegyeztek fel (főleg Szíriába). A betakarítás azonban októberben az eredetileg vártnál nagyobb, 2,2 millió tonna körüli mennyiséggel zárult.

Tunézia: 800-940 ezer tonna. A tél igen száraz volt, ezért a legtöbb víztározót nem sikerült teljesen feltölteni. Ráadásul várhatóan a 2021-es 17 ezerről az idei évre 12-14 ezer hektár közé csökken a termőterület, ami 67 tonna/ha-os hozammal számolva adja ki a 800 és 940 ezer tonna körüli mennyiséget. A legnagyobb területen termesztett fajta a Savéra (65%), és jelentősen még a Heinz fajták, az Ercole és a Topsport. Több feldolgozó is minőségi prémiumot lebegtetett be ösztönzőként a termelők számára, az ár pedig valahol 200 millim/kg körül lesz (68 USD/tonna). 2021-ben az országban összesen 17ezer hektáron termesztettek paradicsomot, szemben a 2020-as 16 500 hektárral, de a június 10-től augusztus végéig tartó hőhullám miatt a terméshozam 15%-kal csökkent, átlagosan 63 t/ha-ra (2020-ban 75 t/ha), így a teljes termés végül 1,1 millió tonna körüli lett. A paradicsom egy részét a szokásos módon a friss piacon értékesítették, a napi 36 ezer tonna friss paradicsomot feldolgozó 25 üzemben feldolgozott mennyiség pedig 938 ezer tonna volt, amelyből 926 ezer tonnát a dupla sűrítmény és 12 ezer tonnát a paradicsomkonzerv előállítására használtak fel. Az előállított dupla sűrítmény teljes mennyisége 138 ezer tonna volt, majdnem mind közvetlenül konzervekbe került.

Egyiptom: 440 ezer tonna. Ezt azonban nagyban befolyásolhatja az időjárás alakulása.

EGYÉB, JELENTŐS ORSZÁGOK

Brazília: 1,8 millió tonna. A legtöbb feldolgozó kifejezetten korán szeretne kiültetni és növelni kívánják termőterületüket, ezért a tavalyi 1,5 millió tonnás feldolgozott mennyiség után a WPTC 20%-os növekedést prognosztizál. A 2021-es szezonra a termőterületet a 2020-as 14 505 hektárról 16 030 hektárra növelték, mivel néhány gyárat újraindítottak a hazai piac ellátására. Erre azért volt szükség, mert a paradicsompép importja megdrágult a realnak az amerikai dollárral szembeni leértékelődése miatt. Míg a jó szezonkezdet után a kedvezőnek mondható korai, átlagosan 95 t/ha-os terméshozamnak köszönhetően 1,57 millió tonnára várták a termést, a 2021-es volumen csak 1,5 millió tonna lett. A 2022-es szezonban a termőterület tovább nőtt, és meghaladja a 17 000 hektárt.

Kalifornia: 11 millió tonna. Bár nem valószínű, hogy a januárban kiadott 11 millió tonnás adatot valóban el fogja érni a termés, egyelőre lehetetlen megjósolni, hogy a bizonytalan vízellátottság, a kevésbé kockázatos alternatív növények és az emelkedő üzemanyag- illetve inputárak milyen mértékben csökkentik majd a feldolgozásra kerülő mennyiséget.

Egyéb USA államok: 462 ezer tonna. A vízhiány nemcsak Kaliforniában okoz egyre nagyobb problémát, így ezen államok termésében is előfordulhatnak komoly változások.

Kanada: 476 ezer tonna. Az ártárgyalások már befejeződtek, és az országos előrejelzés szerint 476 ezer tonna feldolgozásra kerülő mennyiség várható, ami pont az országos feldolgozóipari kapacitásnak felel meg.

Kína: 5,8 millió tonna. jelenleg 48,7 ezer hektáros termőterülettel számolnak a hatóságok, valamint 119 t/ha-os hozammal (ami nagyon magasnak tűnik), így jön ki a pillanatnyilag valószínűsített 5,8 millió tonnás feldolgozott mennyiség - ez a becslés azonban elég gyenge lábakon áll. Nem is csak a magas becsült hozam miatt, hanem azért is, mert igen erős versenytársak léptek fel az ipari paradicsom mellé: Hszincsiangban a gyapot, Belső-Mongóliában pedig a kukorica, a napraforgó és a szója - ráadásul itt a kormányzat még extra támogatást is ad a gazdáknak olajnövények termesztésére.

 

Japán: 29 ezer tonna. Ez később még bármelyik irányba elmozdulhat.

Argentína: 620 ezer tonna. A betakarítás jól halad, száraz, napos időben dolgoznak a gépek. Úgy tűnik, hogy a munkálatok időben vannak, és május elejére be is fejeződhet a szezon a legfontosabb San Juan környéki régióban.

Ausztrália: 255 ezer tonna. A kemény esőzések miatt a tavalyihoz képest némileg csökkenhet a termés volumene.

Chile: 1,05 millió tonna. Az országban súlyos gondokat okozna az aszály, ha a 10,5 ezer hektáros termőterület 85%-a nem lenne ellátva csepegtető öntözőrendszerrel. Így sem egyszerű a helyzet, de mindhárom feldolgozócég folyamatosan kapja az alapanyagot, és a január 26-án kezdődő szezon a várakozások szerint április utolsó hetére már be is fejeződhet.

Peru: 125 ezer tonna. A 2021-ben betakarított mennyiség 120 ezer tonna körül alakult (900 hektáros termőterületről), és a WPTC prognózisa alapján hasonló volumenre lehet számítani 2022-ben is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?