Sok kertészetben okoznak most nehézségeket a drasztikusan növekvő költségek

agrarszektor.hu
A napi szinten emelkedő inputanyag-, áram- és gázárak mellett szinte lehetetlen tervezni, és ha a növények nem kapják meg időben a szükséges kezeléseket, akkor a hozam és a minőség is jelentősen csökkenhet - mondta az Agrárszektornak Nagy József, a Róna Ker-Tész Kft. ügyvezetője, aki 2021-ben a cég képviseletében átvehette a Portfolio Csoport Év kertészete díját. Az áremelések következtében a kertészetek jövedelme is alacsonyabb lesz, ami miatt sokan nem vállalnak majd 2023-ban termelést, vagy csökkentik területeiket, esetleg gabonafélét, napraforgót vetnek inkább.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Róna Ker-Tész Kft. a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet részvételével alakult azzal a céllal, hogy csökkentsék a termelés során, illetve az azzal kapcsolatosan felmerülő költségeket, illetve stabilizálják a termelői árakat. A szövetkezet, amelyben Nagy József az igazgatóság elnöke, a pandémia ellenére 2020-2021-ben is jó gazdasági évet zárt, a szállítók az inputanyagoknál - műtrágyáknál, növényvédő szereknél, vetőmagoknál - hosszú fizetési határidőt adtak a cégnek, a villamosenergia, illetve a gázolaj és a földgáz költségszintje is alacsony volt, és mindent be lehetett építeni a költségekbe - tudatta az Agrárszektorral a szakember. Nagy Józsefék az 1970-es években kezdtek el szántóföldi zöldségekkel, és erre épülő feldolgozással foglalkozni, és ahogy folyamatosan fejlődött a cég, megalapították a Róna Ker-Tész Kft.-t. Éves forgalmuk ma már 17-20 ezer tonna termék, amelynek mindössze 8 százaléka vásárolt, a többi mind saját előállítású áru. Sárgarépában és hagymában ma piacvezetők Magyarországon, évjárattól függően 10-13 százalékos részesedéssel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor a 2022-es évvel kapcsolatban Nagy József lapunknak elmondta, ma már szinte lehetetlen tervezni, hiszen a vas, a fa, a műtrágya, az áram és a gáz esetén is napi árak vannak, ráadásul 2-3 szoros drágulással kell számolni. Emellett arra is figyelni kell, hogy ha a növények nem kapják meg optimális időben a vegetációnak megfelelő kezeléseket - a tápanyagokat, az öntözővizet, a növényvédelmi kezeléseket, a talajmunkákat - akkor a hozamok és a minőség is jelentősen csökken. Az inputanyagért vagy előre, vagy rövid fizetési határidővel kell fizetni, az energiaszerződéseknél is vannak komoly anomáliák, illetve az üzemanyag beszerzése is nehézségeket okoz.

A Róna Ker-Tész Kft. legnagyobb termelője a szövetkezet, a Tész tagjainak teljes integrációt végez, így az említett többletköltségeket átszámlázza a tagok felé. Mindez azt jelenti, hogy a tagok jövedelme alacsonyabb lesz vagy veszteségbe fordul át, amelynek következményeként 2023-ban nem vállalnak termelést, vagy csökkentik a területeket, esetleg gabonafélét, napraforgót vetnek inkább a földekre.

A 2022-es szezonjuk - vöröshagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák - július közepén indul. A frisspiaci zöldségeket a nagyobb áruházláncok vásárolják fel, ám az előzetes egyeztetések alapján költségeiket nem tudják teljes mértékben érvényesíteni. Termesztett termékeiket körülbelül 6 hónapig hűtve kell tárolniuk, így a villamosenergia árának emelése jelentősen növeli tárolási költségeiket.

A fejlesztési terveket tekintve Nagy József kiemelte, az új 2023-2027-es intervallumban - bízva az infláció csökkenésében, a forint árfolyam alakulásában és a forgalom növekedésében - a forgalmazott frisspiaci zöldségek csomagolásánál az automatizálást és a robotizálást tervezik, a hűtőházaknál és a logisztikai központban napelemparkkal csökkentenék az áramfelhasználást, a "kieső termékekből" pedig zöldségchipseket, ivóleveket és zöldségkrémeket készítenének. A termelésben víztakarékos öntözőberendezések létrehozását, valamint komposztáló építését, és a termeléstechnológiai gépek cseréjét, digitalizálását is szeretnék megvalósítani.

A Portfolio Csoport idén is díjazza az év legsikeresebb és legpéldamutatóbb agrárgazdasági szereplőit, akik rangos elismeréseket kapnak az év vége nagy agráreseményén, a kétnapos Agrárszektor Konferencián, amely november 30. - december 1.-én kerül megrendezésre Siófokon. Az elismeréseket nyolc kategóriában topvezetőkből álló szakmai zsűri ítéli oda, így keressük az Év női agrárvállalkozóját, az Év fiatal agrárszakemberét, az Év kertészetét, az Év állattenyésztőjét, az Év növénytermelőjét, az Év agrárinnovációját, az Év agrárberuházását, valamit kiosztjuk a Portfolio Agrárgazdaságért díjat is.

A Portfolio Agrárgazdaságért díjat az egész ágazat érdekében végzett munka elismeréseként, életmű jellegű díjként adományozzuk. Az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat és az Év kertészete díjat azok kaphatják meg, akik egy-egy évben példamutató gazdálkodási eredményeket, sikereket érnek el. Az Év agrárberuházása díjra olyan projektek pályázhatnak, amelyek technológiai színvonalukkal jelentősen hozzájárulnak a hazai agrárgazdaság fejlődéséhez. Az Év fiatal agrárszakemberi díjjal a fiatal agrártehetségek ágazati tevékenységét, az év agrárinnovációja díjjal az előremutató agrárgazdasági újítások eredményeit, az Év női agrárvállalkozója díjjal pedig az agráriumban dolgozó hölgyek kiemelkedő munkáját ismerjük el.

A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezések, illetve a nevezések beküldéséhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. A nevezések és javaslatok alapján három-öt nevet tartalmazó jelölti listákat állítunk össze, a nyertesekről pedig topvezetőkből álló szakmai zsűri dönt.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?