Áttörés jöhet a lengyeleknél: alapjaiban változhat meg az almatermesztés az országban

Áttörés jöhet a lengyeleknél: alapjaiban változhat meg az almatermesztés az országban

agrarszektor.hu
A Sad24 kiváló kertészeti portál a Lengyel Nemzeti Kertészeti Kutatóintézet Sierniewicei Gyümölcskutatójának (IO-PIB Sierniewice), az egyik prominens személyiségét, Prof. Dr. hab. Ryszard Hołownickit kérdezte a lengyel iparialma-termelés kilátásairól: kezdetben kisebbségben volt az a vélemény, miszerint üdvözítő lenne kifejezetten a feldolgozóipar számára termelő ültetvényeket létesíteni - elődöm, prof. Szczepan Pieniążek még szinte egyedül maradt ezzel a meglátásával.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gyakran hangoztatott ellenérvek között szerepelt, hogy a modern, megfelelően kezelt ültetvényekben az iparialma-hányad elenyészően csekély, és a léüzemek inkább egyfajta „biztonsági háló” szerepét töltik be, tehát jégeső vagy sikertelen védekezés esetén az étkezésre nem alkalmas árut majd átveszik a léüzemek. A feldolgozóipar már ekkor sem értett egyet ezzel az állásponttal, mivel nekik egyrészt kiegyenlített mennyiségre, másrészt megbízható minőségre lett volna szükségük a kiszámítható működéshez. Látszólag tehát a feldolgozóipar és a kertészet érdekei ellentétesek - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Véleményem szerint ennek a konfliktusnak a feloldásához az ipari célültetvények visznek minket közelebb, ugyanis Lengyelországban ma is rengeteg olyan gyümölcsös működik, ahol étkezési fajtákat termesztenek ugyan drága technológiával, ám a termés csaknem teljes egésze a feldolgozókba kerül. Ez így értelmetlen, senkinek sem jó, különösen az egyre növekvő inputanyag- és főleg a munkaerő-költségeket tekintetbe véve. Sokkal racionálisabb lenne varasodásrezisztens, magas extrakt- és savtartalmú fajtákból álló, támrendszer nélküli, intenzív metszést és növényvédelmet az étkezési fajtáknál sokkal kevésbé igénylő, alacsonyabb munkaerőigényű ültetvényeket telepíteni, kifejezetten a feldolgozóiparra igazítva.

Még a Lengyelországba látogató külföldi szakemberek is állandóan megütköznek azon, hogy lehet az, hogy az itt előállított, feldolgozásra szánt alma felét az étkezési gyümölcsökre jellemző drága, munkaerő-intenzív technológiával állítják elő. Az ipari célültetvények lehetővé tennék a homogén, nagy volumenű tételek szolgáltatását, megkerülhetőek lennének a közvetítők, közvetlen kapcsolat alakulhatna ki a feldolgozó és a termelő között. A gépi betakarításnak köszönhetően jelentősen lefaraghatóak lennének a munkaerő költségei is. Sajnálatos módon léalma-betakarítógépekből egyelőre hiány van a piacon, de Lengyelországban rengeteg a tapasztalt gyártó, akik könnyedén megbirkóznak bonyolultabb eszközök tervezésével és gyártásával is. Örvendetes azért, hogy hosszú évek után végre megjelentek a lengyel piacon az első kétlépcsős betakarításra alkalmas gépek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek igen egyszerű konstrukciók, ezért nem is túl drágák: egy sima traktoros rázógépből és egy rakodógépből állnak. Biztos vagyok benne, hogy az ilyen egyszerű gépek iránti kereslet a jövőben növekedni fog, amit az is bizonyít, hogy számos, műszaki érzékkel megáldott termelő önállóan is épít ezekhez igen hasonló „sufnituning” eszközöket. Hátránya a kétlépcsős betakarításnak, hogy a gyümölcsöt a földre kell rázni, ahol a felszedéskor földdel, levelekkel, gyomokkal keveredik, ezért sokkal jobb minőség várható el az egylépcsős szüretelőgépektől. Ezek technológiája folyamatosan fejlődik, és hamarosan elérik az óránként 200 fa feletti kapacitást is, véleményem szerint azonban ezek a gépek túl drágák ahhoz, hogy az ipari alma jelenlegi felvásárlási árait figyelembe véve valaha is behozzák az árukat. Ám meggyőződésem, hogy ezekre a gépekre előbb-utóbb szüksége lesz, és gyorsabban, mint gondolnánk.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?