Őrült roham indult: rengeteg magyar vásárol most ezekben az üzletekben

Őrült roham indult: rengeteg magyar vásárol most ezekben az üzletekben

Az év ezen időszaka az emlékekről és a megemlékezésről szól, milliónyi magyar ember jár ki szerettei sírjához. Ilyenkor mondhatni, hogy a virágbiznisz is felpörög, hiszen a temetőket ellepik a szebbnél szebb növények. Az elmúlt években azonban feje tetejére állt sok minden, kérdés, hogy ez mennyiben változtatta meg a szokásainkat, valamint, hogy a hatalmas áremelkedések mennyire érintették a „slágernövényeket”. Mindez kiderül az alábbi cikkünkből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazai kertészeteknek is fel volt adva a lecke, hiszen a megugró költségek és a rossz időjárási viszonyok nekik sem kedveztek, mindez ellenére nem kell attól tartanunk, hogy szeretteinkhez nem tudunk szép krizantémokat vagy más virágokat kivinni. Ugyanis hiánytól egyáltalán nem kell tartani, a hazai termelésből származó virágokból bőven jut a piacra. De pontosan milyen növényekről is van szó?

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem meglepő módon a cserepes és a szálas krizantém a legkeresettebb növény ilyenkor, de el lehet mondani, hogy minden olyan évelő, mely jól tűri a hideget, keresik ilyenkor és örömmel is vásárolják. Mivel az évelők esetében bőven van miből válogatni, gyakori az is, hogy a kedvenc virágát vásárolják meg annak, akire emlékeznek

- mondta lapunknak Treer András, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja és a Flora Hungaria nagybani virágpiac szakmai tanácsadója.

Mennyi az annyi?

A szakembertől megtudtuk, hogy valóban tengernyi krizantémot állítanak elő a termelők az év ezen időszakában. Számokban ez az alábbiak szerint mutatkozik meg: a korábbi években a csúcsidőszakban mintegy 20 millió krizantém volt, ez mostanra ugyan csökkent valamelyest, de még így is 17 millió (többségében szálas) krizantémmal várják a vásárlókat a magyar kertészetek és virágárusok. A virágokat pedig teljes mértékben itthon termelik. Maga a termesztés egy 120 napos időszakot jelent, június végén vagy július elején ültetik el őket, ezeket időzített kultúráknak hívják. Mindezt profi termelők is végzik, de sokan, mintegy háromezren fizetéskiegészítésként is foglalkoznak vele. Egyúttal kiderült az is, hogy a virágvásárlási szokásokat tekintve nagyon markáns trendváltozások nem igazán történtek az elmúlt években. Ami viszont jól megfigyelhető, hogy sokan nem a 2-3 napos csúcsidőben látogatják meg a temetőket, hanem akár egy héttel korábban vagy éppen később, így a virágüzletekben is több napon, héten keresztül lehet csúcsra számítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Extra kihívások előtt álltak a termelők

A kedvezőtlen időjárási körülmények bizony a kertészeteket sem kímélték. A rekkenő hőség nagy problémát jelentett a termelőknek, hiszen egy esetleges hő okozta stressz lassítja a növények növekedését és kedvezőtlenül hat rájuk, akárcsak ránk, emberekre. Aki tudta, az árnyékolással próbálta meg alacsonyan tartani a hőt. Külön nehézség volt, hogy a szántóföldi és a szabadföldi kultúrákat szinte kivétel nélkül pusztító aszály sújtotta.

Ezért az összes kártevő és egyéb károsító jóval nagyobb „lendülettel” vándorolt olyan területre, ahol öntözött, egészséges növénykultúrák voltak. Így hát az üvegházi és a fóliasátras termelőknek ez ugyancsak egy komoly akadály volt, ami extra magas kártételi nyomással járt, és még nagyobb növényvédelemre volt szükség

- fogalmazott a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökségi tagja.

EZ IS ÉRDEKELHET

A virágok esetében is horror árakkal kell szembenéznünk?

Jó hírrel szolgálhat, hogy termelői oldalon jelentős áremelkedéssel nem kellett számolni. Mivel június végi, július eleji beszerzésről beszélünk, az energiaválság még nem rúgta akkor rá az ajtót a termelőkre, így az nem jelent meg az árakban sem. Ugyanakkor kiskereskedelmi fronton már megjelenhet az árakban, de nem jelentős mértékben, tehát megfizethető áron, egészséges növényeket vásárolhatnak meg idén is a magyarok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?