Súlyos gondok vannak ezzel a holland zöldséggel: ki fogja így megvenni az árut?

Súlyos gondok vannak ezzel a holland zöldséggel: ki fogja így megvenni az árut?

agrarszektor.hu
Hollandiában gondok vannak a vöröshagyma betárolásával. Az ország déli területein minőségi problémák tapasztalhatóak a betárolt hagymával kapcsolatban. Ez pedig az értékesítési árakra is rányomja a bélyegét.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei, viszonylag zökkenőmentes betakarítás ellenére Hollandia egyre több tárolójából érkeznek jelentések minőségi problémákról, főleg az ország déli területein, ahol a csírázást gátló maleinsav-hidrazidos kezelések az eddigi tapasztalatok szerint nem bizonyultak teljesen sikeresnek - írta meg a FruitVeB. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy ezen az őszön viszonylag sokáig a szokásosnál is magasabb hőmérsékletek uralkodtak, így a hagyma tovább maradt aktív. Ennek következménye a sok esetben meginduló belső csírázás, valamint az is, hogy szinte minden termőterületen (nem csak a déli régiókban) a szokásosnál többször észlelnek fuzáriumot. Ezek a körülmények együttesen számos termelőt kényszerítettek arra, hogy az érintett tételek idő előtti kiárusítása mellett döntsenek: jól járt, aki 15-20 centért el tudta adni áruját - az elsősorban lengyel - feldolgozóüzemeknek, de sok tétel került erjesztőkbe.

A Syngenta hollandiai szakértői, Kees Jacobs és Michiel van Molt azt tanácsolják a termelőknek, hogy a legkisebb kétség esetén is vegyenek nagy mintát a raktározott készletből, és végezzenek szigorú értékelést. Elengedhetetlen, hogy a mintavétel több helyről történjen, és mélyen levő hagymákat is tartalmazzon. A mintában található hagymákat jól megvilágított helyen fel kell vágni, és ha 50 hagymából 1-nél rothadás állapítható meg, akkor komoly problémával kell számolni. Ilyenkor bölcs döntés lehet ezen tételek mihamarabbi (lehetőleg még január előtti) eladása feldolgozásra. Jacobs és Van Mol szerint az ilyen tételekért még szép árat lehet kapni, és míg a tárolóban a hagyma megrothadhat, a pénztárcában a pénz kevésbé, ráadásul egy ilyen, idejében meghozott döntéssel a raktározási kockázat is elkerülhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?