Súlyos gondok vannak ezzel a holland zöldséggel: ki fogja így megvenni az árut?

agrarszektor.hu
Hollandiában gondok vannak a vöröshagyma betárolásával. Az ország déli területein minőségi problémák tapasztalhatóak a betárolt hagymával kapcsolatban. Ez pedig az értékesítési árakra is rányomja a bélyegét.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az idei, viszonylag zökkenőmentes betakarítás ellenére Hollandia egyre több tárolójából érkeznek jelentések minőségi problémákról, főleg az ország déli területein, ahol a csírázást gátló maleinsav-hidrazidos kezelések az eddigi tapasztalatok szerint nem bizonyultak teljesen sikeresnek - írta meg a FruitVeB. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy ezen az őszön viszonylag sokáig a szokásosnál is magasabb hőmérsékletek uralkodtak, így a hagyma tovább maradt aktív. Ennek következménye a sok esetben meginduló belső csírázás, valamint az is, hogy szinte minden termőterületen (nem csak a déli régiókban) a szokásosnál többször észlelnek fuzáriumot. Ezek a körülmények együttesen számos termelőt kényszerítettek arra, hogy az érintett tételek idő előtti kiárusítása mellett döntsenek: jól járt, aki 15-20 centért el tudta adni áruját - az elsősorban lengyel - feldolgozóüzemeknek, de sok tétel került erjesztőkbe.

A Syngenta hollandiai szakértői, Kees Jacobs és Michiel van Molt azt tanácsolják a termelőknek, hogy a legkisebb kétség esetén is vegyenek nagy mintát a raktározott készletből, és végezzenek szigorú értékelést. Elengedhetetlen, hogy a mintavétel több helyről történjen, és mélyen levő hagymákat is tartalmazzon. A mintában található hagymákat jól megvilágított helyen fel kell vágni, és ha 50 hagymából 1-nél rothadás állapítható meg, akkor komoly problémával kell számolni. Ilyenkor bölcs döntés lehet ezen tételek mihamarabbi (lehetőleg még január előtti) eladása feldolgozásra. Jacobs és Van Mol szerint az ilyen tételekért még szép árat lehet kapni, és míg a tárolóban a hagyma megrothadhat, a pénztárcában a pénz kevésbé, ráadásul egy ilyen, idejében meghozott döntéssel a raktározási kockázat is elkerülhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?