2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2022.12.07. szerda

agrarszektor.hu
Fokozatosan javulnak a látási viszonyok - derül ki az Agrárszektor szerdai (2022.12.07.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2022.12.07.) napon.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2022.12.07.) napon.

2022.12.07. szerda: Fokozatosan javulnak a látási viszonyok. A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett több-kevesebb napsütés várható. A hajnali, reggeli időszakban északon még előfordulhatnak hózáporok, később számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű. Az északi tájakon élénk, olykor erős lökések kísérik a nyugati szelet.

A csúcshőmérséklet 3 és 9 fok között várható.
Késő estére -2 és +4 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli szervezetünket.

A következő napon várható időjárás

2022.12.08 csütörtök: Délnyugat felől felhősödés kezdődik, de előtte az északkeleti tájakon még pár órára kisüthet a nap. Szórványosan előfordulhat szitálás, kisebb eső. A északi, északnyugati hegycsúcsokon néhol átválthat a halmazállapot. A keleties szelet néhol időnként élénk lökések kísérik. A hőmérséklet kora délután 2 és 6 fok között alakul.

Friss híreink:

Nincs megállás: januárban jön az újabb áremelés a magyar élelmiszerláncokban

Kétségtelen, hogy rendkívüli időszakot élnek át ma a magyar élelmiszeripari vállalkozások, mert meghatározó költségelemeik drasztikusan drágulnak, miközben kiszámíthatatlanná vált, hogy az elkerülhetetlen élelmiszerár-emelések hatására mennyire fogják vissza vásárlásaikat a fogyasztók. De vajon milyen túlélési esélyek kínálkoznak az iparágak vállalkozásai számára, milyen támogatási lehetőségekre számíthatnak, és miként változnak a velük szemben támasztott kereskedelmi elvárások? A Portfolio Agrárszektor 2022 Konferencián megrendezett kerekasztal-beszélgetésen elhangzottak alapján borítékolható, hogy nehéz év lesz mindenki számára, a komoly élelmiszer-drágulás pedig csak most jön.

Kész, vége? Tényleg lehúzhatják a rolót ezek a gazdák Magyarországon?

Viszontagságos időszakot tudhatnak maguk mögött a magyar állattartók, hiszen nemcsak a takarmány- és energiaköltségek drasztikus emelkedése sújtotta őket, de a rendkívüli, aszályos nyár és az országban jelen levő állatbetegségek is jelentős nehézségeket okoztak az ágazat szereplőinek. A Portfolio Agrárszektor 2022 konferencián a meghívott szakértők arról beszélgettek, hogy mit tehetnek a magyar állattartók ebben a helyzetben, fenntartható-e a hazai, illetve az uniós állattenyésztés, illetve milyen beruházásokat érdemes/kell végrehajtani az életképesség megőrzéséhez.

Évtizedes lemaradásban vagyunk: elkényelmesedtünk, vége a békeéveknek

Az elmúlt évtizedekben az egyik legnagyobb fejlődést a mezőgazdaság produkálta a világon, ez körülbelül 80 százalékos kibocsátásnövekedést jelent. Magyarország azonban nem tartott lépést ezzel a növekedéssel - mondta az Agrárszektornak Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora. Kiemelte, 70 éven keresztül egy egyre elkényelmesedőbb világban éltünk, béke volt, minden élelmiszerből egyre bőségesebb volt a kínálat. Most pedig eljött az idő, amikor az agrárium teljes átalakulása valóban elkerülhetetlenné vált, az évtizedes lemaradásokat viszont nem lesz egyszerű behozni. A szakember szerint a cél az, hogy kevesebb energiával és munkaerővel még hatékonyabban tudjanak termelni az ágazat szereplői. Hangsúlyozta, fel van tehát adva a lecke, főleg, hogy az egyébként sem könnyű helyzetet az elmúlt idők eseményei is csak tovább nehezítik.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?