Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.16. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.05.16. kedd

agrarszektor.hu
Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk napközben kisebb, estétől már nagyobb szakadozásokkal - derül ki az Agrárszektor keddi (2023.05.16.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2023.05.16.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2023.05.16.) napon.

2023.05.16. kedd: Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk napközben kisebb, estétől már nagyobb szakadozásokkal. A csapadék súlypontja a Dunántúl fölé helyeződik, az északnyugati, nyugati megyékben tartós, kiadós eső valószínű, de másutt is várható csapadékhullás, illetve intenzív csapadékkal kísért zivatar. Az északkeleti szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 21 fok között változik, a tartósan csapadékos nyugaton lesz hűvösebb az idő. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az aktuális időjárási helyzet a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is egyfajta csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetéseben.

A következő napon várható időjárás

2023.05.17 szerda: A nyugati tájak kivételével felszakadozik a felhőzet és több órára kisüt a nap, viszont erőteljes gomolyfelhő-képződés valószínű. Többfelé alakul ki zápor, a középső és keleti országrészben zivatarok is lehetnek. A légmozgás a legtöbb helyen mérsékelt marad, de a Dunántúlon északira, északnyugatira fordul a szél és megerősödik, több helyen viharossá fokozódik. A hőmérséklet délután általában 20 és 25 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon csupán 11, 15 fok valószínű.

Friss híreink:

Már nem a kukorica a magyar földek sztárja? Ez a növény taszíthatja le a trónjáról

A tavalyi történelmi aszály hatására átalakulni látszik a fontosabb szántóföldi növények vetésterülete: míg a kukoricát a korábbinál kisebb területen vetették a magyar gazdák, az őszi búza termőterülete több mint egytizedével nőtt a tavalyihoz képest, meghaladva az egymillió hektárt. Május közepén pedig, úgy tűnik, bejött annak a számítása, aki őszi búzát vetett. Az Agrárszektor által megkérdezett gazdák szerint ugyanis a vetés, és az azóta eltelt idő során minden adott volt ahhoz, hogy jó, megfelelő időjárás esetén akár rekordszintű termés szülessen idén az őszi búzánál.

Teljesen új készítmények jelenhetnek meg a növényvédő szerek piacán

Egyre több a biológiai megoldás és készítmény a növényvédő szerek piacán, és jól látszik, hogy míg eddig a társadalmak inkább kémiai módszereket használtak a növénytermesztésben, most előtérbe kerültek az olyan hasznos élő szervezetek, mint a baktériumok - mondta az Agrárszektornak Dr. Czinege Erik, a Kwizda Agro Hungary növénytáplálási innovációs managere. Hozzátette, a gyártók oldaláról is érződik, hogy mindenki a biológiai szerek irányába fejleszt, és azt látni, hogy folyamatosan jelennek majd meg nagy számban ezek az új típusú készítmények a piacon. A szakember kiemelte azt is, hogy ma akkor járnak el helyesen a gazdák, ha nem egy adott termesztéstechnológiára összpontosítanak, hanem próbálnak rendszerben gondolkodni, és a fajtaválasztást, talajművelést helyezik előtérbe. Fontos, hogy a termelők ne a régi rutinok szerint dolgozzanak, hanem legyenek nyitottak, és szakmailag is kövessék az újdonságokat.

Így turbózzák fel a talajt az élelmes kertészek: ezzel a trükkel sokat spórolhatsz

A talaj takarásnak számos előnye van kultúrnövényeink szempontjából is és munka szervezési okokból is. A takart talaj jobban tartja a nedvességet, azaz kevesebb öntözés szükséges, és a gyomoknak is fel van adva a lecke, hogy kikeljenek és életben maradjanak ilyen körülmények között.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Tarolnak a nullás számlacsomagok: ezek az ügyfelek jogosultak, az alábbi bankokban elérhetőek

Szeptembertől várhatóan több mint 100 ezer magyar fiatal kezdi majd meg az egyetemet, vagy a főiskolát és ez sokuknál egybeesik első bankszámlájuk megnyitásának idejével is. Persze rengetegen aki egy diákmunka miatt, vagy valamilyen más megfontolásból már a középiskolai tanulmányaik alatt számlát nyitnak. Az viszont az összes ilyen fiatalban közös, hogy fontos pénzügyi döntés előtt állnak, amit érdemes alaposan véggigondolniuk. Hiába látszanak ugyanis első blikkre igen hasonlónak az egyes bankok ajánlatai, mind a hagyományos diákszámlák, mind a szélesebb körben elérhető, hasonlóan jó kondíciókkal kínált ajánlatok között hatalmas eltérések lehetnek. A Pénzcentrum most összegyűjtötte az ország 9 legnagyobb bankjának számlacsomagjait, hogy segítsen az első szerződésük előtt állóknak a választásban.

Íme, a profi kertészek nagy trükkje: ezt tegyük, ha ellepték a kertünket a hangyák

Elözönlötték a kerted a hangyák? Bár ezek a szorgos kis rovarok nem kifejezetten kártékonyak, nem biztos, hogy elsőre ez fog eszünkbe jutni, amikor a gyönyörű gyepünkön megpillantunk egy hatalmas hangyafészket. Mit lehet tenni? A HelloVidék kérdéseire Kósa Dániel kertészmérnök válaszolt.    

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?