Megjött a helyzetjelentés a magyar földekről: nem sok gazda örülhet

Megjött a helyzetjelentés a magyar földekről: nem sok gazda örülhet

agrarszektor.hu
Bár az elmúlt néhány nap csapadékmentes időjárása egy kis időt adott a korábbi esők miatt kialakult árhullámok levonulásának, a víz talajba való be- és leszivárgásának, a párolgás ilyenkor nagyon kicsi, így a belvizes területek nagysága alig csökkent. Az őszi vetéseknek a tartós vízborítás viszont nem tesz jót, 4-5 Celsius fok alatt még bírják az állományok. A napokban ismét csapadékos és szeles napok állnak előttünk, és főleg vasárnaptól jelentős melegedés is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt héten szerdán még igen komoly csapadék hullott hazánkban, főleg a déli területeken, majd csütörtökön és pénteken már csak elszórtan esett. Azóta viszont szünet van az esőben. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 mm-t, a 90 napos mennyiség pedig a 200 mm-t, mindkettő országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál. A talajok felső egy méteres rétege az ország nagy részén telített állapotban van, a belvízzel elöntött területek nagysága egyre nő. A hét végén és hétfőn sokfelé volt napos az idő, majd a tartós ködréteg északkelet felől egyre nagyobb terültre terjedt ki - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat friss agrometeorológiai előrejelzéséből. 

A hőmérséklet kissé az átlag fölött alakult, éjszakánként csak gyenge fagyok fordultak elő (a talajban sem alakult még ki számottevő fagy ezen a télen eddig). Napközben pedig ezen a héten a déli órákra már 10 fok közelébe melegedett a levegő a napos részeken, miközben a borult, ködös tájakon csak 0 fok közelében alakult a csúcsérték. 

Ilyen időre számíthatunk az ünnepekkor

A héten ismét változékonyra fordul időjárásunk. Vasárnapig több hullámban érkezik csapadék főként eső, de szombaton sokfelé eshet hó is. Tartósabban megmaradó hóréteg azonban nem valószínű. Vasárnaptól csökken a csapadékhajlam, kedden és szerdán pedig már száraz idő valószínű. Összességében nagy területen eshet 10 mm-t meghaladó csapadék, északnyugaton pedig akár 20-30 mm-nél is több eshet. Úgy tűnik, idén sem lesz fehér karácsonyunk, hiszen igen enyhe időre van kilátás, pénteken 6-11, vasárnaptól pedig 10 fok körüli maximumokkal. Csak szombaton várhatók alacsonyabb értékek a borús, csapadékos idő miatt. Meglehetősen szeles idő várható hétfőig, a nyugatias szél sokfelé lesz erős, helyenként viharos lökésekkel. Keddtől viszont ismét növekszik majd a ködhajlam.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?