Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.01.11. csütörtök

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.01.11. csütörtök

agrarszektor.hu
A köd a legtöbb helyen fokozatosan feloszlik, a zavartanul napos időt követően délután észak felől előbb magasszintű, később vastagabb felhők is érkeznek fölénk - derül ki az Agrárszektor csütörtöki (2024.01.11.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, csütörtöki (2024.01.11.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Csütörtök reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, csütörtöki (2024.01.11.) napon.

2024.01.11. csütörtök: A köd a legtöbb helyen fokozatosan feloszlik, a zavartanul napos időt követően délután észak felől előbb magasszintű, később vastagabb felhők is érkeznek fölénk. Késő este az északkeleti határnál hószállingózás előfordulhat. Az általában nyugati, északnyugati szél időnként megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között alakul, ugyanakkor a keleti határ mentén kisebb körzetekben nehezen oszolhat fel a köd, így a csúcsérték fagypont alatt maradhat.
A hőmérséklet késő este -6, 0 fok között valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Anticiklon peremén helyezkedünk el, emiatt fronthatással nem kell számolni.

A következő napon várható időjárás

2024.01.12 péntek: Változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható. Számottevő csapadék nem lesz. Az északi szél megélénkül, a Dunántúl északi felén meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között alakul.

Friss híreink:

Soha rosszabbat: kis bosszúság, nagyobb öröm a sok csapadék

Ha választani lehetne, inkább a mostani időjárásra szavaznának a termelők, mint a 2022-es év indulására – ebben értettek egyet az Agrárszektornak nyilatkozó gazdálkodók a mostani helyzet értékelésekor. A belvíz lokálisan okoz ugyan problémákat és egyelőre kérdéses még a károsan átnedvesedett talajok állapota és további sorsa is. Összességében ugyanakkor inkább kedvező fejlemény most, hogy kellő mennyiségű csapadék esett, amely a legtöbb helyen tartalékot képezhet a későbbiekben egy esetleges szárazabb periódus átvészelésére is. Az országosan tehát jóval nagyobb, problémamentes területek pozitívuma jóval meghaladja a belvízzel elöntött területeken keletkezett károk mértékét. Sok múlik ugyanakkor a következő hetek időjárásán: ha marad a hideg, napos idő, akkor országszerte javulhat a helyzet, további, jelentős csapadékhullám esetén már nem ilyen bíztató a kép.

Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így vezethetsz most traktort itthon

A legtöbben leginkább csak földeken látunk traktorokat, kombájnokat és egyéb mezőgazdasági gépeket, a tavaszi vetési, illetve a nyári-őszi betakarítási időszakban azért a közutakon is találkozhatunk velük. Ami teljesen természetes, hiszen ezeknek a járműveknek valahogyan el is kell jutniuk a szántóföldekre, és ha a vezetőik nem akarnak bizonytalan minőségű, jelöletlen utakon közlekedni, akkor bizony igénybe kell venniük a közutakat. Ezek a járművek azonban jellemzően lassabbak, nagyobbak és több helyre van szükségük a manőverezéshez: ezért sokszor a forgalomban részt vevő többi gépjárműtől eltérő szabályok vonatkoznak rájuk.

Itt az igazság: ennyiért árulják most a termőföldeket Magyarországon

Ahogyan szinte semmit, így a termőföldeket sem kerülte a drágulás az elmúlt években. Ha bérelni vagy éppen vásárolni szeretnénk földet, akkor szépen bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, hiszen az infláció csak tovább növelte az árakat. Magyarországon 2022-ben a drágulás mértéke több mint kilenc százalékra gyorsult a 2021-es 8,5 és a 2020-as 6,6 százalék után. Reálértéken azonban 4,5 százalékkal csökkentek az árak a szintén magas infláció miatt. Hogy pontosan mennyiért vehetünk vagy bérelhetünk ma termőföldet, gyümölcsöst vagy éppen szőlőt, az az alábbi cikkünkből kiderül.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ezt nem teszik zsebre a magyar dolgozók: sokan felejthetik el a tisztes béremelést 2024-ben

Magyarország gazdaságának gyengélkedése erős nyomot hagyott a munkaerőpiacon. A foglalkoztatottsági adat ugyan szépen csillog, ám a munkanélküliség nő, a munkáltatók pedig egyre nehezebben találnak szakképzett munkavállalót. Ezzel párhuzamosan a dolgozók egyre óvatosabbak, inkább megalkuvást választják, hogy az addigi életszínvonalukat fenntarthassák. A helyzetük pedig sajnos 2024-ben sem lesz sokkal könnyebb a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakértők szerint.

Csak kapkodjuk a fejünket: döbbenet mi zajlik ebben az ágazatban

A többi ágazathoz hasonlóan a szállítmányozás területén is jelentős volt a visszaesés 2023-ban. A magyar agrárexport is jelentősen csökkent, és az augusztus óta tartó szárazság pedig rányomta a bélyegét a Felső-dunai, a rajnai, és az Al-dunai piacra is. A kisvizes időszakokban a piac egy része elmenekült a folyamhajózástól a teljesen kiszámíthatatlan költségszerkezet miatt. A Magyar Szállítmányozók Szövetsége a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy vasúti forgalom a vegyiparban és az olajtermékek tekintetében csökkent. Pekár János, a szervezet főtitkára lapunknak azt is elárulta, hogy új, nagy vasúti forgalmat generáló beruházások nem valósultak meg. Mint mondta, a szárazföldi forgalmat az egész Európára jellemző vasútépítési nehézségek, illetve a magas energiaárak miatti magas vasúti vontatási költségek, és pályakapacitási problémák nehezítették. Ugyanakkor egy kis szerencsével idén minden megváltozhat.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?