Elképesztő árak a lengyeleknél: ennyiért árulják most az uborkát a piacokon

Elképesztő árak a lengyeleknél: ennyiért árulják most az uborkát a piacokon

agrarszektor.hu
Lengyelországban a bőséges import egyelőre alacsonyan tartja a most piacra kerülő hazai hajtatott uborka árát a nagybani piacokon. Ez azonban a termelési költségek emelkedése miatt rossz hír a lengyel termelőknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Akárcsak Magyarországon, február vége felé Lengyelországban is egyre markánsabban jelenik meg a belföldön termelt hajtatott kígyóuborka a nagybani piacokon. Természetesen még mindig az import áru dominál, és ez egy ideig még így is marad, de viszonylag gyors a kiegyenlítődés a hazai és az behozott tételek árában, ami a felgyorsítja az import kiszorulását - írta meg a FruitVeB.

Egyelőre azonban a hazai üvegházi uborka kínálata még nem jelentős, bár az árcsökkenés mértéke gyors: a február 20-i szinthez képest csaknem 35%-kal mérséklődött az átlagár, ami március elején a 8-9 PLN/kg (730-820 Ft/kg) sávban alakul. Ez elmarad az előző években tapasztalt árszinttől, ami, figyelembe véve a termelési költségek emelkedését, nem jó hír a hazai termelők számára. Az árat egyelőre a bőségesen rendelkezésre álló import tételek nyomják le, ezek jellemzően a 6-8 PLN/kg (545-730 Ft/kg) ársávban érhetők el a nagybani piacokon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06