Egyre súlyosabb aszály van kialakulóban a Dél-Alföldön

Egyre súlyosabb aszály van kialakulóban a Dél-Alföldön

Ágazati szereplők becslései szerint mintegy 100 milliméter csapadék hiányzik az Alföld déli régiójából. A leginkább érintett területek közé tartoznak a Csongrád és Békés megyében, valamint a közelükben fekvő területek, de helyenként az ország más részein is aggasztó kezd lenni a már hetek óta halmozódó csapadékhiány.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A probléma azért is rossz hír, mert az ugyan szokatlanul enyhe, de kellően csapadékos ősz és tél folyamán sok termelőben élhetett a remény, hogy a talajnedvesség kielégítő szintet ér el, amely jó alapot teremthet a 2024-es év szántóföldi eredményeihez. A téli csapadék néhol még belvizeket, károsan átnedvesedett területeket is eredményezett, igaz, nem a most szóban forgó megyékben, hanem többnyire a Dunántúl egyes részein.

Nem sok jót remélhetnek, ha nem jön az eső

Mára a belvíznek nyoma sincs, az időnként érkező esős hullámokból rendre kimaradó Dél-Alföldi Régióban pedig mára újra az aszály veszélye fenyeget. Egyelőre mindez az őszi vetésű kalászosok bokrosodásában okoz gondokat, de nem kedvez a tavaszi vetésű növények, így a kukorica és a napraforgó vetésének, illetve terméskilátásainak sem.

A héten várható lehűlés ugyan hoz némi csapadékot, de az előrejelzések szerint ez aligha lesz elegendő mennyiségű, és korántsem biztos, hogy a nyugatról érkező esőfelhők eljutnak az Alföldig. Ha lesz is eső, annak feltehetőleg ismét inkább a dunántúli termelők örülhetnek. Ha mégis szerencsés lesz a Dél-Alföld, és kellő mennyiségű csapadékot kap, akkor a kalászosok gyorsan új erőre kaphatnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38