Lehullt a lepel: ezért vált Brazília a világ legnagyobb szójatermelőjévé

Lehullt a lepel: ezért vált Brazília a világ legnagyobb szójatermelőjévé

agrarszektor.hu
Mariangela Hungria brazil mikrobiológust nevezték ki a 2025-ös World Food Prize díjazottjának. A kutató munkássága jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Brazília a világ legnagyobb szójatermelőjévé váljon.  

Legyen Ön is Extra Early Bird | Agrárszektor 2025 konferencia

Szerezze meg jegyét most még Extra Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, az év egyik legrangosabb agrárszakmai eseményére.

A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.

Az iowai székhelyű alapítvány kedden jelentette be, hogy a több mint 40 éve a brazil állami mezőgazdasági kutatóközpontban (Embrapa) dolgozó Hungria kapja a rangos elismerést. A mikrobiológus olyan magkezelési és talajjavítási eljárásokat fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik a növények számára, hogy talajbaktériumokon keresztül jussanak tápanyagokhoz - írta a Reuters.

Mindig is érdekelt, hogyan lehet biológiai anyagokat alkalmazni a kereskedelmi mezőgazdaságban

- nyilatkozta Hungria a Reutersnek. 

Kutatásai különösen a szójatermesztésben hoztak áttörést, segítségével Brazília szójatermelése az 1980-as évek 15 millió tonnájáról mára több mint 170 millió tonnára nőtt. A szója növekedéséhez sok nitrogénre van szükség, de a nitrogénalapú műtrágyák használata költséges volt a brazil gazdálkodók számára, és az ország erősen függött az importált műtrágyáktól. Hungria megoldása azóta széles körben elterjedt, és Brazília mintegy 48 millió hektárnyi szójaültetvényéből több mint 40 millió hektáron alkalmazzák.

A kutató más biológiai megoldásokat is kifejlesztett, például az Azospirillum brasilense baktériumtörzsek használatát, amelyek megnövelik olyan növények gyökérzetét, mint a kukorica, lehetővé téve, hogy mélyebbre nyúljanak a nedvességért vagy tápanyagokért.

A biológiai termékek használata a mezőgazdaságban az utóbbi években gyorsan növekedett, mivel a fogyasztók egyre inkább kevesebb vegyszerrel előállított élelmiszert igényelnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?