Lehullt a lepel: ezért vált Brazília a világ legnagyobb szójatermelőjévé

Lehullt a lepel: ezért vált Brazília a világ legnagyobb szójatermelőjévé

agrarszektor.hu
Mariangela Hungria brazil mikrobiológust nevezték ki a 2025-ös World Food Prize díjazottjának. A kutató munkássága jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Brazília a világ legnagyobb szójatermelőjévé váljon.  

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!

NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!

Az iowai székhelyű alapítvány kedden jelentette be, hogy a több mint 40 éve a brazil állami mezőgazdasági kutatóközpontban (Embrapa) dolgozó Hungria kapja a rangos elismerést. A mikrobiológus olyan magkezelési és talajjavítási eljárásokat fejlesztett ki, amelyek lehetővé teszik a növények számára, hogy talajbaktériumokon keresztül jussanak tápanyagokhoz - írta a Reuters.

Mindig is érdekelt, hogyan lehet biológiai anyagokat alkalmazni a kereskedelmi mezőgazdaságban

- nyilatkozta Hungria a Reutersnek. 

Kutatásai különösen a szójatermesztésben hoztak áttörést, segítségével Brazília szójatermelése az 1980-as évek 15 millió tonnájáról mára több mint 170 millió tonnára nőtt. A szója növekedéséhez sok nitrogénre van szükség, de a nitrogénalapú műtrágyák használata költséges volt a brazil gazdálkodók számára, és az ország erősen függött az importált műtrágyáktól. Hungria megoldása azóta széles körben elterjedt, és Brazília mintegy 48 millió hektárnyi szójaültetvényéből több mint 40 millió hektáron alkalmazzák.

A kutató más biológiai megoldásokat is kifejlesztett, például az Azospirillum brasilense baktériumtörzsek használatát, amelyek megnövelik olyan növények gyökérzetét, mint a kukorica, lehetővé téve, hogy mélyebbre nyúljanak a nedvességért vagy tápanyagokért.

A biológiai termékek használata a mezőgazdaságban az utóbbi években gyorsan növekedett, mivel a fogyasztók egyre inkább kevesebb vegyszerrel előállított élelmiszert igényelnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A szőlő védelmében (x)

A szőlőültetvények egészsége és hozama számos tényezőtől függ, beleértve a környezeti hatásokat, valamint a kórokozók és kártevők jelenlétét.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
EZT OLVASTAD MÁR?