2020. szeptember 24. csütörtök Gellért, Mercédesz

Hírek - Növény

A búzát elvetették, veszélyben a kukorica

Vas megyében az őszi búza 80-85 százalékát már elvetették, a vetési munkálatok várhatóan a hét végén, jövő hét elején befejeződnek - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Vas Megyei Igazgatósága. Az őszi búza tervezett vetésterülete 45 262 hektár. A repcét a tervezett 20 ezer hektár helyett 17 569 hektáron vetették el. Mintegy 10 374 hektáron őszi árpát, 4503 hektáron tritikálét, 802 hektáron pedig rozst vetnek.
 
 

Az őszi munkákat viszont jelentősen hátráltatja, hogy a földek jelentős részén még mindig van belvíz, a talajok sok helyen vízzel telítettek. A belvízzel borított területeken a munkavégzés lehetetlen, a vízzel telített földeken pedig csak a talajszerkezet jelentős rombolásával lehetne elvégezni az őszi munkákat - közölte a kamara az MTI-vel.

A betakarítási és vetési munkálatok csúszása miatt eltolódott a tavaszi vetésű növények talaj-előkészítése és trágyázása is. A tavaszi vetésű növények alá összesen több mint 71 ezer hektárnyi területen kell az őszi talajmunkákat elvégezni. A betakarítási munkák közül a csaknem 6900 hektáron termelt napraforgó aratása már befejeződött, a belvíz miatt minimális területen maradt csak "lábon" a növény. A napraforgó hektáronkénti termésátlaga 2,62 tonna volt.

A kukorica 40 százalékát takarították be, a teljes vetésterület 28 217 hektár. A hektáronkénti átlaghozam 8,5 tonna, a termés viszont várhatóan közepes-gyenge minőségű lesz. A minőségére vonatkozóan ugyan még nincs teljes körű információ, de a csapadékos időjárás miatt a mycotoxinok várhatóan határérték közeliek lesznek. További problémát okoz az őszi növényvédelmi tevékenységek (például a repce gyomirtás) elvégzése is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu