2020. május 31. vasárnap Angéla, Petronella

Hírek - Növény

A minőségi búzának jó ára lesz, a többi mögött nagy a kérdőjel

Az amerikai USDA májusi búzabecslését most a francia Tallege elemző újabb előrejelzése követi. Az európai elemzők korántsem olyan optimisták, mint a tengeren túli kollégáik, de azért így is jelentős termelésbővülést valószínűsítenek a tavalyi gyenge év után. A lényeg pedig ugyanaz: több lesz a búza, mint a felhasználás, ami válogatósabb kereskedőket jelent.
 
 

A Tallage francia piacelemző vállalat májusi előrejelzését a NAIK AKI piaci jelentése szemlézte. Eszerint 745 millió tonna búzát (+6 százalék) takaríthatnak be a világon a 2019/2020. gazdasági évben. A globális felhasználás 741 millió tonna lehet. Ezek a számok jóval alacsonyabbak, mint amit az USDA becsül, de lényegüket tekintve ugyanazt a helyzetet tükrözik: több lesz a termés, mint a felhasználás.

Az Európai Unióban durumbúzával együtt közel 152 millió tonna lehet az idei búzatermés. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban (+10 százalék), Németországban (+22 százalék), az Egyesült Királyságban (+7 százalék), Lengyelországban (+15 százalék) és Bulgáriában (+3 százalék) bővülhet a termelés, míg Romániában 2 százalékkal csökkenhet.

Magyarországon hivatalos adatok az idei termelésre vonatkozóan egyelőre nem állnak rendelkezésre, a francia szakértők szerint 5 millió tonna (+13 százalék) búza kerülhet a magtárakba az idén. A termelők az elmaradt kalászvédelem és a meleg, párás, csapadékos időjárás miatt nagyarányú fuzáriumfertőzésre számítanak. Mivel sok lesz a búza, de kevés a kifogástalan minőségű, az idei évben az utóbbinak lesz magas ára, míg a takarmánybúzaé leszakadhat tőle. Most nem kétezer forint lesz a különbség a kétféle minőség között.

Az eddigi áralakulást az NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet grafikonja szemlélteti. 2019 eddig rendre magsabb árakat hozott, mint az utóbbi két év. Nagy kérdőjel a betakarítás utáni időszak áralakulása.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu