Borzasztó állapotok uralkodnak a déli országrészben: súlyos helyzetben a gazdák

Borzasztó állapotok uralkodnak a déli országrészben: súlyos helyzetben a gazdák

agrarszektor.hu
A vasárnap érkezett hidegfront az északi és a nyugati országrészbe hozott jelentősebb csapadékot, de károkozó szélviharral járó zivatarok másfelé is kialakultak. A déli országrész ismét kimaradt a csapadékból, a viharsarokban például május 20. óta nem hullott jelentősebb eső, míg északnyugaton már kellően átnedvesedett a talaj. A nyári növényeink állapota ennek megfelelően igen vegyes képet mutat, délen öntözés nélkül helyenként kritikus a helyzet. A folytatásban a csütörtök kecsegtet országos csapadékkal, melyre hatalmas szükség lenne.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előző héten az elszórt kisebb záporok után péntektől érkezett fölénk nedvesebb levegő, illetve akkor közelítette meg térségünket egy markáns hidegfront - írja a met.hu. Így pénteken este még csak az Őrségben, majd szombaton már többfelé, vasárnap pedig a hidegfront hatására nagy területen alakultak ki heves zivatarok. Így az elmúlt napokban hullott csapadék mennyisége északon meghaladta a 10-15 mm-t, sőt nyugaton, északnyugaton helyenként az 50 mm- is, ugyanakkor az ország déli területei ezúttal is szárazon maradtak. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén, főleg a keleti részeken jócskán elmaradnak a szokásos értékektől, de északnyugaton jelentős többlet alakult ki. A 90 napos öszeg sokfelé 100 mm-t meghaldó hiányt mutat. A talajok felszín közeli és felső fél méteres rétege a hétvégi csapadék hatására északon nagy területen átnedvesedett, ugyanakkor a délen tovább száradt. Az Alföld jelentős részén és a Dunántúl középső tájain egyre fogy a tartalék a mélyebb talajrétegekben, a felső egy méteres réteg kritikusan száraz, vagyis a növények számára hasznosítható vízmennyiség kevesebb, mint 40%-át tartalmazza is. A legrosszabb a helyzet a Viharsarokban és a Jászságban, Békéscsabán például május 20. óta nem hullott jelentősebb csapadék! A felszín száradásához az elmúlt heti hőség is jelentősen hozzájárult, az újabb hőhullám szerdán tetőzött, a hőmérséklet 34 és 39 fok közé emelkedett az országban. Ez után már kevésbé forró levegő érkezett fölénk, de vasárnap délkeleten ismét előfordultak 37-38 fokos értékek. A vasárnap érkezett hidegfront igen heves viharokat okozott, ezúttal elsősorban a szél okozott nagy károkat, a legerősebb széllökések sebessége helyenként a 100 km/h-t is meghaladta, megdőlt a napi szélrekord is.

A búza aratása csaknem országszerte befejeződött, a tarlóhántással a csapadék beszivárgását tudjuk segíteni és a talaj párolgását csökkenteni. Így a talajban lévő nedvesség növelését, megőrzését érjük el, ez pedig az ilyen csapadékhiányos időszakokban felértékelődik. A napraforgó és a kukorica számára rendkívül jól jött a csapadék, már ahol esett. A csapadékos területeken viszont többfelé jég és erősen viharos szél okozott jelentős károkat. Főleg északnyugaton a több csapadékos nap hatására a kórokozók is megjelentek. A csapadék eloszlásának és az öntözésbeli különbségek hatására nagy eltérések alakultak ki az országrészek, de akár közeli táblák között is a növények állapotában. A csapadékkal ezúttal sem érintett területeken öntözés hiányában egyre nagyobb a baj, helyenként derékig érő, elöregedett kukoricát is látni, ezzel szemben vannak szépen fejlett állományok is. Összességében az mondható, hogy jelenleg az északnyugati országrész kivételével további jelentős csapadékra lenne igény, az Alföldön egyenesen égető ezen szükséglet. A kukorica számára júliusban 100 mm csapadék kellene ideális esetben, egy átlagosan csapadékos júniussal. Ez ebben a szezonban csak igen kis területeken fordult elő, ráadásul egy nagyon száraz június után még több kellett volna. A napraforgó egyébként már egyre többfelé a virágzás végén jár, a kukorica még virágzik. A növények a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni, mai tudásunk alapján átlag alatti termésátlagokra lehet számítani.

Az előttünk álló héten változékony időjárásra számíthatunk. Kedden és szerdán elszórtan várhatók záporok, zivatarok, majd csütörtökön a jelenlegi számítások szerint országos csapadékra van kilátás. Péntektől csökken a csapadékhajlam. Összességében a hét végéig nagy területen hullhat 10-30 mm csapadék, erre a nagyobb esély nyugaton és északon van. A talaj nedvességtartalma kezdetben csökken, majd csütörtökön sokfelé jelentősen növekedhet. A levegő páratartalma napközben 50, sokfelé 40% alá csökken, tartós levélnedvesség csütörtöktől pénteken a déli órákig alakulhat ki a legfrissebb előrejelzések szerint. A nyári hőmérsékletek megmaradnak, de a kánikula nem tér vissza, a csúcsértékek többnyire 25 és 30 fok között alakulnak majd. Pénteken várható kifejezetten szeles idő, ezen kívül a zivatarok környezetében várható átmeneti szélerősödés. Permetezéshez ideális szélviszonyok kedden, szerdán, majd szombaton várhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?