2022. június 27. hétfő László

Hírek - Növény

Durva károkat szenvedett a magyar kajszi

A kajszibarackot károsította a legnagyobb mértékben a tavaszi fagy. A becslések szerint idén csak viszonylag gyenge, 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet számítani a jelentős rügykárok miatt. Az őszibaracknál valamivel pozitívabb a helyzet, de ott is lehet számítani terméskiesésre.
 
 

A korábbi években a 40 ezer tonnát is elérte a kajszibaracktermés Magyarországon, 2012-ben a tavaszi fagykárok miatt azonban csak 10 ezer tonna termett – közölte Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Gyümölcstermesztési Főbizottságának elnöke. Az idei március elejei lehűlés miatt idén is 10-20 ezer tonna közötti termésre lehet csak számítani, a Budapest-Hódmezővásárhely vonaltól délre és nyugatra fekvő területeken a korai, júniusi érésű fajtáknál alacsony, a késői fajtáknál pedig közepes terméshozam várható.

Ugyanakkor a Budapest-Hódmezővásárhely vonaltól északra és keletre - a jelenlegi állapot szerint - a termés nem szenvedett érdemi kárt. Pontosabb becslésre azonban csak a virágzás, illetve a fagyveszélyes időszak lezárulta után, május közepén lesz lehetőség. Jelenleg ugyanis kiszámíthatatlan a kinyíló virágok életképessége és a későbbi tisztuló gyümölcshullás mértéke - tette hozzá Apáti Ferenc. 

Az őszibaracknál is hasonló a helyzet, de valamivel jobbak a kilátások. Kedvező időjárású években 60 ezer tonna őszibarack terem az országban, a legrosszabb évben, 2012-ben 10-12 ezer tonna volt a termés, amely idén 15-30 ezer tonna között mozoghat. A márciusi fagyok nem okoztak érdemi rügykárt az almánál és a körténél, amelyek akár nagyon jó termést is hozhatnak. Ugyanakkor a meggy, a cseresznye és a szilva korai fajtáinál 10-40 százalék közötti rügykárt mértek, de a virágrügyek maradék 60-90 százaléka még elegendő lehet egy teljes terméshez is, ha a következő hetekben, a virágzás és terméskötődés alatt kedvezően alakul az időjárás. A téli és kora tavaszi bőséges csapadék-ellátottság azonban nem okozott érdemi kárt a gyümölcsültetvényekben. 

Magyarországon az átlagos gyümölcstermés évente 850-900 ezer tonna, amelyből 80-85 milliárd forint árbevétele származik a termelőknek. A szövetség előzetes adatai alapján a tavalyi gyümölcstermés 750 ezer tonna volt, 2016-ban pedig 830 ezer tonna. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a termelési érték 2016-ban 79 milliárd forint volt, ez a múlt éven 10 százalékkal lehetett magasabb a megemelkedett értékesítési árak miatt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben