Elemzők: idén megint nagyon sok lesz a kukorica

Elemzők: idén megint nagyon sok lesz a kukorica

agrarszektor.hu
Tavaly az esőzések és áradások következtében erősen lecsökkent az USA-ban a kukorica termőterülete, amit idén minden bizonnyal korrekció követ. Az Nemzetközi Gabonatanács (IGC) becslése szerint nemcsak itt, hanem világszerte nőni fog a tengeri vetésterülete. Olcsóbb lehet a termény idén.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az IGC számításai szerint az idén globálisasn 1 százalékkal növekedhet a kukorica termőterülete, és eléri a 195,4 milió hektárt. Ez azonban még mindig kisebb lenne, mint a 2017/18. gazdasági év 196,1 millió hektáros területe. Átlagon felüli mértékben bővülne az Amerikai Egyesült Államokban a tengeri területe, hiszen tavaly nagyon rosszul sikerült az évkezdés az áradások miatt. 2019 végén a későn elvetett állományok egy részét nem tudták időben betakarítani, ezekre novemberben megérkezett a havazás. A lábon álló állományból valamennyit februárban még megmentettek, de így is kárba veszett 6,4 millió hektár teljes termése. 2018-hoz képest végül 6 százalékkal kevesebb mag kerülhetett az amerikai raktárakba.

EZ IS ÉRDEKELHET

Idén az elemzők 6,3  százalékos növekedést várnak az amerikai kukorica termőterületében, ami 35 millió hektárra emelkedhet. Az Európai Unióban is 3,6 százalékkal nőhet a növény hektárszáma az IGC szerint. Emellett Ukrajna oldaláról erősödni fog a kínálat. Itt már az ötötödik éve folyamatosan növelik a kukorica termőterületét, idén egyenesen 4 százalékkal. Tavaly az ukrán termésátlagok átlag felettiek voltak, idén nem valószínű, hogy ez megismétlődhet, így mennyiségben még 1-2 millió tonnával kevesebb is lehet a végeredmény, mint az előző két szezonban, 34 millió tonna - áll az AMI német elemző értékelésében. A trendadatokból kiindulva a déli féltekén is 4 százalékkal emelkedhet a megtermelt kukorica mennyisége.

Így a teljes idei szezonban 1156 millió tonnára emelkedhet a kukorica mennyisége, ami új rekordot jelentene. Ezzel a világkészletek ismét feltöltődnének, és bőven feldeznék a felhasználást. Ez az árak csökkenéséhez, ugyanakkor keresletnövekedéshez vezethet. Ha az állatti fehérje iránti igény növekedni tud, akkor a felesleget fel is fogja szívni a takarmányipar az elemzők szerint. Az USA-ban és az EU-ban mindenképpen a felhasználás emelkedésére lehet számítani. Az etanoliparban leginkább a brazil és a kínai kapacitások bővítése okozhat nagyobb keresletet a kukorica iránt, az USA-ban stagnálás várható. A világkereskedelmi forgalom az elemzők szerint rekord szintet érhet el 2020/21-ben, amiből a regenerálódó USA profitálhat a leginkább.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?