2021. január 19. kedd Sára, Márió

Hírek - Növény

Erre kell figyelni, ha idén egészségesebb almatermést szeretne

Év végén érdemes visszatekinteni arra, hogy hogyan alakult a károsítóhelyzet egy-egy kultúrnövényben, mert ez - az időjárási helyzettel összevetve - tanulságokkal szolgál a következő szezonra is. Az idei tél egyelőre kísértetiesen hasonlít a tavalyira: túl meleg van ahhoz, hogy a kártevőket gyérítse. Ezekre a veszélyekre kell most felkészülni a tapasztalatok alapján.
 
 

Az almafélék betegségei és kártevői 2019-ben is számtalan problémát okoztak - írja összegzésében Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu-n. Tavaly az enyhe tél miatt a betegségek és kártevők jól teleltek, az áttelelő populációban lényeges pusztulást nem lehetett tapasztalni. A korai kitavaszodás és felmelegedés a korai időszakban jelentkező károsítók gyors megjelenését tette lehetővé.

Elsőként külön ki kell emelni az almafavértetű-fertőzés tavalyi, különösen magas szintjét, mely ellen jelenleg hatékonyan csak az alapos télvégi lemosó permetezés és néhány állományvédelemre engedélyezett készítmény áll rendelkezésre. Amikor záródik az almafák lombozata, azonnal megkezdődik a kártevő felszaporodása, mert a készítményeket nem lehet eljuttatni a lombkorona belsejébe.

Enmlékszik? Súlyos probléma volt az almafa-vértetű (Forrás: EPPO Global Database)

A kifakadó almán rövid időn belül megjelentek a levélpirosító almafa-levéltetű első egyedei, majd a kipirosodott apró levelek, fonákukon a szívogató tetvekkel.A hajtásokon szívogató egyéb levéltetvek folyamatos kártételét különösen segítette a májusi párás meleg időjárás, és a kártétel csak a hőségnapok megérkeztével csökkent elviselhető mértékűvé. A körtén pedig a körtelevélbolha kezdte korán a károsítást, mert az első egyedek hamarabb keltek a megszokottnál.

Aki elmulasztotta a lisztharmattal fertőzött „gyertyás” vesszők metszéskori eltávolítását, ott a primer fertőzés igen korán további, szekunder megbetegedést okozott. A lisztharmat fertőzésnek kedvező száraz és meleg áprilisi járványt májusban a baktériumos tűzelhalás váltotta fel, mely több hullámban fertőzte fajtaérzékenységtől függően mindegyik almafélét, nem kímélve az idetartozó dísznövényeket sem. A járványos időszak egészen a csapadékos időszak végéig eltartott. A lisztharmatos időszakot az alma- és körtevarasodás váltotta fel, kezdetben levél-, majd gyümölcsfertőzést okozva, egészen a szüreti szezon kezdetéig. A késői fertőzés helyenként tárolási problémát is okozott.

Az almamoly és a keleti gyümölcsmoly első egyedei már áprilisban megjelentek és folyamatosan, változó intenzitással repültek a csapdákba. Emiatt a növényvédelmi kezelések szinte mindegyikénél ezt számításba kellett venni, máskülönben erős molyfertőzés alakult ki a szüret idejére. A magas molyfertőzés és a sodrómolyok okozta sebzések hatására 2019-ben a moníliás gyümölcsfertőzés is nagy károkat okozott. Ennek nyomai még most is szem előtt vannak a fákon, gyümölcsmúmia formájában.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu