2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Növény

Ezt már a mezőgazdaság is megérzi: így hat a kőolaj árának csökkenése az ágazatra

A múlt héten az amerikai könnyűolaj WTI árai drámaian lezuhantak. A jelenség a kialakuló koronavírussal kapcsolatos globális recesszió, az energia és üzemanyag iránti kereslet összeomlásának, valamint a kőolaj- és energiapiaci növekvő globális túlkínálat közvetlen következménye.
 
 

A bioenergia - például az etanol és a biodízel - piacát, és különösen az Egyesült Államokban a kukoricát, mint az etanol előállításának legfontosabb alapanyagát, közvetlenül érinti a fosszilis energia piacának ár- és értékesítési válsága - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ezért esett a múlt héten a kukorica ára az amerikai határidős piacon 11 éves mélypontra, míg a búza ára a globális élelmiszerválság miatti aggodalom következtében emelkedett. A kukoricaárak drámai csökkenése azonban befolyásolja a takarmány-gabona piacának további alakulását és árait is. És ahol csak lehetséges, a gazdák növénytermesztéssel kapcsolatos döntései valószínűleg megváltoznak. Jó hír is van a gazdálkodók és a fogyasztók számára: a dízelolaj és a fűtőolaj árának szintén tovább kell csökkennie, és végül az ásványi műtrágyáknak és más mezőgazdasági erőforrásoknak is, amelyek előállítása nagyon energia- és költségigényes.

De mi történt pontosan a kőolajpiacon? A WTI könnyűolaj ára április 27-én 55,90 USD/hordóval esett vissza, vagyis 306 százalékkal, és először zuhant negatív tartományban. A májusi határidős kontraktus mínusz 37,63 dollár szerepelt hordónként, miután az árak korábban mínusz 40,32 dollárra estek. Az elemzők az árcsökkenést a globális túlkínálattal és az USA magas készleteivel igazolják az amerikai könnyűolajra (WTI) vonatkozó májusi kontraktus lejárta előtt.

Március eleje óta a globális üzemanyag-szükséglet körülbelül egyharmadával esett vissza a koronavírus járvány miatt.

A piacok továbbra is hatékonyan működnek, mivel a piaci szereplők a bizonytalan időkben tovább görgetik a pozíciójukat a következő havi termékre

– közölte a Chicagói Kereskedelmi Tőzsde (CME) az árcsökkenésről. Amikor az olajra vonatkozó határidős szerződések lejárnak, a tulajdonosnak minden egyes kontraktusnál több mint 1000 hordó olajat kell átvennie, amelyet az USA legfontosabb tároló csomópontjába, az oklahomai Cushingbe szállítanak. Itt azonban a készlet egyre gyorsabban nő. Azok a kereskedők, akik végül nem akarják vagy nem tudják az olajat csökkenteni, még megvan a lehetőségük, hogy megoldják a helyzetet és eladják bármilyen áron.

Egy ilyen világban senki sem akarja, hogy túl sok kőolaj legyen

 – mondta Dan Basse, az AgResource elemző cégtől.

A fizikai szállítás akadályozottsága miatt volt a zuhanás. A CME nyilvánvalóan csak a hónap elején változtatta meg rendszerét, hogy képes legyen feldolgozni a negatív árakat. A tőzsde egy április 8-i nyilatkozatában tájékoztatta az elszámoló vállalatokat és az ügyfeleket arról, hogy „reagálni akarnak, ha az energiaárak az elkövetkező hónapokban továbbra is nullára csökkennek".

A jövőbeni olajkészletek magasabb árai miatt nemcsak az amerikai könnyűolaj WTI, hanem néhány egyéb piaci szereplő is úgynevezett „szuper contango"-ról beszélt. A koronavírus-válság globális gazdasági visszaesést okoz, amely az olaj-, benzin-, dízel- és petróleumkereslet hirtelen csökkenéséhez vezet. A nagy olajtermelők, például Oroszország és Szaúd-Arábia a közelmúltban jelentős termeléscsökkentést jelentettek be. Az elemzők azonban kétségbe vonják, hogy ezek a csökkentések elegendőek-e a kereslet és a kínálat közötti eltérés összeegyeztetéséhez.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu