2019. október 21. hétfő Orsolya

Hírek - Növény

Ezzel a megoldással rukkolt elő a kormány a jövő időjárására

Folyamatosan növekedő átlaghőmérséklettel és kiszámíthatatlan csapadékeloszlással kell számolni Magyarországon a következő évtizedekben. Az Agrárminisztérium szerint a mezőgazdaság szempontjából a klímaváltozás már most aktuális, erre az öntözésfejlesztés lehet a megoldás, a magyar termelők pedig tudatos vízgazdálkodással készülhetnek fel rá.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Egyre kiszámíthatatlanabb lesz a csapadék alakulása a következő évtizedekben, az öntözésfejlesztés azonban megoldás lehet - mondta az InfoRádióban a sivatagosodás és aszály elleni világnap kapcsán Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért felelős államtitkára. Emellett az ismert klímamodellek alapján a következő évtizedekben folyamatosan növekedő átlaghőmérséklettel is számol az Agrárminisztérium.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy tudatos vízgazdálkodással törekedni kell arra, hogy a hektikusság miatti kockázatok csökkenjenek. A klímaváltozás a mezőgazdaság szempontjából már most aktuális, amit az elmúlt fél év is jól mintáz. Ősztől májusig érdemi csapadék nem esett, utána viszont sokkal intenzívebb esőzések csaptak le az országra, amit azt jelenti, hogy jelentősen át kell majd alakítani Magyarország agrárkultúráját - tette hozzá. 

Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

Mint beszámolt róla, a kormány ehhez kapcsolódva egy olyan öntözésfejlesztés-beruházási csomagot fogadott el, amely alapján a felszíni vízkészletek tekintetében évente 17 milliárd forintért létesül a gazdákhoz a vizet eljuttató infrastruktúra. Így lehetővé válik több százezer hektárnyi terület öntözése. Ezen kívül új támogatási struktúrával arra ösztönzi a kormány a termelőket, hogy közösségekben gondolkodjanak és fejlesszenek, valamint működtessenek öntözési struktúrákat - hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu