2021. október 20. szerda Vendel

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.09.19. vasárnap

Az ország középső részén számíthatunk a legkevesebb felhőre és egyben a legtöbb napsütésre is - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2021.09.19.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2021.09.19.) napon.
 
 

Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2021.09.19.) napon.

2021.09.19. vasárnap: Az ország középső részén számíthatunk a legkevesebb felhőre és egyben a legtöbb napsütésre is. Máshol általában változóan, időnként erősebben felhős idő várható, de elsősorban északkeleten lehetnek tartósan felhős körzetek is. Napközben kevés helyen lehet kisebb záporeső, eső, viszont késő délutántól, kora estétől nyugat, délnyugat felől elkezd megvastagodni a felhőtakaró, ezzel együtt pedig a csapadékhajlam is megnövekszik. Az északi, északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 19 és 25 fok között várható, de a felhősebb részeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére 10 és 17 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet.
Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.
Tartós álmosságérzés jelentkezhet.
A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.
A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak.
A vércukorszint alacsonyabbá válhat.
A test szöveteinek pH-ja enyhén lúgos irányba tolódik el, ezért vizenyősebbé, ödémásabbá válik a szervezet. Ez az ízületi fájdalmak, valamint a reumatikus panaszok fokozódását is eredményezi.
A hangulatunkban bekövetkező változások is a front számlájára írhatók, hidegfrontnál ugyanis introvertáltabbá válhatunk.
A felső légúti hurutos megbetegedések száma megnőhet hidegfronti hatásnál, számítani lehet asztmatikus rohamok fellépésére.
Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.

A következő napon várható időjárás

2021.09.20. hétfő: Az északkeleti tájakon van esély naposabb időszakokra is. Ugyanakkor délnyugat, dél felé haladva egyre vastagabb, zártabb lesz a felhőtakaró, emellett egyre nagyobb a tartós eső valószínűsége is. A felhőzet a nap második felében kezdhet valamelyest szakadozni, de határozottabban csak a késő délutáni, esti óráktól. Időnként megélénkül az északkeleti szél. A csúcshőmérséklet 13 és 21 fok között valószínű, 15 fok alatti maximumok a tartósan felhős, csapadékosabb tájakon lehetnek.

Friss híreink:

Filléres trükkök a gyomok ellen: így garantáltan elpusztul minden gaz a kertben
A legtöbb kertész vagy kerttulajdonos számára a gyomok elleni küzdelem nem éppen a legkedveltebb feladat. Ez bizony végtelen (és talán vesztes) csatának is tűnhet akkor, amikor igazán burjánzani kezdenek a gazok, azonban megéri a fáradozás akkor, ha szép, rendezett és tiszta kertet szeretnénk az udvarunkon látni. Ez természetesen nemcsak esztétikailag fontos feladat, hanem a növényeink számára is jelentős, mivel a gyomok elveszik a vizet, oxigént és különböző ásványi anyagokat, illetve tápanyagot. Ezért is kiemelten fontos az, hogy felvegyük a harcot a gazok ellen, az alábbi praktikák segítségével pedig garantáltan sikeres lehet a gyomlálás.

Zseniális: ki nem találnád, miből készítenek talajjavítót az ausztrál kutatók
Óriási dobásra készülnek az ausztrál kutatók: azt vizsgálják, hogyan lehetne a vízi cianobaktériumok (ismertebb nevükön kékmoszatok) biomasszájából fenntartható, szerves nitrogén műtrágyát gyártani. Ez a talajjavító ugyanis ideális megoldás lehet a kémiai műtrágyáktól függő, leromlott állapotú területek talajainak feljavítására.

Kritikus helyzetben a magyar haltermelők: egyre többen gondolkoznak a váltáson
Kétségbeejtő helyzetben van a halágazat Magyarországon. A magas takarmányárak, az aszályos időjárás és a támogatások hiánya teljesen a padlóra küldték az ágazatot. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) már attól tart, hogy hamarosan sokan inkább megszüntetik a tógazdaságaikat, és szántófölddé nyilváníttatják azokat.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu