2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Növény

Hasznot húzunk az éghajlatváltozásból

Az éghajlatváltozás növelte az érdeklődést a magyar agrárkutatási eredmények iránt. Bizonyos gyümölcsök, a kárpát-medencei búzafajták, a rövid tenyészidejű kukoricák és a halászati kutatások elsősorban a Távol-Keleten és Délkelet-Ázsiában keltették fel a gazdálkodók figyelmét.
 
 

Külföldön is jelentős az érdeklődés a magyar agrárkutatási eredmények iránt. Nemcsak a környező országokban, de Közép-Ázsiában is keresik például az új magyar búzafajtákat, amelyeket a kutatók a megváltozott klimatikus viszonyokhoz való alkalmazkodásra fejlesztettek ki – mondta a földművelésügyi miniszter Budapesten sajtótájékoztatón. Fazekas Sándor a magyar agrárkutatás általános helyzetéről annak a könyvnek a bemutatóján beszélt, amely ismerteti a magyar agrárkutatás utóbbi években elért eredményeit.

A magyar búza- és kukoricafajták iránti érdeklődés nem véletlen azokban a térségekben, ahol hasonlóak a természeti körülmények, mint Magyarországon, ugyanis az éghajlatváltozás ott is hasonló gondokat vet fel, mint nálunk - emelte ki a tárcavezető.

Ezért is van Magyarország a szuper korai kukoricafajták nemesítésében az elsők között a világon.

A rövid tenyészidejű kukoricafajták ugyanis alkalmazkodnak a megváltozott magyarországi klimatikus viszonyokhoz, és így keresettek a miénkhez hasonló éghajlati adottságú területeken is, mivel kiküszöbölhetők a nagyarányú termésveszteségek.

A magyar édesvízi aquakultúra eredményei iránt is nagy az érdeklődés külföldön. Így a magyar halászati kutatások eredményeit meg akarják ismerni a távol-keleti és a délkelet-ázsiai országokban, de még Brazíliában is. Emellett kiemelte a miniszter a magyar meggyfajták (például az érdi bőtermő) iránti külföldi érdeklődést.

A 12 kutatóintézetből és 4 gazdasági társaságból álló Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Intézetet (NAIK) 2014-ben éppen azzal a céllal hozták létre, hogy a kutatók tevékenysége még inkább segítse a gyakorlatban a magyar agrárium piaci versenyképességének javítását. A NAIK most mintegy 5 milliárd forint éves költségvetéssel rendelkezik, amiből 3 milliárd forint az állami támogatás és mintegy 2 milliárd forint a saját bevétel.

A kutatási tematikából kiemelhetők a klímaváltozáshoz kapcsolódó erdészeti, kertészeti, növénytermesztési és állattenyésztési kutatások, a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó alkalmazott, adaptációs kutatások, továbbá az agrárerdészeti rendszerekhez kapcsolható kutatások, amelyek a kedvezőtlen adottságú területek (Magyarországon ez 600–700 ezer hektár) hasznosítását segíthetik – mondta Gyuricza Csaba, a NAIK főigazgatója.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu